Γνωρίστε τα Τρόφιμα Τρόφιμα Σιτηρά & Δημητριακά Δημητριακά πρωινού : Εξαιρετική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών

Δημητριακά πρωινού : Εξαιρετική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Δημητριακά πρωινού : Εξαιρετική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών

Το πρωινό είναι μια σημαντική πηγή ιχνοστοιχείων και η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τη συμβολή των δημητριακών ως μέρος του πρωινού γεύματος στη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών σε πληθυσμούς χαμηλού εισοδήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία 3728 ερωτηθέντων, ηλικίας 2 ετών και άνω, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα Low Income Diet and Nutrition Survey (2003-2005) και σύγκριναν την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών στους καταναλωτές και στους μη-καταναλωτές δημητριακών.

Τα δημητριακά καταναλώθηκαν από το 49% των ανδρών, το 58% των γυναικών, το 80% των αγοριών και το 80% των κοριτσιών, και η μέση πρόσληψη ήταν: 35, 25, 29 και 21 gr ανά ημέρα, αντίστοιχα. Οι καταναλωτές των δημητριακών είχαν υψηλότερη πρόσληψη θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, βιοτίνης, φυλλικού οξέως, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Β12, σιδήρου και ψευδάργυρου από τους μη-καταναλωτές.

Η κατανάλωση δημητριακών σχετίστηκε με υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου, που οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης γάλακτος.

Η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως συσχετίστηκε με υψηλότερη πρόσληψη μη αμυλούχων πολυσακχαριτών. Η πρόσληψη νιασίνης, βιοτίνης, ψευδάργυρου και ασβεστίου ήταν υψηλότερη, αλλά η πρόσληψη βιταμίνης Β6 ήταν χαμηλότερη μεταξύ των καταναλωτών αποκλειστικά ολικής αλέσεως και πλούσιων σε φυτικές ίνες δημητριακών σε σχέση με τους καταναλωτές άλλων δημητριακών.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην πρόσληψη μη γαλακτικών εξωγενών σακχάρων, σύμφωνα με τον τύπο των δημητριακών που καταναλώθηκε.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δημητριακά στο πρωινό συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών στους πληθυσμούς με χαμηλό εισόδημα.

Πηγή: nature

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.