wine3

Κρασί : Ευεργετικό όσο τα φάρμακα οστεοπόρωσης

Ένα ή δύο ποτήρια κρασί την ημέρα έχουν την ίδια ευεργετική επίδραση όσο τα φάρμακα για την προστασία των ηλικιωμένων γυναικών από λέπτυνση των οστών τους, επιβεβαιώνει πρόσφατη ανάλυση.

Η τακτική, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μετά την εμμηνόπαυση βοηθά να διατηρηθεί η πυκνότητα των οστών, σύμφωνα με μια διεθνή επιστημονική ομάδα, η οποία ισχυρίζεται ότι η αποχή από το αλκοόλ οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λαμβάνουν φάρμακα που ονομάζονται διφωσφονικά κάθε μέρα για την καταπολέμηση της λέπτυνσης των οστών. Όμως, η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει το ίδιο καλό αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause.

Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ Έρευνας για το Αλκοόλ που ανέλυσαν μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, που έδειξε ότι ενώ οι γυναίκες έπιναν 19gr αλκοόλ την ημέρα – περίπου δύο μικρά ποτήρια κρασιού – είχαν μείωση της απώλειας των παλαιών οστών που βελτίωσε την ισορροπία μεταξύ παλαιού και νέου οστού, διατηρώντας την αντοχή τους.

Όταν οι γυναίκες κλήθηκαν να σταματήσουν να πίνουν, η ισορροπία «χάθηκε».

Ένας εκ των επιστημόνων ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα υπάρχει παρόμοια επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ με αυτή των διφωσφονικών.

Η Sarah Leyland της National Osteoporosis Society προειδοποίησε ωστόσο ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να είναι ευεργετικές για τα οστά, αλλά η υπερβολική αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων.

Το φόρουμ εξέδωσε πέρυσι μια σύνοψη των μελετών που επιβεβαιώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – ιδιαίτερα της μπύρας και του κρασιού – βελτιώνει την αντοχή των οστών σε άνδρες και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Το φόρουμ είπε ότι η μελέτη έδειξε αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο που σχετίστηκαν με το αλκοόλ, οι οποίες βοήθησαν να εξηγηθεί γιατί όσοι έπιναν είχαν συχνά καλύτερη αντοχή των οστών.

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ομοίως ότι η μέτρια κατανάλωση συνδέεται με βελτίωση της οστικής πυκνότητας, ενώ η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με λέπτυνση των οστών.

Πηγή: dailymail

© 2025 foodbites