flaxseeds 118217974

Τι ξέρετε για το Λιναρόσπορο;

Ο λιναρόσπορος περιέχει πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα ω-3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά συστατικά, μέταλλα και απαραίτητες βιταμίνες. Ο συνδυασμός  όλων αυτών των πολυτίμων συστατικών – και κυρίως η περιεκτικότητα σε ω-3, σε λιγνάνες και σε διαιτητικές ίνες – έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών του χώρου των τροφίμων και της διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Το λινάρι ανήκει στην οικογένεια των liniaceae και στο γένος Linum. To επιστημονικό βοτανικό όνομα είναι L. usitatissimum. Πρόκειται για ένα σπόρο που καλλιεργείται από πολύ παλιά. Υπάρχουν αναφορές για καλλιέργεια λιναρόσπορου στην Μεσοποταμία. Το λινάρι καλλιεργούταν από τότε για τους σπόρους του, για το λάδι του και για τις ίνες του. Το λινάρι  είναι φυτό, που καλλιεργείται εύκολα. Ευδοκιμεί τόσο σε τροπικά όσο και σε υποτροπικά κλίματα, αλλά οι περισσότερες καλλιέργειες  γίνονταν από παλιά  σε εύφορες κοιλάδες ποταμών. Είναι ένα  ετήσιο φυτό που φτάνει  περίπου 1 έως 1,5 μέτρα σε ύψος και  στην περίοδο της ανθοφορίας, έχει όμορφα γαλάζια  λουλούδια. Οι καρποί  είναι ένα στρογγυλοί σαν κάψουλα 6-9 mm, και περιέχουν πολλούς καφέ ή χρυσοκίτρινούς σπόρους (ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία). Οι σπόροι έχουν λεία, γυαλιστερή επιφάνεια και επίπεδο σχήμα, που μοιάζει με το σουσάμι, αλλά είναι αρκετά μεγαλύτεροι (περίπου 5-7 χιλιοστά σε μήκος).
Υπάρχουν δύο  βασικές ποικιλίες λιναριού. Η μια προορίζεται κατά κύριο λόγο για παραγωγή σπόρων και η άλλη για παραγωγή ινών. Οι σπόροι των περισσοτέρων ποικιλιών έχουν καφέ – κίτρινο ή χρυσό-κίτρινο χρώμα  Η θρεπτική αξία των διαφόρων τύπων είναι παρόμοια και περιέχουν περίπου ίσες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων μικρής αλύσου.
Λιναρόπορος και υγεία
Λιναρόσπορος και καρδιαγγειακή υγεία
Το κύριο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ του λιναρόσπορου, το  άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), που ενδέχεται να  είναι χρήσιμο για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ως δομικό στοιχείο για άλλα μόρια «μεταφορείς μηνυμάτων»,  που βοηθούν στην πρόληψη  φλεγμονής, το ALA μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από φλεγμονώδη βλάβη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα του λιναρόσπορου  να αυξάνει διαιτητικά,  τα επίπεδα  του ALA στο αίμα. Αυτό μάλιστα έχει φανερό,  ακόμη και όταν ο λιναρόσπορος έχει  ενσωματωθεί σε ψημένα τρόφιμα , όπως π.χ ψωμί ή αρτοσκευάσματα. Η κατανάλωση λιναρόσπορου , φαίνεται ότι αυξάνει  τα επίπεδα  και δύο άλλων  ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (ΕΡΑ) και του δοκοσαπεντανοϊκού οξέος (DPA). Υπάρχουν ενδείξεις  πως αυξήσεις σε EPA και DPA  μπορεί επίσης να παρέχουν  προστασία  από φλεγμονές.
Ο Grant N. Pierce , διευθυντής έρευνας στο Ερευνητικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Saint-Boniface, Manitoba ανφέρει ότι «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στο λιναρόσπορο συμβάλλουν στην μείωση  του κινδύνου αθηροσκλήρωσης και στην ρύθμιση των  καρδιακών ρυθμών , όπως τουλάχιστον φάνηκε σε δοκιμές σε ζώα». Τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν σε δοκιμές που διεξήχθησαν στο εργαστήριο αρχικά σε κουνέλια, και στην συνέχεια σε ποντίκια. Στα κουνέλια, δίαιτα ενισχυμένη με λιναρόσπορο αύξησε  έως 12% τα επίπεδα των ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης στο αίμα. Οι αρτηρίες των κουνελιών που προσλάμβαναν  λιναρόσπορο είχαν λιγότερη συσσώρευση χοληστερίνης, που ευθύνεται για αθηροσκλήρωση και ή οποία είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για  καρδιαγγειακά νοσήματα. Η καρδιά αυτών των κουνελιών  εμφάνισε επίσης μικρότερη αρρυθμία σε σχέση με την ομάδα που δεν τρεφόταν με λιναρόσπορο. Στα ποντίκια, ο λιναρόσπορος μείωσε επίσης τα σημάδια  αθηροσκλήρωσης σε παρόμοιες κλινικές συνθήκες . Όλα τα παραπάνω όμως, πρέπει να επιβεβαιωθούν και με μελέτες σε ανθρώπους. Προστασία των αιμοφόρων αγγείων από βλάβες λόγω φλεγμονής φαίνεται να  παρέχεται επίσης από τις λιγνάνες του λιναρόσπορου. Έχει αναφερθεί ότι οι λιγνάνες μπορούν  να συμβάλλουν στην αναστολή  σχηματισμού  των platelet activating factors (παράγοντες ενεργοποίησης αιμοπεταλίων) (PAF), που αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής όταν παράγονται σε υπερβολικές ποσότητες. Η «αθροιστική αντιφλεγμονώδης δράση»  του ALA  και των λιγνανών του λιναρόσπορου,  έχει  διερευνηθεί και σε   μελέτες στις οποίες ο λιναρόσπορος περιέχεται σαν συστατικό σε άλλα τρόφιμα (όπως muffins) . Οι μελέτες αυτές έδειξαν μείωση κατά 