Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρκίνος Το ψάρι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου

Το ψάρι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Το ψάρι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από ανάλυση 41 ερευνών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1990 και 2011, οι άνθρωποι που καταναλώνουν ψάρια διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι έρευνες μελετούσαν ποια ήταν τα ποσοστά διαγνώσεων και θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ανθρώπους που είχαν εντάξει στη διατροφή τους το ψάρι.

Διαπιστώθηκε το όφελος από την αύξηση της κατανάλωσης ψαριού στην υγεία των ανθρώπων που σπανίως έτρωγαν ψάρι, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί το ίδιο, δηλ. ακόμα μεγαλύτερο όφελος, σε όσους ήδη κατανάλωναν άφθονες ποσότητες ψαριού.

Οι επιστήμονες εστίασαν την ανάλυσή τους στο φρέσκο ψάρι, όμως δεν εντόπισαν στις παλαιότερες έρευνες συγκεκριμένα είδη ψαριών, ή τρόπο μαγειρέματος που προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη.

Ένας εκ των ερευνητών, ο Dr. Liang από το Xijing Hospital of Digestiv Diseases της Κίνας, δήλωσε ότι σύμφωνα με ενδείξεις τόσο ο τρόπος μαγειρέματος όσο και η θερμοκρασία παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου είδους καρκίνου. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος και ψαριού σε μπάρμπεκιου και οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού -όπως π.χ. η ηλικία, η πρόσληψη αλκοόλ και κόκκινου κρέατος και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου- τα ευρήματα της ανάλυσης έδειξαν ότι :
1.    η τακτική κατανάλωση ψαριού μείωσε κατά 12% τον κίνδυνο ανάπτυξης ή θνησιμότητας από καρκίνο του εντέρου.
2.    η προστατευτική επίδραση του ψαριού ήταν πιο ισχυρή στον καρκίνο του ορθού έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.
3.    οι άνθρωποι που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα ψαριού είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο ορθού σε σχέση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη. Αυτό σε σύγκριση με 4% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, που ήταν τόσο μικρό που θα μπορούσε να είναι τυχαίο γεγονός.

Επισημάνθηκε ωστόσο ότι ο καρκίνος του ορθού είναι σπανιότερος, άρα ενδεχομένως για το λόγο αυτό να παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σημειωτέον ότι από την ανάλυση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Medicine, δεν διαπιστώθηκε η αιτιατή σχέση, δηλαδή ο λόγος που η κατανάλωση ψαριού μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.