obesity

Παχυσαρκία: Μπορεί να φταίει μόνο ο εγκέφαλος

Είναι ευρέως γνωστό ότι για την παχυσαρκία ευθύνεται η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η ανεπαρκής κατανάλωσή τους, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς άσκησης.

Όμως, κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ένοχος για την παχυσαρκία μπορεί να είναι ο ίδιος μας ο εγκέφαλος, μετά τη δημοσίευση μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Michigan, σύμφωνα με την οποία οι εγκέφαλοι ορισμένων ανθρώπων δεν ανταποκρίνονται σε μία από τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Υπάρχουν δύο βασικές ορμόνες που σχετίζονται με το βάρος μας, η πρώτη είναι η γκρελίνη. Απελευθερώνεται από το στομάχι, αυξήσει την πείνα, επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μειώνει την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος.

Η δεύτερη, στην οποία επικεντρώθηκε και η συγκεκριμένη μελέτη, είναι η λεπτίνη. Η συγκεκριμένη ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους στέλνοντας “σήματα” στον εγκέφαλο για να μειώσει την όρεξη και να κάψει περισσότερες θερμίδες. Ως αποτέλεσμα, έχει ιδιαίτερη σχέση με την παχυσαρκία. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν λεπτίνη είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με το βάρος τους. Ή, ότι μερικοί άνθρωποι παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα λεπτίνης, που «υπερφόρτωνει» του ειδικό υποδοχέα του εγκεφάλου. Αυτό βλάπτει τον ίδιο τον μηχανισμό που πρέπει να εξαλείψει το υπερβολικό λίπος. Τώρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan έχουν ανακαλύψει γιατί ο υποδοχέας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία της λεπτίνης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Διαπίστωσαν ότι ο υποδοχέας έχει δύο «πόδια» που περιστρέφονται μέχρι να “συναντήσουν” τη λεπτίνη στον εγκέφαλο.

Μια πιθανότητα είναι ότι στους υποδοχείς των ατόμων που είναι υπέρβαροι μπορεί να λείπουν αυτά τα «πόδια», έτσι ώστε η λεπτίνη δεν μπορεί να συνδεθεί με τον υποδοχέα του εγκεφάλου. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στοχευμένες θεραπείες για την παχυσαρκία και άλλες ορμονοεξαρτώμενες ασθένειες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Molecular Cell.

Πηγή: dialymail

© 2025 foodbites