10-15% της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). (Τα επίπεδα της CRP είναι ένα κοινώς χρησιμοποιούμενος δείκτης της φλεγμονώδους κατάστασης για το  καρδιαγγειακό σύστημα). Υπάρχουν επίσης ενδείξεις, ότι η πρόσληψη λιναρόσπορου μειώνει την αναλογία της χοληστερόλης LDL-προς-HDL και ότι αυξάνει τα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης Α1, η οποία είναι η κύρια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην HDL χοληστερόλη (ή  “καλή” χοληστερόλη). Έχει διατυπωθεί η άποψη, ότι αυτό το όφελος που σχετίζεται με την  HDL  μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην υψηλή   περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε διαιτητικές ίνες . Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την διευκρίνηση της δράσης του λιναρόσπορου στην καρδιαγγειακή υγεία. Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις, αλλά δεν έχουν διατυπωθεί ακόμη καταληκτικά συμπεράσματα.
Λιναρόσπορος – Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε,  ότι οι  αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του λιναρόσπορου δεν αφορούν μόνο  στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το οξειδωτικό στρες (το οποίο συχνά σχετίζεται με ανεπαρκή πρόσληψη  αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών) και η αυξημένη  φλεγμονή (η οποία μπορεί επίσης να σχετίζεται με ανεπαρκή πρόσληψη  αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών) είναι παράγοντες κινδύνου για αρκετά  προβλήματα υγείας. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη  αντίστασης στην ινσουλίνη,  τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία, το  μεταβολικό σύνδρομο κ.α. Υπάρχουν κάποιες  προκαταρκτικές ενδείξεις, που αναφέρουν , ότι η πρόσληψη λιναρόσπορου θα μπορούσε να συμβάλλει στην  μείωση του κινδύνου  εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων αυξάνοντας την αντιφλεγμονώδη και την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού
Λιναρόσπορος και Πιθανή συμβολή στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου
Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις  ιδιότητες του λιναρόσπορου, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων σε ότι αφορά σε πιθανή προληπτική δράση για ορισμένες μορφές καρκίνου.  Η διερεύνηση τέτοιας προληπτικής δράσης σχετίζεται με το γεγονός , ότι  χρόνια φλεγμονή και χρόνιο οξειδωτικό στρες θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου. Στην περίπτωση των λιναρόσπορων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πιθανή μείωση κινδύνου εμφάνισης  καρκίνου του μαστού, του προστάτη, και του παχέος εντέρου. Η  εξεταζόμενη προληπτική δράση του λιναρόσπορου έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, συσχετίζεται με  στην υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνες. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν καταληκτικά συμπεράσματα και οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.
Λιναρόσπορος και Δράση στο Γαστρεντερικό σύστημα
Η υψηλή περιεκτικότητα  του λιναρόσπορου σε  διαιτητικές ίνες, βοηθά στην επιβράδυνση της γαστρικής εκκένωσης και μπορεί να βελτιώσει την εντερική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι ίνες βοηθούν επίσης στη σταθεροποίηση της διέλευσης των τροφίμων μέσω του εντέρου. Τέλος,  φαίνεται πως, οι λιγνάνες στο λιναρόσπορο μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης  καρκίνου του παχέος εντέρου.  Για όλα τα παραπάνω όμως, απαιτούνται επιπλέον  ερευνητικές μελέτες.
Λιναρόσπορος και μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα
Έχουν αναφερθεί αντικρουόμενες δράσεις  των λιναρόσπορων σε συμπώματα της  μετα-εμμηνοπαυσιακής περιόδου των γυναικών (π.χ. σχετικά με τη μείωση των εξάψεων) . Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν  οφέλη και άλλες μελέτες που δείχνουν έλλειψη αξιόλογης δράσης. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τους σπόρους του λιναριού και για τα συστατικά τους (κυρίως για την εντερολακτόνη και για τον διγλυκοζίτη της σεκοϊσολαρισιρεσινόλης). Διερευνώνται  ως δυνητικά βοηθήματα  για την  διαχείριση των περιεμμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, καθώς και για την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Αυτός ο ερευνητικός τομέας  είναι πολύ δύσκολος, γιατί ο μηχανισμός δράσης είναι ακόμα ασαφής & πολύπλοκος και επιπλέον διαφέρει σε κάθε γυναίκα καθώς εξαρτάται από πολλούς εξατομικευμένους παράγοντες.
Λιναρόσπορος και άλλα οφέλη στην υγεία
Υπάρχουν ενδείξεις θετικών δράσεων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Απαιτούνται, όμως περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Λιναρόσπορος και  συστατικά

