Γνωρίστε τα Τρόφιμα Τρόφιμα Γαλακτοκομικά Γαϊδουρινό γάλα και οι ιδιότητες του

Γαϊδουρινό γάλα και οι ιδιότητες του
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Γαϊδουρινό γάλα και οι ιδιότητες του

Το γαϊδουρινό γάλα ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιδιότητες για αυτό και το χρησιμοποιούσαν ως «φάρμακο» αλλά και ως καλλυντικό. Συγκεκριμένα, το γαιδουρινό γάλα ήταν απαραίτητο (πολύ πριν την εποχή των μαζικών εμβολιασμών) για την ίαση παιδιών που είχαν προσβληθεί με το βακτήριο της Bordetella pertussis που προκαλούσε  τον κοκίτη με συμπτώματα τον πολύ έντονο βήχα, ενώ ήταν γνωστή η χρήση του από την Κλεοπάτρα για το μπάνιο της.
Η γαϊδούρα παράγει γάλα όπως και όλα θα θηλαστικά, αμέσως μετά την πρώτη γέννα και η γαλακτοφορία συνεχίζεται μέχρι και 200 μέρες ενώ αρμέγοντας 2 φορές την ημέρα η παραγωγή φτάνει στα 750 ml- 1L γάλα. Το γάλα έχει μια γλυκιά γεύση, είναι ελαφρύ και είναι εντελώς άοσμο.
Το γαϊδουρινό γάλα έχει χημική σύσταση που (εκτός από το ποσοστό λίπους), προσομοιάζει με το μητρικό παρά με άλλα γαλακτοφόρα ζώα (π.χ. αγελάδα, κατσίκα, πρόβατο). Χαρακτηρίζεται λοιπόν από υψηλό ποσοστό λακτόζης (5.8-7.4%), χαμηλό ποσοστό λίπους (0.5-1.8%) και χαμηλό ποσοστό πρωτεΐνης (1.5-1.8%).
 Το σημαντικό είναι ωστόσο είναι το χαμηλό ποσοστό καζεϊνών οι οποίες γενικά συμβάλλουν στις αλλεργίες που προκαλούνται από το γάλα. Για αυτό τον λόγο το γαϊδουρινό γάλα έχει χαρακτηριστεί και ως υπό-αλλεργικό και έχει προταθεί από παιδιάτρους ως μια εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα. Επιπρόσθετα, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης λυσοζύμης (φυσική αντιμικροβιακή πρωτεΐνη), έχει χαρακτηριστική και αντιμικροβιακό. Η λυσοζύμη απαντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο ασπράδι του αυγού αλλά και στα δάκρυα και ο βασικός σκοπός της είναι η καταστολή των παθογόνων μικροοργανισμών.
Τέλος, το γαϊδουρινό γάλα φαίνεται να έχει και μια θετική επίδραση σε άτομα που πάσχουν από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος με συμπτώματα αλλεργίας όπως βήχας, ρινίτιδα αλλά και δερματικές παθήσεις (ψωρίαση), λόγω του ότι συστατικού του γάλατος φαίνεται να διεγείρουν κύτταρα του οργανισμού μας  που  με την σειρά τους ρυθμίζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Η διεξαγωγή κλινικών μελετών θα βοηθήσει στο να αποδειχθεί τα πιθανά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Από τα πιο πάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το συγκεκριμένο γάλα, λόγω και της περιορισμένης δυνατότητας διάθεσής του, θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ. παιδιά, ηλικιωμένους ή και ενήλικες με κάποια θέματα υγείας) και σίγουρα ως ένα συμπλήρωμα διατροφής και μόνον.

Φώτης Παπαδήμας
Επίκουρος Καθηγητής - Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων - ΤΕΠΑ

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.