Μήπως τρώτε περισσότερο για να αντιμετωπίσετε το στρες των γιορτών;
Νοιώθετε άγχος τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές; Αν είστε από τους ανθρώπους που καταφεύγουν στο φαγητό όταν στρεσάρονται, ακόμα και η χαρούμενη αυτή περίοδος μπορεί να σας φορτώσει με παραπανίσια κιλά.
Αν και οι γιορτές των Χριστουγέννων συνοδεύονται συνήθως από χαρά και διασκέδαση μπορεί επίσης να φέρουν στην επιφάνεια και συναισθήματα απώλειας, λύπης ή κατάθλιψης.
«Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο αντιμετώπισης των δύσκολων συναισθημάτων, όχι μόνο των δυσάρεστων, αλλά και την ευτυχία, τον ενθουσιασμό και την γιορτή, για παράδειγμα», λέει η Alexis Cona, κλινική ψυχολόγος και ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Παχυσαρκίας στη Νέα Υόρκη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολλοί από τους ανθρώπους που τρώνε όταν αντιμετωπίζουν έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, στρέφονται στο φαγητό για να “μουδιάσουν” επώδυνα ή δύσκολα προς επεξεργασία συναισθήματα. Όπως εξηγεί η Cona, μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο ο συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου ξαφνικά βρίσκει τον εαυτό του μπροστά από το ψυγείο, χωρίς να ξέρει ακριβώς πώς έφτασε εκεί.
Ο χρόνος που περνά κάποιος με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί να είναι μια πρόκληση, δεδομένου ότι πολλές διατροφικές διαταραχές αρχίζουν με τα χαλαρά όρια μεταξύ των μελών της οικογένειας, διευκρινίζει η Cona. Η προετοιμασία του εαυτού για δύσκολες και προκλητικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα τρόφιμα είναι άφθονα. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα αγαπημένα, παραδοσιακά γλυκά και φαγητά των Χριστουγέννων μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Όλα είναι μέρος των αναμνήσεων που σχετίζονται με τις προτιμήσεις της οικογένειας, αυτά τα φαγητά είναι διαποτισμένα με προσδοκίες, εξηγεί η Ellen Shuman, πρόεδρος της the Binge Eating Disorder Association, η οποία συμβουλεύει τους ασθενείς της να μην τρώνε τα αγαπημένα εποχιακά εδέσματα μόνο τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν αγαπούν ένα συγκεκριμένο πιάτο, θα πρέπει να το γεύονται περιστασιακά όλο το χρόνο για να αποφύγουν το αίσθημα της έλλειψης.
Λοιπόν, τι πρέπει να κάνει κάποιος που καταφεύγει στο φαγητό όταν στρεσάρεται ;
Πρώτα απ ‘όλα, ενεργείστε συνειδητά. Η Cona ζητά από τους ασθενείς της να ελέγχουν τον εαυτό τους πριν φάνε κάτι: Πεινάτε πραγματικά; Βαθμολογήστε την πείνα σας. Και αν δεν πεινάτε πραγματικά, αλλά θέλετε να φάτε, σκεφτείτε τι νοιώθετε και ποια είναι η βαθύτερη επιθυμία που σας ωθεί να φάτε.
Συνιστά επίσης να φέρεστε με καλοσύνη στον εαυτό σας, ειδικά μετά από κατανάλωση φαγητού για συναισθηματικούς λόγους. «Η προσπάθεια να βρεις αποδοχή μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά σε μια κοινωνία που μας καταδικάζει όταν τρώμε με αυτόν τον τρόπο». Τονίζει δε ότι είναι σημαντικό να μην καταδικάζουμε τον εαυτό μας. Αν συμβεί να φάμε λόγω στρες πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε από αυτό και να μην ντρεπόμαστε.
Η Shuman προσθέτει ότι, εκτός από τον εαυτό σας, ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που θα πρέπει να συγχωρήσετε. Αν ξεχάσετε την όποια οδυνηρή οικογενειακή ιστορία θα εμποδίσετε τον κύκλο του ανθρώπου που τρώει για συναισθηματικούς λόγους. «Λάβετε υπόψη σας ότι δεν πρέπει να περάσετε τις γιορτές με την μαμά και όσα έχετε βιώσει στο παρελθόν μαζί της, παρά μόνο με τη μαμά εκείνη την στιγμή».
Πηγή:huffingtonpost