Γνωρίστε τα Τρόφιμα Τρόφιμα Φρούτα & Λαχανικά Οι οργανικές ντομάτες έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική αξία

Οι οργανικές ντομάτες έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική αξία
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Οι οργανικές ντομάτες έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική αξία

Οι ντομάτες που μεγαλώνουν με οργανικές μεθόδους περιέχουν περισσότερες φαινολικές ενώσεις από εκείνες που μεγαλώνουν με συμβατικά πρότυπα, σύμφωνα με ερευνητές.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry ανέλυσε το φαινολικό προφίλ της ποικιλίας ντοματών Daniela, οι οποίες καλλιεργήθηκαν είτε με συμβατικές είτε με οργανικές μεθόδους και βρέθηκε ότι αυτές που μεγάλωσαν υπό οργανικές συνθήκες περιείχαν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες φαινολικών ενώσεων. Συγκεκριμένα βρέθηκαν 34 διαφορετικές φαινολικές ενώσεις στις οργανικές ντομάτες.

«Η θρεπτική σύσταση των φυτών, συμπεριλαμβανομένων των δευτερογενών μεταβολιτών των φυτών μπορεί να επηρεάζονται από τα διάφορα συστήματα παραγωγής, όπως είναι τα βιολογικά και τα συμβατικά», επεσήμαναν οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων είναι η Rosa Lamuela από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

«Οι οργανικές καλλιέργειες δεν χρησιμοποιούν αζωτούχα λιπάσματα, με αποτέλεσμα τα φυτά να ανταποκρίνονται ενεργοποιώντας τους δικούς τους αμυντικούς μηχανισμούς, αυξάνοντας τα επίπεδα όλων των αντιοξειδωτικών», εξήγησε η ερευνήτρια Anna Vallverdú Queralt.

Οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ οργανικών και εμπορικών γεωργικών συστημάτων είναι οι στρατηγική λίπανσης και η διαχείριση της γονιμότητας του εδάφους, οι οποίες θεωρητικά επηρεάζουν τη θρεπτική σύσταση και παρέχουν υγιεινότερα και πιο νόστιμα προϊόντα.

Ωστόσο, διάφορες μελέτες για τη περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες των φυτών που καλλιεργούνται και με τις δύο μεθόδους έχουν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα. Μια μελέτη του FSA της Μεγάλης Βρετανίας έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά, ενώ μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Γαλλικό Οργανισμό Τροφίμων (AFSSA) αντέκρουσε πλήρως τα ευρήματα του FSA, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα οργανικής καλλιέργειας περιέχουν περισσότερη ξηρά ουσία και μέταλλα, όπως σίδηρο και μαγνήσιο και περισσότερες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως φαινόλες και σαλικυλικό οξύ.

Από τότε έχουν διεξαχθεί αρκετές μικρότερες μελέτες που υποστηρίζουν τα αποτελέσματα του AFSSA, αναφέροντας υψηλότερα ποσοστά ορισμένων θρεπτικών ουσιών σε προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.

Πηγή: Foodnavigator

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.