bittermelon

Ο χυμός του πικρού πεπονιού προστατεύει το πάγκρεας

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Carcinogenesis, δείχνει ότι ο χυμός του πικρού πεπονιού περιορίζει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος να μεταβολίσουν τη γλυκόζη, με αποτέλεσμα τη μείωση της πηγής ενέργειας των κυττάρων και τελικά την εξόντωσή τους.

Το πικρό πεπόνι (Bitter melon) δεν μοιάζει καθόλου με πεπόνι. Στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με αγγούρι με έντονα εξογκώματα.

«Χρησιμοποιήσαμε το χυμό – οι άνθρωποι, ιδίως στις ασιατικές χώρες ήδη καταναλώνουν αρκετές ποσότητες – και αποδείξαμε ότι επηρεάζει το μεταβολικό μονοπάτι της γλυκόζης περιορίζοντας την ενέργεια και σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος», δήλωσε ο Rajesh Agarwal, PhD, συν-επικεφαλής του προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου Καρκίνου στο CU Cancer Center και καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών Skaggs.

Ο Agarwal ήθελε να επανεξετάσει υπάρχουσα έρευνα με έναν διαφορετικό τρόπο. Ο διαβήτης τείνει να προμηνύει τον καρκίνο του παγκρέατος και το πικρό πεπόνι έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τον διαβήτη τύπου ΙΙ και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες κατά του διαβήτη στην Κίνα και την Ινδία. Έχοντας αυτά κατά νου, ο Agarwal και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν διερευνούσαν άμεσα τη σχέση μεταξύ πικρού πεπονιού και καρκίνου του παγκρέατος.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι, το πικρό πεπόνι ρυθμίζει επίσης την έκκριση ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Μετά από μελέτες σε καλλιέργειες κυττάρων, η ομάδα έδειξε ότι τα μοντέλα ποντικιών με καρκίνο του παγκρέατος που είχαν τραφεί με χυμό πικρού πεπονιού είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο από τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου.

«Είναι ένα πολύ συναρπαστικό εύρημα», τόνισε ο Agarwal. «Πολλοί ερευνητές κατασκευάζουμε νέα φάρμακα που στοχεύουν στην ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να εφοδιάζονται με ενέργεια, και εδώ έχουμε ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό».

Το Agarwal Lab τώρα αιτείται για επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν στους ερευνητές να προχωρήσουν σε περαιτέρω δοκιμές σε μοντέλα ποντικιών με καρκίνο του παγκρέατος.

Πηγή:coloradocancerblogs

© 2024 foodbites