Διατροφή Διατροφή & Υγεία

Αυγό : Το τρόφιμο που αδικήσαμε...
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Αυγό : Το τρόφιμο που αδικήσαμε...

 

 

Το αυγό και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του ήταν γνωστά από παλιά. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ω3 λιπαρά οξέα, χολίνη και πολύτιμα αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, η λουτεΐνη  και η ζεαξανθίνη.

Αυτά τα πολύτιμα συστατικά του , μαζί με  άλλες βιταμίνες και  μέταλλα , είχαν τοποθετήσει το αυγό ανάμεσα στα πιο θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα . Ωστόσο στις αρχές τις δεκαετίας του  80 , με βάση τις μελέτες που υπήρχαν τότε, το αυγό θεωρήθηκε επιβλαβές για άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα. Η επικρατούσα άποψη ήταν , ότι το αυγό ανεβάζει την χοληστερόλη και κατά συνέπεια συμβάλλει στην αύξηση καρδιοπαθειών. Η άποψη αυτή,  έγινε και διατροφική σύσταση, με αποτέλεσμα τα καρδιοπαθή άτομα τα εξαιρέσουν το αυγό από το διαιτολόγιό τους , ώστε να μην επιβαρύνουν τα αγγεία τους με περίσσεια χοληστερόλης. Όμως, το 2010 οι επίσημες διατροφικές οδηγίες για μία πιο υγιεινή ζωή του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ επανορθώνουν και  ανακοινώνουν, ότι ένα αυγό την ημέρα είναι χρήσιμο για όλους.  Η επανόρθωση αυτή έγινε, γιατί  η ποσότητα της χοληστερόλης, που προσλαμβάνεται ημερησίως από το αυγό είναι πολύ χαμηλή και συνεπώς δεν επηρεάζει τα επίπεδα τας χοληστερόλης του αίματος . Κατά συνέπεια το αυγό δεν πρέπει να θεωρείται τρόφιμο που συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων στον υγιή γενικό πληθυσμό.  

Δημήτρης Ρίχτερ, MD, FESC, FAHA Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών

Διαβάστε επίσης

Λειτουργικά τρόφιμα με λουτείνη

Ζεαξανθίνη

Share

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.