Οι φραγκοσυκιές βρίσκονται παντού γύρω μας

 

Οι φραγκοσυκιές βρίσκονται παντού γύρω μας, σε κάθε πετρώδες και ζεστό μέρος της χώρας : Σε λόφους και βουνά της Αθήνας, μέσα σε κυκλαδίτικες παραγκεριές ακόμα και συστηματικές καλλιέργειες. “Το φρούτο του κάκτου” σπανίως συλλέγεται, λίγοι είναι αυτοί που το έχουν δοκιμάσει και ακόμα λιγότεροι αυτοί που ξέρουν να το καθαρίσουν σωστά.

H σάρκα του φραγκόσυκου έχει χρώμα άσπρο, κίτρινο, κόκκινο ή συνδυασμό αυτών και περιέχει περισσότερα από 200 σπόρια.
Εξωτερικά οι καρποί περιβάλλονται από έναν αγκαθωτό φλοιό με χρώμα από βαθύ μωβ, μέχρι κόκκινο, έντονο πορτοκαλί και κίτρινο και στέκονται περιμετρικά στην άκρη των φύλλων του κάκτου.

Αυτός ο καρποφόρος κάκτος έφτασε στην Μεσόγειο μέσω της εξερευνητικής δράσης των Ισπανών στην Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στο Μεξικό. Η φύση της Ελλάδας στάθηκε ευνοϊκή στην ανάπτυξη του κάκτου και στην εδραίωση του στην οικία χλωρίδα τόσο σε άγριο περιβάλλον όσο και σε καλλιεργητικό πλαίσιο, ακόμα και ως καλλωπιστικό φυτό.

Η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς μπορεί να αποτελέσει πιθανή λύση στο πρόβλημα της αξιοποίησης φτωχών εδαφών και να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων παραγωγών για απασχόληση στον αγροδιατροφικό κλάδο.

Το χαμηλό κόστος παραγωγής τους και η ελαστικές απαιτήσεις σε καλλιεργητικές τεχνικές και πότισμα, πιθανότατα θα αποτελέσουν βασικό κίνητρο για ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πώλησης, εάν η συστηματική παραγωγή τους αναδειχθεί. Προς το παρόν, ελάχιστοι παραγωγοί ασχολούνται με την αυτή την καλλιέργεια, καθώς τα περισσότερα εγχώρια φραγκόσυκα που βρίσκονται στην λιανική πώληση προέρχονται από αυτοφυείς, διάσπαρτες φραγκοσυκιές του νότιου και νησιωτικού τμήματος της χώρας μας.

Παρόλο που διαθέτει πλούσια και εξωτική γεύση, παρέχοντας στον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλά διατροφικά οφέλη, η «ταλαιπωρία» κατά τον καθαρισμό του από αγκάθια και σπόρια έχει οδηγήσει στη μη προτίμηση των καταναλωτών για το συγκεκριμένο φρούτο.

Πως να το καθαρίσετε
Ο καθαρισμός του φραγκόσυκου προβλέπει την αφαίρεση του φλοιού, πολύ σχολαστικά, γιατί τα αγκάθια είναι πάρα πολύ λεπτά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον πεπτικό σύστημα όταν φαγωθούν ή να τρυπήσουν το δέρμα και μην είναι εύκολη η αφαίρεση τους. Ο πιο πρακτικός και γρήγορος τρόπος για να καθαριστεί ένα φραγκόσυκο απαιτεί μολις ένα μαχαιροπίρουνο!Αρχικά, αφαιρέστε με το μαχαίρι τις δύο βάσεις του φρούτου και κόψτε κάθετα, σε ένα σημείο του φλοιού, από την μία κομμένη βάση στην άλλη. Στην συνέχεια καρφώστε το πιρούνι στο φρούτο στην μία
πλευρά της τομής και με την βοήθεια του μαχαιριού σχίστε , πιέζοντας προς τα έξω, προοδευτικά την σάρκα από τον φλοιό, ξεκινώντας από την άλλη πλευρά της τομής. Με τον τρόπο αυτό, ο φλοιός αφαιρείται ολόκληρος. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε επιφάνεια κοπής ή σερβίρετε το φρούτο σε διαφορετικό πιάτο από εκείνο που έγινε η αφαίρεση της φλούδας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρώτο θα έχει αγκάθια.

