Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρκίνος Ένοχα τα αμυλούχα τρόφιμα για υποτροπή σοβαρής νόσου

Ένοχα τα αμυλούχα τρόφιμα για υποτροπή σοβαρής νόσου
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Ένοχα τα αμυλούχα τρόφιμα για υποτροπή σοβαρής  νόσου

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Dana-Farber Cancer Institute της Βοστόνης η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και υδατάνθρακες αυξάνουν τις πιθανότητες των επιζησάντων από καρκίνο του παχέος εντέρου να επανεμφανίσουν τη  νόσο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Jeffrey Meyerhardt και οι συνεργάτες του σε μια προηγούμενη μελέτη τους ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια τυπική "δυτική" διατροφή – υψηλή σε κατανάλωση κρέατος, λίπους, επεξεργασμένα δημητριακά και γλυκά επιδόρπια - ήταν τρεις φορές πιθανότερο να παρουσιάσουν υποτροπή του καρκίνου από εκείνους των οποίων η διατροφή ήταν λιγότερο “δυτική”.

Η μελέτη διεξήχθη για να διερευνηθεί ποια συνιστώσα του δυτικού τύπου διατροφής ήταν περισσότερο υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.011 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη διατροφή που ακολουθούσαν κατά τη διάρκεια και έξι μήνες μετά τη δοκιμή.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων των ασθενών, καθώς και το γλυκαιμικό δείκτη τους – μια μονάδα μέτρησης της ταχύτητας αύξησης των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μετά από την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής - και το γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο αφορά την ποσότητα των υδατανθράκων που πράγματι καταναλώθηκαν, και εξέτασε αν υπάρχει στατιστική σχέση μεταξύ αυτών των δεικτών και της επανεμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα διατροφικά επίπεδα του γλυκαιμικού φορτίου και πρόσληψη υδατανθράκων είχαν 80% αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου ή θανάτου συγκριτικά με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα. Για τους παχύσαρκους ή υπέρβαρους ασθενείς η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αναφέρει η μελέτη.

Πηγή: UPI

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.