Γνωρίστε τα Τρόφιμα Τρόφιμα Νερό, ποτά, ροφήματα Τσάι και Φλαβονοειδή

Τσάι και Φλαβονοειδή
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τσάι και Φλαβονοειδή

Οι βασικές διατροφικές πηγές φλαβονοειδών στις δυτικές χώρες είναι το τσάι, τα κρεμμύδια, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα και τα φρούτα. Το μαύρο τσάι συμβάλλει κατά 60-84% στην πρόσληψη φλαβονοειδών από διατροφικές πηγές για τους πληθυσμούς της Δύσης, παρόλο που το πράσινο και το λευκό τσάι είναι πηγές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
Η ποσότητα και ο τύπος των φλαβονοειδών στο τσάι ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το είδος του τσαγιού (πράσινο, λευκό ή μαύρο), την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, τη διαδικασία παραγωγής και τις συνήθειες παρασκευής του τσαγιού (πχ διάρκεια βρασμού), κλπ
Η ποσοτικοποίηση της πρόσληψης φλαβονοειδών είναι δύσκολη, λόγω των πολλών τύπων τους, καθώς επίσης και λόγω της έλλειψης δεδομένων για τις συνθέσεις των τροφών. Ωστόσο, σύμφωνα με γενικές εκτιμήσεις, η μέση καθημερινή πρόσληψη είναι 65-250mg, ενώ όσοι πίνουν τακτικά τσάι προσλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φλαβονοειδών σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τσάι.
Πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν 4 κούπες τσάι την ημέρα διατρέχουν 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Το τσάι επηρεάζει πιθανότατα την πρόσληψη και την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα προστατεύει τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος από τις ελεύθερες ρίζες, που προέρχονται από τη διατροφή, το κάπνισμα και το άγχος και προκαλούν βλάβες σε κύτταρα του οργανισμού.

Πηγή: Lipton Institute of Τea

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.