Διατροφή Διατροφή & Υγεία Νοσήματα γαστρεντερολογικού Τα λαχανικά βοηθούν στην πρόληψη νόσου του παγκρέατος

Τα λαχανικά βοηθούν στην πρόληψη νόσου του παγκρέατος
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τα λαχανικά βοηθούν στην πρόληψη νόσου του παγκρέατος

Πρόσφατη Σουηδική μελέτη δείχνει ότι τα λαχανικά βοηθούν στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας. Για τη μελέτη, ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη, εξέτασαν 80.000 Σουηδούς ενήλικες 11 χρόνια αφού είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους, το 1997. Ο στόχος της έρευνας ήταν να κατανοήσουν καλύτερα οι επιστήμονες τον πιθανό συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων των αντιοξειδωτικών, τα οποία επηρεάζονται από τη διατροφή, και του αυξημένου κινδύνου οξείας παγκρεατίτιδας.

Στα 11 χρόνια, σημειώθηκαν πάνω από 320 περιστατικά οξείας παγκρεατίτιδας, τα οποία δεν οφείλονταν σε πέτρες στη χολή, συχνή αιτία της νόσου.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έτρωγαν 2 μερίδες φρούτων και 2,5 μερίδες λαχανικών ημερησίως.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος οξείας παγκρεατίτιδας δεν σχετιζόταν με την κατανάλωση φρούτων. Αντίθετα, τα λαχανικά φάνηκε ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ανέφεραν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε online στις 28 Ιουνίου στο περιοδικό Gut, ο Viktor Oskarsson και συνάδελφοί του.

Μετά την προσαρμογή των στατιστικών σε διάφορους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν περισσότερες από τέσσερις μερίδες λαχανικών την ημέρα είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οξεία παγκρεατίτιδα από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα λαχανικών την ημέρα.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι τα υπέρβαρα άτομα και όσοι κατανάλωναν πάνω από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα φάνηκε να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα οφέλη από την κατανάλωση άφθονων λαχανικών.

Συνολικά, ωστόσο, η οξεία παγκρεατίτιδα - τουλάχιστον το είδος που δεν προκαλείται από πέτρες στη χολή - ήταν σπάνια. Αν και φάνηκε ότι τα λαχανικά έχουν προστατευτική επίδραση, λίγοι άνθρωποι ανέπτυξαν την νόσο, ακόμα και αν έτρωγαν ελάχιστα λαχανικά.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα λαχανικά, βοήθησαν στην πρόληψη της νόσου, ενώ η φρουκτόζη των φρούτων μπορεί να αποδυναμώσει την προστατευτική επίδραση. Αν και η μελέτη αποκάλυψε την σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών και μειωμένου κινδύνου της οξείας παγκρεατίτιδας, δεν αποδείχθηκε η σχέση αιτίου-αιτιατού.

Πηγή: nlm.nih

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.