  • Όπως συμβαίνει με όλους τους ελαιώδεις σπόρους, ο λιναρόσπορος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Είναι καλή πηγή ενέργειας, καθώς παρέχει 534 θερμίδες ανά 100g.
  • Είναι πηγή πολλών ωφέλιμων συστατικών, όπως είναι οι φυτικές ίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και «καλά λιπαρά»
  • Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό οξύ. Επίσης είναι μια από τις κυριότερες φυτικές πηγές απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Περιέχει λινολεϊκό οξύ, αλφα-λινολεϊκό οξύ και αραχιδονικό οξύ. Η περιεκτικότητα των λιπαρών του σε α-λινολενικό οξύ (ALA), είναι περίπου 55%.
  • Μια κουταλιά ελαίου από  σπόρους λιναριού παρέχει περίπου 8 g ωμέγα-3 λιπαρών  οξέων. Μελέτες έχουν δείξει,  ότι τα  ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να  έχουν  αντιφλεγμονώδη δράση και ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης, και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Όλες οι μελέτες σχετικά με τα ω-3 λιπαρά οξέα και την επίδρασή τους σε διάφορα νοσήματα συνεχίζονται.  
  • Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα θεωρούνται σημαντικά για την ανάπτυξη των βρεφών και για τον σωστό σχηματισμό του νευρικού τους  συστήματος.
  • Οι λιναρόσποροι περιέχουν λιγνάνες. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στα φυτοοιστρογόνα, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και  διερευνώνται πιθανές αντικαρκινικές δράσεις.
  • Είναι πηγή βιταμίνης Ε και κυρίως γ-τοκοφερόλης (περιέχουν περίπου 20g ανά 100g).  H βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών, των βλεννογόνων των μεμβρανών και του δέρματος προστατεύοντας, από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου
  • Περιέχουν σημαντικές  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως: ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6, και  φυλλικό οξύ. Η θειαμίνη είναι ένας σημαντικός συν-παράγοντας για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Βοηθά στην αποτροπή  της ασθένειας μπέρι μπέρι. Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο όταν προσλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από τη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη.
  • Επίσης, ο  λιναρόσπορος είναι πηγή  μετάλλων όπως το μαγγάνιο, το κάλιο, το  ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Μέση διατροφική ανάλυση 100g Λιναρόσπορου (Linum usitatissimum)
Θρεπτικό συστατικό Τιμή % ΣΗΠ
Ενέργεια 534 Kcal 27%
Υδατάνθρακες 28.8 g 22%
Πρωτεΐνες 18.3 g 32.5%
Ολικά λιπαρά 42.16 g 170%
Χοληστερόλη 0 mg 0%
Διαιτητικές ίνες 27.3 g 68%
Βιταμίνες
Φυλλικό οξύ 87 μg 22%
Νιασίνη 3.08 mg 19%
Παντοθενικό οξύ 0.985 mg 20%
Πυριδοξίνη 0.473 mg 36%
Ριβοφλαβίνη 0.161 mg 12%
Θειαμίνη 1.64 mg 137%
Βιταμίνη A 0 IU 0%
Βιταμίνη C 0.6 mg 1%
Βιταμίνη E 19.95 mg 133%
Βιταμίνη K 4.3 μg 3.5%
Ηλεκτρολύτες
Νάτριο 30 mg 2%
Κάλιο 813 mg 17%
Μέταλλα
Ασβέστιο 255 mg 22.5%
Χαλκός 1.12 mg 124%
Σίδηρος 5.73 mg 72%
Μαγνήσιο 392 mg 98%
Μαγγάνιο 2.48 mg 108%
Ψευδάργυρος 4.34 mg 39%
Φυτοχημικά
Λουτεΐνη – Ζεαξανθίνη 651 μg
Πηγή : USDA National Nutrient data base

