Food Market Hot bites Ασκηθείτε και ενεργοποιείστε το μεταβολισμό σας

Ασκηθείτε και ενεργοποιείστε το μεταβολισμό σας
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Ασκηθείτε και ενεργοποιείστε το μεταβολισμό σας

Η διαρκής μάχη με τη ζυγαριά είναι μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων, Ωστόσο, από τη μάχη αυτή πολλοί βγαίνουν ηττημένοι, χωρίς πάντα να ξέρουν το γιατί. Δύο ερευνητές της παχυσαρκίας στο Κέντρο Υγείας και Ευεξίας Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ, ο James Hill και η Holly Wyatt φαίνεται πως βρήκαν μια πειστική απάντηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στον καθιστικό τρόπο ζωής, στην έλλειψη της άσκησης από την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων και τις επιπτώσεις της στο μεταβολισμό.

Σύμφωνα με τον Hill, εκεί που σταματά η άσκηση, ξεκινά η παχυσαρκία. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και η όρεξη αυξάνεται δραματικά. Ο μεταβολισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις θερμίδες που καίμε, όπως συνήθως νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που αυτό χρησιμοποιεί τους διαφορετικούς τύπους τροφών, όπως τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες.
Κλειδί η ευελιξία του μεταβολισμού
Η άσκηση, όπως υποστηρίζουν ο James Hill και η Holly Wyatt στο νέο βιβλίο που έγραψαν μαζί με την Christie Aschwanden (State of Slim: Fix Your Metabolism and Drop 20 Pounds in 8 Weeks on the Colorado Diet, Rodale, 2013) συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του μεταβολισμού και στην εξισορρόπηση της όρεξης. Ο Hill ξεκαθαρίζει ότι ενεργοποίηση του μεταβολισμού δεν σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ρυθμός καύσης των θερμίδων, ενόσω καθόμαστε, αλλά ότι θα επιτρέψουμε στο σώμα μας να κάψει αποτελεσματικότερα τις τροφές που προσλαμβάνουμε, αποφεύγοντας τη συγκέντρωση λίπους. Αυτή η ευελιξία του μεταβολισμού, επισημαίνει, ότι θα αποτελέσει από δω και πέρα κομβικό σημείο στην προσπάθεια διαχείρισης του βάρους. Ήδη έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες που συνδέουν την ευελιξία του μεταβολισμού με την παχυσαρκία. Οι υπέρβαροι και οι σωματικά αδρανείς άνθρωποι είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν έναν διόλου ευέλικτο μεταβολισμό. Για να τον ενεργοποιήσουν, ώστε να αυξηθεί η ευελιξία του, πρέπει οπωσδήποτε να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους τη σωματική άσκηση.
Πρακτικές συμβουλές
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Hill και η Wyatt προτείνουν δύο εναλλακτικούς τρόπους ένταξης της σωματικής άσκησης στη ζωή μας, είτε ένα οργανωμένο πρόγραμμα άσκησης διάρκειας 70 λεπτών, 6 ημέρες την εβδομάδα είτε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα 35 λεπτών σε συνδυασμό με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας (περπάτημα ως το γραφείο, χρήση κλιμακοστασίου αντί για ασανσέρ, δουλειές του σπιτιού, ενεργητικά παιχνίδια με τα παιδιά κτλ).
Χρησιμοποιώντας ένα απτό παράδειγμα, ο Hill, αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ όπου υπολογίστηκαν τα βήματα που κάνουν κατά μ.ο. την ημέρα οι Αμερικανοί, προειδοποιεί ότι 5.500 βήματα είναι πάρα πολύ λίγα, ένδειξη της σύγχρονης καθιστικής ζωής. Για έναν υγιή και ευέλικτο μεταβολισμό και άρα για τη διατήρηση του σωματικού βάρους του, ένας αδύνατος άνθρωπος χρειάζεται 2.000-3.000 περισσότερα βήματα την ημέρα, ενώ οι παχύσαρκοι άνθρωποι που δεν διαθέτουν ευέλικτο μεταβολισμό θα πρέπει να αυξήσουν τα βήματά τους κατά 10.000-11.000 την ημέρα για να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό και να επαναφέρουν τη λειτουργία του σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Ο Hill εφιστά την προσοχή σε όσους θέλουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, επισημαίνοντας ότι μπορεί το  κλειδί για την απώλειά τους να είναι η ισορροπημένη διατροφή, αλλά η άσκηση είναι αυτή που διασφαλίζει τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Απουσία άσκησης, η ακολουθούμενη διατροφή δεν πρέπει να ξεφεύγει στο ελάχιστο, πράγμα αδύνατο. Άλλωστε οι διατροφικές παρασπονδίες κάνουν πιο γλυκιά και πιο πικάντικη τη ζωή. Βάλτε, λοιπόν, την άσκηση στη ζωή σας.

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.