happyfatcouple

Οι υπέρβαροι ζουν περισσότερο

Οι υπέρβαροι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τους αδύνατους συνομιλήκους τους, επειδή οι εγκέφαλοί τους λαμβάνουν περισσότερη τροφή όταν τα άτομα βρίσκονται σε κατάσταση στρες, ισχυρίζεται ένας Γερμανός ειδικός της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον Achim Peters, οι υπέρβαροι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα στο άγχος της σύγχρονης ζωής, επειδή ο μεταβολισμός τους μπορεί να το αντιμετωπίσει καλύτερα.

Ο καθηγητής Peters, από το Πανεπιστημίου Λίμπεκ στη βόρεια Γερμανία και συγγραφέας του βιβλίου Overweight Myths – Why Fat People Live Longer, μελετά τον εγκέφαλο και το βάρος εδώ και τρεις δεκαετίες. Λέει ότι είναι μύθος ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι πεθαίνουν νωρίτερα από ό,τι οι αδύνατοι συνομήλικοί τους.

Εξηγεί: «Οι άνθρωποι αντιδρούν στις στρεσογόνες, αβέβαιες συνθήκες με δύο διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι τρώνε και παχαίνουν.

«Άλλοι αρνούνται τα τρόφιμα και αδυνατίζουν. Αυτοί που αρρωσταίνουν πραγματικά είναι οι αδύνατοι. Οι υπέρβαροι είναι, σε σύγκριση με τους λεπτούς, πολύ πιο υγιείς».

Πρόσθεσε ότι το να είσαι αδύνατος δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά εκείνοι που χάνουν βάρος κάτω από πίεση κινδυνεύουν.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ περισσότερο για τους αδύνατους στρεσαρισμένους ανθρώπους παρά για τους υπέρβαρους στρεσαρισμένους ανθρώπους». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι αδύνατοι δεν θεωρούνται ως πρόβλημα ακριβώς επειδή είναι αδύνατοι. «Αλλά στην πραγματικότητα πεθάνουν πρώτοι».

Ο καθηγητής Peters δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του μελέτησαν το «τοξικό στρες» που προκαλείται από παράγοντες που δεν ελέγχονται από το άτομο, όπως η φτώχεια, ο εκφοβισμός, η κακοποίηση, το διαζύγιο, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα στο χώρο εργασίας.

Τα άτομα που βάζουν κιλά κάτω από τέτοιες περιστάσεις «λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να θρέψουν τους εγκεφάλους τους.

«Όταν ο εγκέφαλος δεν τα πάρει από εξωτερικές πηγές, τα παίρνει από μέσα – από τους μυς και ακόμα χειρότερα, από τα όργανα. Οι αδύνατοι στρεσαρισμένοι άνθρωποι είναι οι λιγότερο υγιείς».

Και συνεχίζει: «Μέχρι στιγμής, έχει μελετηθεί μόνο η σχέση μεταξύ επιπλέον βάρους και θνησιμότητας. Αιτία της θνησιμότητας δεν είναι μόνο το υπερβολικό βάρος. Κρύβεται στο στρες».

Είπε ότι οι «κοινωνικές ανισότητες» που οδηγούν σε στρες δεν μπορούν να διορθωθούν με δίαιτες – αντίθετα, είναι καθήκον της κυβέρνησης να ενδιαφερθεί για τη απομάκρυνση του το άγχους της σύγχρονης ζωής ώστε οι άνθρωποι να χάσουν μερικά κιλά.

«Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει, όχι οι υπέρβαροι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ιδανικό βάρος, απάντησε «Όχι. Η σύγχρονη έρευνα μιλά μόνο για τη διαφορετικότητα του βάρους. Κάθε ανθρώπινο ον έχει την ιδανική στρατηγική επιβίωσης».

«Ο εξοστρακισμός των λιπαρών ασκεί ψυχολογική πίεση στους υπέρβαρους ανθρώπους».

Πρόσθεσε ότι η άποψη ότι η ομορφιά ισούται με αδύνατα σώματα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη δυστυχία των υπέρβαρων.

«Αν κοιτάξετε προσεκτικά υπήρξαν ή υπάρχουν στρεσογόνες καταστάσεις στους υπέρβαρους ανθρώπους που δεν φαίνονται στρεσαρισμένοι. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχουν βρει λύση».

«Ανέχονται το στρες και σε αντάλλαγμα έχουν μια ισορροπημένη διάθεση. Αλλά θα πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα για αυτό» που δεν είναι άλλο από το να τρώνε.

Υπάρχουν θεραπείες αντι-στρες που είναι αποτελεσματικές σε μακροχρόνια βάση και θα μπορούσαν να αλλάξουν τη διατροφική συμπεριφορά και να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, κατέληξε.

Πηγή:dailymail

© 2025 foodbites