Επιλογή και Συντήρηση
Σπόρους λιναριού μπορείτε να βρείτε όλο το έτος. Διατίθενται ως έχουν, ή αλεσμένοι. Είναι προτιμότερο να αγοράζετε ολόκληρους σπόρους. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι σπόροι είναι άθικτοι σε θρεπτικά συστατικά (με την προϋπόθεση ότι έχουν διατηρηθεί σωστά). Για την χρήση αργότερα, μπορείτε να τους αλέσετε εσείς στο σπίτι (ένας εύκολος τρόπος είναι το άλεσμα σε μύλο του καφέ).
Οι σπόροι πρέπει να έχουν φωτεινό καφέ – κίτρινο ή χρυσαφί (ανάλογα με την ποικιλία) χρώμα, λεία επιφάνεια, συμπαγή υφή, ομοιόμορφο μέγεθος και να τους αισθάνεστε βαρείς στο χέρι. Διατίθενται χύμα, αλλά και σε αεροστεγείς συσκευασίες. Οι ολόκληροι σπόροι πρέπει, να τοποθετούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος, όπου μπορούν να διατηρηθούν  για πολλούς μήνες. Οι αλεσμένοι σπόροι, θα πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε αεροστεγές δοχείο και  να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μην ταγγίσουν.

