Διατροφή Διατροφή & Υγεία Διαβήτης Αφιέρωμα: 14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Διαβήτη

Αφιέρωμα: 14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Διαβήτη
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Αφιέρωμα: 14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Διαβήτη

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη με  την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού  Υγείας , όρισαν την 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη  και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτή την νόσο , που εξαπλώνεται πλέον ανησυχητικά και μας αφορά όλους. H 14η Νοεμβρίου είναι μια σημαντική ημερομηνία στην ιστορία του διαβήτη,  γιατί είναι η ημέρα που γεννήθηκε  ο επιστήμονας  Frederick Banting, που ανακάλυψε την  συνθετική ινσουλίνη το 1922, μαζί με τον Charles Best.
Ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περισσότεροι από 346 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαβήτη. Ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση. Σχεδόν το 80% των θανάτων από διαβήτη  σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
 «Ο σακχαρώδης διαβήτης μαζί με τη παχυσαρκία είναι σήμερα οι μεγάλες παγκόσμιες μεταβολικές νόσοι. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής  Διευθυντή ς της Α’ Παθολογικής Κλινικής & του Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΠ «Τζάνειο», κ. Ανδρέα Μελιδώνη, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.
Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη,  έχει ένα συγκεκριμένο θέμα και μεταξύ 2009 και 2013, το θέμα είναι  «εκπαίδευση και πρόληψη».
Το σύνθημα της εκστρατείας για το 2012 είναι «Διαβήτης:  ας προστατέψουμε το μέλλον μας» και επικεντρώνεται στην υποστήριξη των παιδιών με διαβήτη τύπου 1 και στην πρόληψη της σημερινής  γενιάς  των παιδιών,  από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Η Ομάδα του foodbites, προσπαθεί να ενημερώνει  και να  αναφέρεται συχνά, στον ρόλο που μπορούν να παίξουν διάφορα τρόφιμα, η διατροφή και η παχυσαρκία στην νόσο του διαβήτη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, συγκεντρωσε ενδιαφέροντα στοιχεία απο ειδικούς και προσπαθεί να συμβάλλει στην γενική ενημερωση με ένα μικρό ειδικό αφιέρωμα.

Διαβάστε τα άρθρα ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους

diabetes01 diabetes02 diabetes03 diabetes07
diabetes04 diabetes05  diabetes06

Share

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.