Food Lovers Οινογραφίες Η δύναμη του Ασύρτικου

Η δύναμη του Ασύρτικου
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Η δύναμη του Ασύρτικου

Από τις γηγενείς λευκές ποικιλίες, το Ασύρτικο είναι η πλέον αναγνωρίσιμη διεθνώς και ακολουθούν με «διαφορά στήθους» το Μοσχοφίλερο η Μαλαγουζιά και το Μοσχάτο.
Η αφορμή της αναφοράς σε αυτό το άρθρο στη συγκεκριμένη ποικιλία, ήταν το άνοιγμα μιας φιάλης και συγκεκριμένα του Θαλλασσίτη του 2010.
Τα προηγούμενα χρόνια, είθισται τα λευκά κρασιά να καταναλώνονταν φρέσκα, δηλαδή στη χρονιά τους ή το πολύ την επόμενη. Ο λόγος ήταν γιατί η φρεσκάδα, η οξύτητα και η αρωματική τους ένταση, έχαναν μεγάλο μέρος τους με τη πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα ένα άδειο, επίπεδο και κουρασμένο κρασί. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η θεαματική βελτίωση της ποιότητας όλης της διαδικασίας της παραγωγής του κρασιού, από το αμπέλι έως την εμφιάλωση, άλλαξε κατά κάποιο τρόπο τα δεδομένα.
Τα λευκά κρασιά πια, όχι μόνο αντέχουν στο χρόνο, αλλά αποκτούν πολυπλοκότητα, εξελίσσονται και βελτιώνονται.
Έτσι λοιπόν, ανοίγοντας τον Θαλλασσίτη του 2010, περίμενα περίπου να δω στο ποτήρι μου τα χαρακτηριστικά που προανέφερα.
Η έκπληξη όμως ήταν πολύ ευχάριστη. Βρήκα ένα κρασί με υγιές λευκοκίτρινο χρώμα, με πολύπλοκη ανοιχτή μύτη ορυκτών, ανθών, μελιού, αποξηραμένων φρούτων και στο στόμα γεμάτο, ογκώδες, ελαιώδες, με ευχάριστη μεταλλικότητα και οξύτητα. Η δε επίγευση του, μακρά και επίμονη. Θα πρέπει να επισημάνω εδώ, πως εκτός από την βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής και την ιδιαίτερη δύναμη που έχει αυτή η μοναδική ποικιλία.
Με πατρίδα του την Σαντορίνη, και προίκα το ηφαιστιογενές και άνυδρο έδαφος, το Ασύρτικο αποκτά ένα σκληραγωγημένο, ρωμαλέο χαρακτήρα παγκόσμια μοναδικό για λευκά.
Σπάνια μεταλλικότητα, υψηλή, τραγανή οξύτητα σε συνδυασμό με την ανθώδη και λεμονάτη αρωματική παλέτα, του δίνουν τα απαραίτητα αντισώματα, όχι μόνο να αντέξουν στο χρόνο, αλλά και να εξελιχθούν μέσα από αυτόν, αποκτώντας έτσι μια σπάνια πολυπλοκότητα. Στη κορυφαία του στιγμή, θα βρεθεί όταν έχει περάσει και από το δρύινο βαρέλι! 

Ελληνικά Ασύρτικα
asyrtiko thalasitis asyrtiko argyrou asyrtiko sigala

Θαλασσίτης Κτήμα Γαίας

Κτήμα Αργυρού  Κτήμα Σιγάλα     
asyrtiko xatzidaki asyrtiko lazaridi asyrtiko pavlidi
Κτήμα Χατζηδάκη Κτήμα Λαζαρίδη Κτήμα Παυλίδη

Άξιοι εκφραστές του Ασύρτικου Σαντορίνης, είναι ο Θαλλασσίτης του Κτήματος Γαίας, το Κτήμα Αργυρού, το Κτήμα Σιγάλα, το Κτήμα Χατζηδάκη. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τα εξαιρετικά Ασύρτικα της Βορείου Ελλάδας με κορυφαίους εκπρόσωπους το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη και το Κτήμα Παυλίδη.
Μη τρομάζουμε λοιπόν όταν βρούμε μπροστά μας ένα λευκό, ειδικά Ασύρτικο περασμένης χρονιάς.
Προσοχή όμως: Όλα τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν, προϋποθέτουν προϊόν που προέρχεται από καλές συνθήκες φύλαξης , μακριά από απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και μακριά από αντιεπαγγελματίες εμπόρους που προσπαθούν να ξεφορτωθούν τις παλιές χρονιές τους με προσφορές! Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας…

Χαράλαμπος Θάνος , Οινογράφος- καβίστας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.