Χρήση

Οι λιναρόσποροι είναι σκληροί και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Είναι προτιμότερο να τους χρησιμοποιήσετε αφού τους αφήσετε σε νερό για να μαλακώσουν ή να τους αλέστε πριν από την χρήση.  Μπορείτε να τους προσθέσετε σε γιαούρτι, σε γλυκά, σε milk shakes, σε μίγματα δημητριακών και σε διάφορα γλυκίσματα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ψωμί, γλυκά, μπισκότα και άλλα αρτοπαρασκευάσματα με αλεσμένους λιναρόσπορους που θα προσθέστε στο αλεύρι σας.

Θέματα ασφάλειας
Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας του λιναρόσπορου σε φυτικές ίνες, τα άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα με το στομάχι ή το έντερο πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό και τον διαιτολόγο τους.  Αναφέρεται ότι η κατανάλωση του λιναρόσπορου από υγιή άτομα, δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας όταν γίνεται σε μικρές ποσότητες.
Ωστόσο είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ψημένοι (π.χ μέσω αλεύρων σε αρτοσκευάσματα), γιατί οι ωμοί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα λόγω των κυανογόνων γλυκοζιτών. Τα παράγωγα αυτών των ενώσεων συνήθως απομακρύνονται κατά την επεξεργασία και το μαγείρεμα. Επιπλέον οι λιγνάνες περιέχουν οιστρογόνα και η κατανάλωση από εγκύους ή από γυναίκες που επιδιώκουν μια εγκυμοσύνη, πιθανόν να μην είναι επιθυμητή λόγω αλληλεπιδράσεων με διάφορες ορμόνες. Απαιτείται οπωσδήποτε η συμβουλή γιατρού.

