Food Lovers Οινογραφίες Επίσκεψη στο Κτήμα Λαντίδη

Επίσκεψη στο Κτήμα Λαντίδη
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Επίσκεψη στο Κτήμα Λαντίδη

O X. Θάνος επισκέπτεται το κτήμα Λαντίδη και μας ξεναγεί στα μυστικά του

Στο πλαίσιο των επαφών και επισκέψεων στα οινοποιεία τα τελευταία 22 χρόνια, έχω συμπεράνει το εξής:
Γνωρίζοντας τον χώρο που δημιουργείται το προϊόν, αλλά πάνω απ’ όλα τον ίδιο τον παραγωγό, μαθαίνεις καλύτερα και πιο πολλά για το ίδιο το κρασί. Επίσης απομυθοποιείς θετικά ή αρνητικά αυτό που «κρύβεται» πίσω από την κάθε ετικέτα.
Ένα είναι σίγουρο: Ο οινοποιός, που προσπαθεί και παλεύει με αντίξοες συνθήκες, να δαμάσει και να παραγάγει ένα προϊόν, το κρασί, που είναι ζωντανός οργανισμός, σίγουρα είναι ένας φιλοσοφημένος άνθρωπος. Σίγουρα λοιπόν, μέσα από αυτές τις επισκέψεις και τη γνωριμία μαζί τους, μαθαίνεις και βγαίνεις κερδισμένος.

Ο Πανίκος Λαντίδης
Παρακολουθώ χρόνια την πορεία του κτήματος με διπλό ρόλο. Σαν επαγγελματίας καβίστας και σαν ανήσυχος γευσιγνώστης (θεωρώ πως είναι συγκοινωνούντα δοχεία). Πραγματικά, χωρίς ίχνος υπερβολής, το κτήμα Λαντίδη τα τελευταία 4 χρόνια έχει αναγεννηθεί. Τα κρασιά του έχουν αποκτήσει προσωπικότητα και χαρακτήρα, νέες ετικέτες έχουν προστεθεί και γενικότερα ο μέσος όρος ποιότητας έχει ανέβει αρκετά ψηλά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η μισή παραγωγή του κτήματος εξάγεται και μην ξεχνάμε, σε ένα περιβάλλον αρκετά ανταγωνιστικό.
ktima lantidi vraveiaΕπισκεφτήκαμε το οινοποιείο στην Νεμέα, για να συναντήσουμε την ψυχή και τον δημιουργό αυτής της αναγέννησης, τον κο Πανίκο Λαντίδη ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος πια της περιοχής, ζώντας, αναπνέοντας και παρακολουθώντας καθημερινά από κοντά τα αμπέλια και το οινοποιείο του. Η επίσκεψη μας έκλεισε εκπληκτικά, γευματίζοντας στα Δερβενάκια με μενού ζουμερά παϊδάκια και συνοδεία, τι άλλο, Χρυσάμπελο του 2010, ένα τέλειο χαρμάνι cabernet- αγιωργίτικου, που οι στρογγυλές του τανίνες, ισορροπήσανε ιδανικά με τις πρωτεΐνες του εκλεκτού κρέατος! (παρεμπιπτόντως, πριν λίγες ημέρες, στον μεγάλο διαγωνισμό Decander World Wine Awards στο Λονδίνο, βραβεύτηκε με το Bronze μετάλλιο!)


Συνέντευξη με τον κ. Πανίκο Λαντίδη

Τι νέα λοιπόν από την φετινή χρονιά;
Σε γενικές γραμμές η χρονιά εξελίχθηκε φυσιολογικά με την  έκπτυξη των οφθαλμών και την ανθοφορία να λαμβάνουν χώρα ελαφρώς πρώιμα.  Επιπλέον οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν αρκετά για στην αποφυγή ασθενειών. H περιοχή του Ασπρόκαμπου και του Ψαρίου παρουσίασαν σχετικά μειωμένη παραγωγή (περίπου 15%) σε σχέση με το κανονικό και κυμάνθηκε στα 700 – 800 Kg/στρέμμα. Ποιοτικά η χρονιά χαρακτηρίζεται ανώτερη του μέσου όρου, με τα σταφύλια να παρουσιάζουν αρκετά καλή φαινολική ωριμότητα.