Εάν η πληθώρα από σπόρια που βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο φρούτο σας φαίνεται ενοχλητική, προτείνεται να περάσετε τα καθαρισμένα φρούτα στο μπλέντερ, και με ένα σουρωτήρι να τα απομακρύνετε. Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσετε έναν φυσικό χυμό φραγκόσυκου!

Μπορεί η παραπάνω διαδικασία να φαίνεται, σε σχέση με άλλα φρούτα, λιγο χρονοβόρα, όμως αξίζει και με το παραπάνω καθώς τα φραγκόσυκα αποτελούν μια τροφή με ιδιαίτερα οφέλη.

 

Χαμηλό θερμιδικό φορτίο
Ανά 100 γραμμάρια φρούτου αποδίδονται 41 θερμίδες οι οποίες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες, αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρα και πρωτεΐνες. Ακόμα, περιέχουν 17 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 8 είναι απαραίτητα (μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της τροφής). Ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση του φραγκόσυκου από άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου Β’ μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του γλυκαιμικού τους δείκτη.

 

 

Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου
Τα φραγκόσυκα περιέχουν πολλές εδώδιμες φυτικές ίνες , και έτσι συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καλύπτοντας το 14% των ημερήσιων αναγκών, με την κατανάλωση 100 γρ του φρούτου.

 

Εχουν αντιοξειδωτική δράση
Η Βιταμίνη C που περιέχουν τα φραγκόσυκα, επιτρέπει να χαρακτηρίζονται ως αντιοξειδωτικά. Επιπλέον της αντιοξειδωτικής της δράσης, η Βιταμίνη C συμβάλλει στην ομαλή κυτταρική ανανέωση σε όλους τους ιστούς του οργανισμού. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η καμφερόλη, η κερκετίνη, η καρκισίνη και άλλα. Τα φλαβονοειδή αυτά έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν το αντιοξειδωτικό στρες και προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ευεργερτική και η επίδρασή τους στους αθλητές, αφού μειώνουν τον χρόνο αποκατάστασης των μυών, καθώς και τον πόνο στους μυς μετά την προπόνησή τους.

Ενυδατώνουν τον οργανισμό

Τα φραγκόσυκα περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού. Για τον λόγο αυτό είναι φρούτα που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και παράλληλα είναι ιδανικά για ενυδάτωση.

Διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η περιεκτικότητά τους σε μπεταλαΐνη τα καθιστά ισχυρά όπλα ενάντια σε φλεγμονώδεις νόσους, όπως το άσθμα και διάφοροι τύποι αρθρίτιδας. Επιπλέον, χρήση εκχυλισμάτων του φραγκόσυκου φαίνεται να «θεραπεύει» το Hangover λόγω αυτών των ιδιοτήτων.

Εκτός από την ευεργετική του χρήση σαν καλοκαιρινό φρούτο για επιτραπέζια κατανάλωση, ολόκληρο είτε σαν χυμός, το φραγκόσυκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα άλλων, καινοτόμων και μη εφαρμογών. Χρόνια τώρα, από την επεξεργασία των καρπών του παράγονται πολλά προϊόντα διατροφής, όπως γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες και οινοπνευματώδη ποτά. Επίσης οι βλαστοί του φραγκόσυκου, μαζί με τους καρπούς ή τα υποπροϊόντα της μεταποίησης, αφού απομακρυνθούν τα αγκάθια χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία ως ζωοτροφή, επειδή είναι πολύ θρεπτικοί.
Όμως πέραν από τις παραπάνω παραδοσιακές και συμβατικές χρήσεις οι καρποί και τα σαρκώδη φύλλα του κάκτου βρίσκουν εφαρμογή σε πολλά καλλυντικά και ιατρικά και σκευάσματα, χάρει στις ευεργετικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φραγκόσυκου.

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν σε όλες τις περιπτώσεις εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας

© 2024 foodbites