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

Δήμητρα Ξενάκη, PhD in Molecular & Structural Chemistry of Foods

ΠΗΓΕΣ

  1. Aberg UW, Saarinen N, Abrahamsson A et al. Tamoxifen and flaxseed alter angiogenesis regulators in normal human breast tissue in vivo. PLoS One. 2011; 6(9):e25720. Epub 2011 Sep 30. 2011.
  2. Caroprese M, Marzano A, Marino R et al. Flaxseed supplementation improves fatty acid profile of cow milk. Journal of Dairy Science, Volume 93, Issue 6, June 2010, Pages 2580-2588. 2010.
  3. Chahal N, McCrindle B, Manlhiot C et al. aA 4-week randomized clinical trial of flaxseed supplementation in children with hypercholesterolemia. Canadian Journal of Cardiology, Volume 27, Issue 5, Supplement, September–October 2011, Page S339. 2011.
  4. Dodin S, Cunnane SC, Masse B et al. Flaxseed on cardiovascular disease markers in healthy menopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Nutrition, Volume 24, Issue 1, January 2008, Pages 23-30. 2008.
  5. Faintuch J, Bortolotto LA, Marques PC et al. Systemic inflammation and carotid diameter in obese patients: pilot comparative study with flaxseed powder and cassava powder. Nutr Hosp. 2011 Jan-Feb;26(1):208-13. 2011.
  6. Fukumitsu S, Aida K, Shimizu H et al. Flaxseed lignan lowers blood cholesterol and decreases liver disease risk factors in moderately hypercholesterolemic men. Nutrition Research, Volume 30, Issue 7, July 2010, Pages 441-446. 2010.
  7. Hallund J, Tetens I, Bugel S et al. The effect of a lignan complex isolated from flaxseed on inflammation markers in healthy postmenopausal women. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, Volume 18, Issue 7, September 2008, Pages 497-502. 2008.
  8. Kristensen M, Jensen MG, Aarestrup J et al. Flaxseed dietary fibers lower cholesterol and increase fecal fat excretion, but magnitude of effect depend on food type. Nutrition & Metabolism 9.1 (2012). 2012.
  9. Landete JM. Plant and mammalian lignans: A review of source, intake, metabolism, intestinal bacteria and health. Food Research International, Volume 46, Issue 1, April 2012, Pages 410-424. 2012.
  10. Leyva DR, Zahradka P, Ramjiawan B et al. The effect of dietary flaxseed on improving symptoms of cardiovascular disease in patients with peripheral artery disease: Rationale and design of the FLAX-PAD randomized controlled trial. Contemporary Clinical Trials, Volume 32, Issue 5, September 2011, Pages 724-730. 2011.
  11. Madhusudhan B. Potential Benefits of Flaxseed in Health and Disease – A Perspective. Agriculturae Conspectus Scientificus (ACS) Year: 2009 Vol: 74 Issue: 2 Pages/record No.: 67-72. 2009.
  12. Morais D de C, Moraes EA, Dantas MI de S et al. Heat Treatment and Thirty-Day Storage Period Do Not Affect the Stability of Omega-3 Fatty Acid in Brown Flaxseed (Linum Usitatissimum) Whole Flour. Food and Nutrition Sciences 2. 4 (Jun 2011): 281-286. 2011.
  13. Nassu RT, Dugan MER, He ML et al. The effects of feeding flaxseed to beef cows given forage based diets on fatty acids of longissimus thoracis muscle and backfat. Meat Science, Volume 89, Issue 4, December 2011, Pages 469-477. 2011.
  14. Oomah BD, Der TJ, and Godfrey DV. Thermal characteristics of flaxseed (Linum usitatissimum L.) proteins. Food . Food Chemistry, Volume 98, Issue 4, 2006, Pages 733-741. 2006.
  15. Patenaude A, Rodriguez-leyva D, Edel AL et al. Bioavailability of [alpha]-linolenic acid from flaxseed diets as a function of the age of the subject. European Journal of Clinical Nutrition63. 9 (Sep 2009): 1123-9. 2009.
  16. Patterson RE. Flaxseed and breast cancer: what should we tell our patients?. J Clin Oncol. 2011 Oct 1;29(28):3723-4. Epub 2011 Sep 6. 2011.
  17. Pruthi S, Thompson SL, Novotny PJ et al. Pilot evaluation of flaxseed for the management of hot flashes. J Soc Integr Oncol 2007; 5(3):106-12. 2007.
  18. Rodriguez-Leyva D, Bassett CMC, McCullough R et al. The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid. Canadian Journal of Cardiology, Volume 26, Issue 9, November 2010, Pages 489-496. 2010.
  19. Sainvitu P, Nott K, Richard G et al. Structure, properties and obtention routes of flaxseed lignan secoisolariciresinol: a review. Biotechnologie, Agronomie, Societe et Environnement 2012, 16(1): 115-124. 2012.
  20. Simbalista RL, Sauerbronn AV, Aldrighi JM et al. Consumption of a Flaxseed-Rich Food Is Not More Effective Than a Placebo in Alleviating the Climacteric Symptoms of Postmenopausal Women. The Journal of Nutrition140. 2 (Feb 2010): 293-7. 2010.
  21. Sturgeon SR, Volpe SL, Puleo E et al. Dietary intervention of flaxseed: effect on serum levels of IGF-1, IGF-BP3, and C-peptide. Nutr Cancer. 2011;63(3):376-80. 2011.
  22. Tarpila S, Aro A, Salminen I et al. The effect of flaxseed supplementation in processed foods on serum fatty acids and enterolactone. European Journal of Clinical Nutrition56. 2 (Feb 2002): 157-65. 2002.
  23. Taylor CG, Noto AD, Stringer DM et al. Dietary milled flaxseed and flaxseed oil improve N-3 fatty acid status and do not affect glycemic control in individuals with well-controlled type 2 diabetes. J Am Coll Nutr. 2010 Feb;29(1):72-80. 2010.
  24. Wu H, Pan A, Yu Z et al. Lifestyle Counseling and Supplementation with Flaxseed or Walnuts Influence the Management of Metabolic Syndrome. The Journal of Nutrition 140. 11 (Nov 2010): 1937-42. 2010.
  25. Young R and Ardith B. Flaxseed supplementation improved insulin resistance in obese glucose intolerant people: a randomized crossover design. Nutrition Journal Year: 2011 Vol: 10 Issue: 1 Pages/record No.: 44. 2011.
  26. USDA National Nutrient data base

 

 

 

 

 

© 2024 foodbites