womendrinking

Οι νεαρές γυναίκες παραλείπουν γεύματα για να πιουν αλκοόλ

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μία στις τέσσερεις φοιτήτριες μειώνουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες από το φαγητό, ή παραλείπουν γεύματα προκειμένου να καταναλώσουν αλκοόλ. Η επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων και μακροπρόθεσμα σε νοητικά προβλήματα. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «drunkorexia» είναι πιο συχνό στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν τις αντικρουόμενες πιέσεις της κατάχρησης αλκοόλ και της διατήρησης της λεπτής σιλουέτας. Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι, διαπίστωσαν ότι το 16% των ερωτηθέντων φοιτητών περιορίζουν την πρόσληψη των θερμίδων για να έχουν το περιθώριο να καταναλώσουν αλκοόλ.

Η τακτική αυτή είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, με τις γυναίκες να αναφέρουν ότι θέλουν να χάσουν βάρος. Η Victoria Osborne, επ. καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας και δημόσιας υγείας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τακτική είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός που προκαλεί σωματική και ψυχική βλάβη και θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ. Προειδοποιεί ότι η στέρηση του εγκεφάλου από μια σωστή διατροφή και η ταυτόχρονη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα νοητικά προβλήματα όπως δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μελέτη και τη λήψη αποφάσεων. Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες γεγονός που τις καθιστά πιο ευάλωτες στις βλάβες των ζωτικών οργάνων τους.

Ο συνδυασμός πείνας και ευκαιριακής, άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ θέτει τις νεαρές γυναίκες σε κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών διατροφικών διαταραχών ή προβλημάτων κατάχρησης αλκοόλ, καθώς και κίνδυνο δηλητηρίασης από αλκοόλ, επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά και ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων στη μετέπειτα ζωή τους, τόνισαν οι ερευνητές. Η έλλειψη σίτισης οδηγεί σε ταχύτερη μέθη και αυξάνει τον κίνδυνο λιποθυμίας, με όλους τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει σχέση μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και της κατάχρησης αλκοόλ, με το 36 τοις εκατό των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία για κατάχρηση αλκοόλ να ομολογούν ότι έχουν διατροφικά προβλήματα. Τέλος, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες ή νομίζουν ότι αυτές οι θερμίδες “δεν μετράνε”.

Πηγή: dailymail

© 2024 foodbites