Μαμά! Δεν μου αρέσει το αυγό….
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά αρνούνται να φάνε διάφορες τροφές παρ΄ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γονείς στερώντας από τον οργανισμό τους πολύτιμα συστατικά. Ποιός δεν θυμάται πόσες φορές έχει αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο είτε ως γονέας στην προσπάθειά του να προσφέρει ότι καλύτερο στο παιδί του, αλλά και ο ίδιος τον ‘εφιάλτη’ που ζούσε κάθε φορά που οι αγαπημένοι του γονείς ή παππούδες τον πίεζαν να φάει κάτι που δεν του άρεσε.
Συνήθως παρότι δεν υπάρχει καμία προφανής εξήγηση ή επιστημονική τεκμηρίωση, αυτό τυχαίνει να συμβαίνει κυρίως σε τρόφιμα με ιδιαίτερη διατροφική αξία όπως για παράδειγμα με το αυγό, το ψάρι τα όσπρια κλπ. δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερο άγχος για τους γονείς. Πληθώρα ερευνών βέβαια, δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν την τάση να διαμορφώνουν διατροφικές συνήθειες ανάλογες με αυτές των γονέων τους. Γι’ αυτό είναι καλό να προσέχετε τα τρόφιμα που αγοράζετε, τον τρόπο που μαγειρεύετε, τα φαγητά που καταναλώνετε και πώς εκφράζεστε για κάθε τρόφιμο ή φαγητό. Ένας μορφασμός ή μια αθώα αποστροφή στην οσμή ενός τροφίμου μπορεί να καταγραφεί αρνητικά από το παιδί που τη βλέπει και να την μιμηθεί απορρίπτοντας το συγκεκριμένο τρόφιμο Το πιο πιθανό είναι αυτές οι εικόνες και τα μηνύματα, τόσο λεκτικά όσο και συμπεριφοριστικά, να φθάνουν στο παιδί και σιγά σιγά να μετατρέπονται σε πρότυπο. Εννοείται ότι η συμπεριφορά αυτή πρέπει να είναι η ίδια και από τους δύο γονείς ή από οποιοδήποτε άλλο άτομο ασχολείται με την ανατροφή και τη διατροφή του παιδιού. (γιαγιά ή άλλο συγγενικό πρόσωπο, βοηθός, δασκάλα κ.α)
1. Να είσθε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση
Τα παιδιά διαμορφώνουν υποσυνείδητα προσωπικότητες «πρότυπα», που θαυμάζουν και συχνά αναφέρουν πως θέλουν να γίνουν « σαν κι αυτούς μεγαλώνοντας»
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι το κάθε τι που κάνετε σχετικά με τα τρόφιμα και τη διατροφή.
Και για να έρθουμε στο αυγό… Πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να θυμάστε ότι ακόμη κι αν εξηγείτε όμορφα κι απλά πόσο ωφέλιμο είναι το αυγό, αν εσείς οι ίδιοι δηλώνετε πως δεν σας αρέσει, αν το παιδί, βλέπει ότι αποφεύγετε να το φάτε, το αποτέλεσμα θα είναι να μην «αρέσει» ούτε στο παιδί. Πολύ πιθανόν να μη θέλει να το δοκιμάσει καν.
Συνεπώς πριν από οποιαδήποτε «εκλογικευμένη» προσπάθεια εξήγησης των καλών ιδιοτήτων του αυγού «διδάξτε με το παράδειγμα».
Μιλήστε απλά και χαρούμενα για το μικρό αυγουλάκι που «στρίμωξε τόσα καλά σε μια σταλιά χώρο». Φάτε αυγό μπροστά στο παιδί κι αφήστε να φανεί πόσο το απολαμβάνετε.
2. Παραμείνετε θετικοί
Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες διατροφής λένε ότι κανένα απολύτως τρόφιμο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν επιβράβευση ή το αντίθετο σαν τιμωρία, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικούς συνειρμούς με το φαγητό.
Μη λέτε στο παιδί σας ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει το τραπέζι για να παίξει αν δεν φάει το αυγό του. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αντιπαθήσει το αυγό .
Ακολουθώντας αντίστοιχη λογική, μην του υπόσχεσθε κάτι που αγαπάει (για παράδειγμα να φάει παγωτό) , αν φάει τουλάχιστον το μισό αυγό του. Το μόνο που θα κερδίσετε είναι να το θυμάται πάντα , σαν «καταναγκαστικό έργο» , που έπρεπε να κάνει πριν πραγματικά ευχαριστηθεί κάτι άλλο.
Ακολουθώντας όσα είπαμε και πιο πάνω μιλήστε για κάτι ευχάριστο και θετικό, χαμογελάστε, πείτε μια αστεία ιστορία με κοτοπουλάκια, έτσι ώστε το αυγό, η εικόνα , η γεύση και το άρωμά του να συνδεθούν με θετικές όμορφες εικόνες και με χαρούμενες στιγμές.
3. Δώστε σημασία στην ποικιλία μαγειρέματος, αλλά και στον τρόπο παρουσίασης.
Σίγουρα η καθημερινότητά σας μόνο εύκολη δεν είναι, όταν πρέπει να φροντίσετε τα παιδιά σας, το σπίτι, τη δουλειά, τον εαυτό σας και να ισορροπήσετε ανάμεσα σε όλες τις υποχρεώσεις σας. Ίσως ακούγεται υπερβολικό να σας παροτρύνουμε να δίνετε σημασία στην ποικιλία του μαγειρέματος και στον τρόπο παρουσίασης των φαγητών.