Έβγαλε τελικά μεγάλα κρασιά;
Πιστεύω πως δεν ήταν μια χρονιά «ορόσημο» αλλά θα μας έδωσε αξιομνημόνευτα κρασιά αρκετά πάνω από τον μέσο όρο. Βάλαμε πάντως τα δυνατά μας

Τελικά το κρασί σε τι ποσοστό «γίνεται» στο αμπέλι και σε τι στο οινοποιείο;
Σίγουρα η ποιότητα του σταφυλιού παίζει σημαντικό ρόλο καθώς εάν έχεις μία εξαιρετική χρονιά μπορείς να πετύχεις σπουδαίο αποτέλεσμα αλλά βεβαίως μία λάθος οινοποίηση μπορεί να ακυρώσει μια καλή χρονιά .Η εμπειρία πάντως του κάθε οινοποιού στις διαφορετικές χρονιές και στις διαφορετικές δυσκολίες που συναντάμε κατά την οινοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς μπορεί να μετατρέψει μία κακή χρονιά σε ένα αξιοπρεπές ποιοτικό κρασί. Οπότε βλέπουμε πως οι δύο παράγοντες είναι αλληλένδετοι.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία γενικά του Ελληνικού κρασιού σ’ αυτές τις συνθήκες που πορευόμαστε;
Πάντοτε προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος. Σίγουρα οι οικονομικές συνθήκες στην πατρίδα μας δεν είναι καλές αλλά όσο αφορά το κλάδο του κρασιού είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προσπαθήσουμε συντονισμένα να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές και να διεκδικήσουμε την αναγνώριση του ποιοτικού ελληνικού κρασιού στις διεθνής αγορές αναδεικνύοντας τις πολλές , μοναδικές και υπέροχες ελληνικές ποικιλίες.

Το Κτήμα Λαντίδη
ktima lantidiΤο Kτήμα Λαντίδη είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1993 από τον Πανίκο Λαντίδη με έμφαση στην ανάδειξη του ποιοτικού Ελληνικού κρασιού.
Το έδαφος και το κλίμα της Νεμέας ήταν αυτό που ώθησε τον Πανίκο Λαντίδη να καλλιεργήσει στα εδάφη της ευγενείς ποικιλίες αμπέλου όπως Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά.
Στα πρώτα 20 στρέμματα τού ιδιόκτητου αμπελώνα, καλλιεργήθηκε η λευκή ποικιλία chardonnay και ένα χρόνο μετά ακολούθησε η ερυθρή ποικιλία αγιωργίτικο που έμελλε να γίνει και η βάση του κτήματος στα επόμενα χρόνια. Η απόδοση του οινοποιείου έχει αυξηθεί σταδιακά, με παραγωγή σήμερα 159.000 φιάλες ετησίως και εξαγώγιμα προϊόντα περίπου το 45% της παραγωγής, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Μεγάλη Βρετανία, Κύπρο, Βέλγιο, στη Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία.


Ο οινοποιός
Γεννήθηκε στην Μόρφου της Κύπρου όπου έζησε μέχρι το 1970 οπότε αποφάσισε να ασχοληθεί με την οινολογία.
Ξεκίνησε και σπούδασε στο Montpellier της Γαλλίας, πήρε το γαλλικό δίπλωμα οινολόγου και συμπλήρωσε τις γνώσεις του σε οινολογία και αμπελουργία στο Bordeaux για δύο ακόμη χρόνια. Στη συνέχεια αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Ελλάδα, που του έδινε μεγάλα περιθώρια επαγγελματικής δράσης. Αρχικά εργάστηκε σε μεγάλη εταιρία της εποχής εκείνης, ως ο κύριος οινολόγος της, οινοποιώντας σε Νεμέα, Αττική και Μαντινεία.
Αφού επί μία πενταετία είχε ασχοληθεί με το ιδιόκτητο αμπέλι στην Αττική, στράφηκε προς τον τόπο που πάντοτε ονειρευόταν, τη Νεμέα.
Το 2000 είχε έτοιμο το οινοποιείο ενώ ο ιδιόκτητος αμπελώνας σήμερα βρίσκεται για τις ερυθρές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και Merlot) στον Ασπρόκαμπο της Νεμέας και σε υψόμετρο 650 μέτρων, ενώ για τις λευκές (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, και Μαυροφίλερο) στην κοιλάδα της Σκοτεινής, σε υψόμετρο 550 μέτρων του νομού Αργολίδας.

Χαράλαμπος Θάνος , Οινογράφος- καβίστας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.