Καταψύχουμε στο σπίτι

Η κατάψυξη, λόγω πολύ χαμηλής θερμοκρασίας στην οποία δεν επιβιώνουν και δεν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και καθυστερεί για πολύ μεγάλα διαστήματα την αλλοίωση των τροφών.

Στην ουσία, δεν υπάρχουν τρόφιμα που δεν καταψύχονται εκτός από κάποιες ομάδες φρούτων. Μπορεί να χαλάει η αίσθηση της φρεσκάδας γιατί οι κρύσταλλοι του πάγου διασπούν την κυτταρική μεμβράνη των τροφών αλλά δεν αλλοιώνονται διατροφικά.

Οι τροφές, ανάλογα με το είδος όταν καταψυχθούν, μπορούν να συντηρηθούν σε καταψύκτη από 2-3 μήνες έως και 1 χρόνο.

Πώς οργανώνουμε σωστά τον καταψύκτη μας.

1)      Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία κάτω από τους -19°C.

2)      Πάντα φροντίζουμε να βάζουμε τα λαχανικά πλυμένα και καθαρά.

3)      Η κάθε συσκευασία, πρέπει να περιέχει ποσότητες τέτοιες που μετά την απόψυξη θα καταναλωθούν, αφού δεν επιτρέπεται να καταψυχθούν εκ νέου.

4)      Φροντίζουμε τη συσκευασία. Ιδανικές είναι οι σακούλες που πωλούνται ειδικά για κατάψυξη, ενώ υπάρχουν ειδικά μεταλλικά ή πλαστικά σκεύη με καπάκι (πλαστικό) που βοηθούν στη συντήρηση αλλά και στην αποθήκευση.

5)      Πάντα πρέπει –για λόγους ασφαλείας- να βάζουμε ετικέτες απ’ έξω, στις οποίες θα αναγράφουμε τι περιέχεται στη συσκευασία και την ημερομηνία κατάψυξης.

6)      Τα τρόφιμα πριν μαγειρευτούν, πρέπει να έχουν αποψυχθεί και ξεπαγώσει εντελώς.

7)      Όταν βάλουμε ένα τρόφιμο, καλό είναι να τοποθετείται στον θάλαμο κατάψυξης (όταν ο καταψύκτης μας διαθέτει τέτοιον) και σε επαφή με τα τοιχώματα, ώστε να παγώσει όσο το δυνατό συντομότερα.

8)      Μην ανησυχείτε για το πόσο γεμάτος είναι ο καταψύκτης μας. Ακόμα και γεμάτος λειτουργεί άψογα.

9)      Όταν καταψύχουμε υγρά, δεν γεμίζουμε το σκεύος γιατί με το πάγωμα ο όγκος του υγρού αυξάνεται κατά 10% περίπου.

Πώς καταψύχουμε

Λαχανικά:

Πλένουμε σχολαστικά. Καλό είναι να τα ζεματίζουμε γιατί αυτό βοηθάει και στη συντήρηση και στο μαγείρεμα μετά την απόψυξη. Τα στεγνώνουμε καλά γιατί αν μείνουν βρεγμένα, θα χαλάσει η υφή και η εμφάνισή τους από τον πάγο. Ξεπαγώνουν στον αέρα. Ανάλογα με το είδος συντηρούνται από 3-7 μήνες.

Κρέας

Καλό είναι να έχει στραγγίξει το αίμα και να έχουν αφαιρεθεί λίπη κόκαλα και πέτσες. Κόβουμε λεπτές φέτες, για να είναι πιο γρήγορη και εύκολη τόσο η κατάψυξη όσο και η απόψυξη. Αν πρόκειται για πουλερικά, πρέπει να τα έχουμε καθαρίσει, να τα έχουμε ξεπουπουλιάσει και να έχουμε αφαιρέσει τα εντόσθια. Ο χρόνος που το κρέας μπορεί να μείνει στον καταψύκτη είναι μάξιμουμ 12 μήνες. Ξεπαγώνουν καλύτερα στη συντήρηση του ψυγείου.

Ψάρια

Τα ψάρια, πρέπει να καθαρίζονται και να αφαιρούνται τα εντόσθια και τα βράγχια. Πρέπει επίσης να στεγνώνονται καλά.  Συντηρούνται από 3 έως 5 μήνες. Όσο πιο λιπαρό είναι ένα ψάρι ή ένα κρέας τόσο λιγότερος είναι ο χρόνος που επιτρέπεται να παραμείνει στην κατάψυξη. Ξεπαγώνουν πάντα στη συντήρηση του ψυγείου, γιατί οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας επιτείνουν τις αλλοιώσεις.

Η καλύτερη διαδικασία κατάψυξης για το ψάρι, είναι να καταψυχθεί σε ένα πλαστικό σκεύος με καπάκι, μέσα σε νερό.

Πηγές:

  1. Συντηρώ φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέατα και πουλερικά – Εκδόσεις Ψύχαλος
  2. www.patridamou.gr
© 2023 foodbites