Διατροφή Διατροφή & Υγεία Διαβήτης Κανέλλα: σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη 2

Κανέλλα: σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη 2
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Κανέλλα: σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη 2

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο International Journal of Preventive Medicine δείχνει ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή ακόμη και θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Αυτή είναι η δεύτερη μελέτη που δημοσιεύεται μέσα σ’ ένα μήνα που δείχνει ότι η κανέλλα μπορεί να βελτιώσει μια σειρά από μεταβολικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο. Ο Μ. Vafa του Τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 44 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, εκ των οποίων οι 37 ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Σ’ αυτή, οι 22 ασθενείς λάμβαναν καθημερινά τρία γραμμάρια συμπληρώματος κανέλας, ενώ στους άλλους 22 δινόταν καθημερινά ένα εικονικό φάρμακο, για συνολικά οκτώ εβδομάδες.

Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, μετρήθηκαν το βάρος, το ύψος, η λιπώδης μάζα σώματος, η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη νηστείας στο αίμα, η ινσουλίνη, η HbA1c (δείκτης για τη σοβαρότητα του διαβήτη), η ολική, η LDL και η HDL χοληστερόλη, η απολιποπρωτεΐνη Α Ι και Β. Στο ξεκίνημα της μελέτης, οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά, διατροφική πρόσληψη και σωματική δραστηριότητα. Στο τέλος της μελέτης, όσοι λάμβαναν συμπλήρωμα κανέλας βελτίωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στο αίμα, την HbA1c, τα τριγλυκερίδια, το σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος, το σωματικό βάρος και το λίπος μειώθηκε δραστικά σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές.

Αντίθετα, στην ομάδα ελέγχου δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή σε οποιαδήποτε από τις παραμέτρους. Η ομάδα της κανέλας και η ομάδα ελέγχου είχε παρόμοια επίπεδα των δεικτών του γλυκαιμικού προφίλ, των λιπιδίων και των ανθρωπομετρικών δεικτών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κανέλα μπορεί να έχει μια μέτρια επίδραση στη βελτίωση των δεικτών γλυκαιμικού προφίλ στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: foodconsumer

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.