Διατροφή Διατροφή & Υγεία Διαβήτης Φλαβονοειδή και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Φλαβονοειδή και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Φλαβονοειδή και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Tα φλαβονοειδή και οι λιγνάνες είναι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το κακάο και τα δημητριακά, καθώς επίσης και στο τσάι, το κρασί και τους χυμούς.
Έχουν συσχετιστεί με πιθανή επίδραση στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, απαιτούνται όμως  περισσότερα στοιχεία για να επικυρώσουν την άποψη αυτή.
Σε πρόσφατη μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 8 Ευρωπαϊκές χώρες διερευνήθηκε κατά πόσο η πρόσληψη φλαβονοειδών μέσω της διατροφής συμβάλλει στην πρόληψη διαβήτη τύπου 2.  Διαπιστώθηκε μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου κατά 10%, ενώ συγκεκριμένα οι φλαβανόλες, συμπεριλαμβανομένης της φλαβαν-3-ολης, καθώς και οι φλαβονόλες φάνηκε να περιορίζουν ακόμα περισσότερο αυτήν την πιθανότητα, με ποσοστά μείωσης 18-27%. Η πρόσληψη λιγνάνης δε φάνηκε να έχει επίδραση στον οργανισμό, σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη νόσο.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών έχει προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, με το τσάι να είναι μία από τις κυριότερες πηγές πρόσληψης φλαβονοειδών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24130345

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.