Όμως, θα επιμείνουμε, καθώς μιλάμε για υγιεινές διατροφικές συνήθειες και για την εκπαίδευση των παιδιών σας σ’ αυτές. Η διατροφή τους – το ξέρετε πολύ καλά- θα παίζει σημαντικό ρόλο και στη σημερινή και στην αυριανή τους υγεία.
Εστιάζοντας, λοιπόν, στο αυγό, σκεφτείτε πόσους τρόπους μάθατε από τη δική σας μητέρα για να το μαγειρέψετε, πόσους ακούσατε ή διαβάσατε. Σίγουρα είναι πολλοί και μπορείτε να βρείτε ακόμη περισσότερους στην καθημερινή σας διαδικτυακή αναζήτηση όπου ευφάνταστοι και δημιουργικοί σεφ αλλά και απλοί καταναλωτές μεταμορφώνουν και τα πιο απλά τρόφιμα ή υλικά σε γαστρονομικές απολαύσεις. Δοκιμάστε λοιπόν, αν το παιδί προτιμάει το απλό βραστό αυγό, σφιχτό ή μελάτο, σκέτο ή με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη. Μήπως του αρέσει τηγανητό, όπου μπορείτε να παίξετε με τα χρώματα που φτιάχνουν ο κρόκος και το ασπράδι ή μήπως ομελέτα όπου οι δυνατότητες είναι απεριόριστες τόσο σε υγιεινά υλικά και αρωματικά χορταρικά, που μπορείτε να προσθέσετε όσο και σε σχήματα. Θυμηθείτε ότι το αυγό μπορεί πολύ εύκολα να είναι μέρος ενός υγιεινού σάντουιτς, ότι μπορεί να προστεθεί σε μια σαλάτα κλπ. Και μην αισθάνεστε άσχημα ακόμα κι αν το παρουσιάσετε «κρυμμένο» δηλαδή παρασκευάζοντας μια αγαπημένη του κρέμα, ή μια μερίδα από του σουφλέ που αγαπάει. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Δημιουργείστε και ζωγραφίστε στο πιάτο..
4. Αφήστε τα παιδιά να επιλέγουν..
Τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν εκείνα τη δυνατότητα επιλογής σε διάφορα θέματα. Όσο κι αν αυτό σας φαίνεται αδύνατο σε κάποιους τομείς, πρόωρο ή δύσκολο, προσπαθήστε να βρείτε έξυπνους τρόπους, ώστε να νοιώθουν ότι εσείς αναγνωρίζετε πως έχουν αυτό το δικαίωμα και βέβαια ότι «η γνώμη τους μετράει». Στη διατροφή φροντίστε γενικότερα να προτείνετε και να υπάρχουν διαθέσιμες στο σπίτι υγιεινές επιλογές και μετά αφήστε τα να επιλέξουν ό, τι τους αρέσει καλύτερα. Ρωτείστε τα λοιπόν:
– πότε προτιμάει να φάει το αυγό του (στο πρωινό, σε μια σαλάτα το μεσημέρι , σε ένα σάντουιτς στο πάρκο κάνοντας περίπατο μαζί σας?),
– με ποιο τρόπο να το μαγειρέψετε? Να κάνετε σχεδιάκια με το βραστό αυγό και να φτιάξετε μαζί μια ιστορία για το ανθρωπάκι που φτιάξατε? Να κάνετε ομελέτα με λίγο λάδι και να φτιάξετε όσο πιο περίεργα σχήματα μπορείτε καθισμένοι μαζί στο τραπέζι?
– Μήπως να φτιάξετε την αγαπημένη του κρέμα και να φάτε μαζί από ένα μπολ?
5. Αφήστε το παιδί να συμμετέχει δημιουργικά στην προετοιμασία του φαγητού
Και σε συνέχεια των παραπάνω, δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού. Ζητείστε να σας βοηθήσει. Μπείτε μαζί στην κουζίνα , φορέστε χαρούμενες ποδιές και ξεκινήστε με θετική διάθεση. Ποιος θα είναι ο σεφ και ποιος ο βοηθός; Τι προτείνει να φτιάξετε με το αυγό (ή με τα αυγά) ; Πως θα ήθελε να το μαγειρέψετε; Μήπως έχει σκεφθεί κάποιο «δικό του τρόπο». Φροντίστε να αποδεχτείτε και να δοκιμάσετε ευχάριστα και παιχνιδιάρικα τις προτάσεις των παιδιών.
Και….στη συνέχεια, φάτε μαζί τους, στο τραπέζι που θα στρώσετε όμορφα μαζί τη λιχουδιά που ετοίμασε με το αυγό!
Με λίγα λόγια μην αποθαρρύνεστε από πιθανή άρνηση του παιδιού. Είναι πολύ φυσικό να εκφράσει άρνηση σε κάποιο φαγητό. Είναι μικρό, επηρεάζεται από τη γνώμη φίλων, από κάτι αρνητικό που ίσως άκουσε από κάποιον μεγάλο που εκτιμάει ή που άκουσε να λέει κάποιος αγαπημένος του ήρωας σε ταινία…
Εσείς υιοθετήστε θετική και σταθερή συμπεριφορά, διδάξτε με το παράδειγμα, παρουσιάστε του ποικίλους τρόπους να φάει το αυγό και αφήστε το να συμμετέχει σε επιλογές και προετοιμασίες. Και το κυριότερο; Συνδέστε το αυγό με χαρούμενες στιγμές και με όμορφες ιστορίες που θα φτιάξετε μαζί του για να μάθει τι με εύκολο και ευχάριστο τρόπο να απολαμβάνει τη θρεπτική αξία του αυγού!
Στεργίου Μαργαρίτα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc