womanvacuuming

Λίγες δουλειές στο σπίτι = προβλήματα βάρους

Τα τρέχοντα ποσοστά παχυσαρκίας μπορεί να σχετίζονται με το γεγονός ότι οι γυναίκες κάνουν λιγότερες δουλειές στο σπίτι και κάθονται περισσότερο, δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS One στις 20 Φεβρουαρίου.

Κατά μέσο όρο, ο χρόνος των γυναικών που δαπανάται σε οικιακές εργασίες μειώθηκε από 25,7 ώρες την εβδομάδα το 1965 σε 13,3 ώρες το 2010. Όσον αφορά την καύση θερμίδων, ο χρόνος αυτός μεταφράζεται σε περίπου 6000 θερμίδες, κατά μέσο όρο για τις γυναίκες το 1965 και μόλις 4.600 θερμίδες την εβδομάδα για τις γυναίκες το 2010, σύμφωνα με τους ερευνητές. Εάν οι θερμίδες αυτές διαιρεθούν στις 7 ημέρες την εβδομάδα (με την παραδοχή της ισόποσης ενασχόλησης με τις δουλειές του σπιτιού κάθε μέρα) οι γυναίκες έκαιγαν 857 θερμίδες την ημέρα τη δεκαετία του ’60, ενώ τώρα, καίνε καθημερινά 200 θερμίδες λιγότερες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Edward Archer, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Arnold του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα δήλωσε ότι αυτές οι μειώσεις στην καύση των θερμίδων είναι μεγάλες.

Η έκθεση ακολουθεί μελέτη του 2011, η οποία έδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί κάνουν πιο καθιστική ζωή στο χώρο εργασίας κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Επίσης η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι ο μέσος Αμερικανός έκαιγε περίπου 150 θερμίδες λιγότερες κάθε μέρα στη δουλειά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Για τους άνδρες, ιδιαίτερα, η δαπάνη ενέργειας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους καθημερινά ήταν 142 θερμίδες λιγότερες από 2003 έως το 2006 σε σύγκριση με την τριετία 1960 – 1962. Χρησιμοποιώντας αυτά τα στατιστικά, αν ένας άνθρωπος ζύγιζε περίπου 77 κιλά το 1960, σήμερα ζυγίζει περίπου 90 κιλά.

«Θέλαμε να ερευνήσουμε πως ξοδεύουν το χρόνο τους οι γυναίκες, επειδή οι περισσότερες από αυτές εργάζονταν μόνο μια βάρδια, στο σπίτι, για τη φροντίδα των παιδιών (το 1965), ενώ αργότερα εργάζονταν διπλή βάρδια … οκτώ ώρες στην εργασία τους και στη συνέχεια ό,τι κι αν συνέβαινε, επέστρεφαν στο σπίτι και φρόντιζαν τα παιδιά, οπότε είχαν μια δεύτερη δουλειά».

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία των ετών 1965 – 2010. Η φροντίδα των παιδιών δεν συμπεριλήφθηκε στους υπολογισμούς, διότι αν και απαιτεί πολύ ενέργεια, τα στοιχεία έτειναν να είναι αναξιόπιστα και ομαδοποιημένα με άλλα στοιχεία των δραστηριοτήτων των γυναικών.

Μεταξύ των γυναικών που δεν εργάζονταν, οι θερμίδες που έκαιγαν στις δουλειές του σπιτιού μειώθηκαν κατά περίπου 360 θερμίδες από 1965 ως το 2010: από τις 33,1 ώρες έφτασαν στις 16,5 ώρες την εβδομάδα.

Οι γυναίκες που εργάζονταν ξόδευαν μόλις 6,7 ώρες την εβδομάδα στις δουλειές του σπιτιού το 2010 και έκαιγαν 132 θερμίδες λιγότερες από ό,τι το 1965.

Εκτός από τη μείωση του χρόνου ενασχόλησης με τις δουλειές του σπιτιού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες αύξησαν το χρόνο που έβλεπαν τηλεόραση, ταινίες ή ασχολούνταν με τους Η/Υ. Ο χρόνος που δαπανήθηκε μπροστά σε οθόνες ανήλθε σε 16,5 ώρες την εβδομάδα το 2010, από 8,3 ώρες στο 1965. Οι γυναίκες που εργάζονταν περνούσαν κατά μέσο όρο 7,5 ώρες την εβδομάδα στις οθόνες των Η/Υ ή των TV το 2010, ενώ οι άνεργες γυναίκες ήταν κολλημένες στις οθόνες τους 9,6 ώρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο.

«Η ανακατανομή του χρόνου από τις ενεργές ασχολίες (δηλαδή τις οικιακές εργασίες) στις καθιστικές ενασχολήσεις (π.χ. τηλεόραση) έχει σημαντικές συνέπειες στην υγεία», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Ο Archer πιστεύει πως πρέπει να αρχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να ενσωματώσουμε και πάλι την κίνηση στην καθημερινή μας ζωή. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες δουλειές του σπιτιού, αλλά θα πρέπει όλοι να είμαστε περισσότερο σωματικά δραστήριοι, ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι.

Πρόσθεσε ότι επειδή οι γυναίκες είναι λιγότερο ενεργές, τα παιδιά τους γεννιούνται με περισσότερα λιπώδη κύτταρα, αναπαράγοντας προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος.

Πηγή:CBS

© 2023 foodbites