Πώς μπορούμε να κάνουμε οικονομία στη μαγειρική προστατεύοντας και το περιβάλλον;
Η υγιεινή και οικονομική μαγειρική δεν έχει να κάνει μόνο με τα ψώνια και τα τρόφιμα. Έχει να κάνει και με τον τρόπο που μαγειρεύεις και κυρίως με την ενέργεια που δαπανάς για να μαγειρέψεις. Με τις παρακάτω συμβουλές από τον Ευτύχη Μπλέτσα θα γλιτώσετε χρήματα από τους λογαριασμούς και θα ωφελήσετε όχι μόνο την τσέπη σας αλλά και το περιβάλλον.
Φτιάξε παραπάνω: Αν μαγειρεύεις για ένα άτομο, διπλασίασε την ποσότητα της μερίδας και βάλε τη μισή στο ψυγείο. Η απόψυξη και το ζέσταμα του φαγητού απαιτούν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας απ’ ότι το μαγείρεμα.
Μαγείρεψε για όλη την εβδομάδα: Μπορείς να ετοιμάζεις μεγάλες ποσότητες φαγητού και να ζεσταίνεις κάθε φορά το φαγητό που χρειάζεσαι. Έτσι, θα μαγειρεύεις λιγότερο συχνά. Καθιέρωσε μία ή δύο μέρες ψησίματος την εβδομάδα. Κάνε όλο το ψήσιμο της εβδομάδας και αποθήκευε το φαγητό.
Χωρίς μαγείρεμα: Φάε περισσότερες σαλάτες, σάντουιτς και φρέσκα τρόφιμα, που δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Τρώγε όσο περισσότερες φυτικές αμαγείρευτες τροφές, κάνουν καλό στην υγεία σου, στην τσέπη σου και στο σπίτι σου, δηλαδή τον πλανήτη γη.
Γρήγορο μαγείρεμα: Για να μειώσεις το χρόνο μαγειρέματος, μαγείρευε σχετικά «στεγνά»
επειδή όσο λιγότερα υγρά και λίπη χρησιμοποιείς τόσο λιγότερη ώρα παίρνει το μαγείρεμα. Εκτός αυτού, κόψε το φαγητό σε μικρά κομμάτια για να μαγειρευτεί πιο γρήγορα και με λιγότερη ενέργεια. Αν φτιάχνεις όσπρια, βάλε τα σε νερό να μουλιάσουν πριν τα μαγειρέψεις. Το ίδιο ισχύει για το πλιγούρι και το αναποφλοίωτο ρύζι.
Κράτα το κλειστό: Μην ανοίγεις συχνά το φούρνο ούτε να σηκώνεις τα καπάκια συχνότερα απ’ ότι χρειάζεται. Είναι σημαντικό να διατηρείται η θερμοκρασία μέσα στο φούρνο και την κατσαρόλα. Κάλυψε τα σκεύη με καπάκια όταν μαγειρεύεις για να αποφύγεις την απώλεια θερμοκρασίας. Πάντα βράζε το νερό με καπάκι και στο φούρνο χρησιμοποίησε γάστρα ή καλυμμένο με αλουμινόχαρτο ταψί.
Φαγητά ενός σκεύους: Μαγείρευε σε ένα σκεύος απλά φαγητά που δε χρειάζονται παράλληλες διαδικασίες. Έτσι γλιτώνεις ενέργεια στο μαγείρεμα και νερό στο πλύσιμο. Αξιοποίησε όλο το διαθέσιμο χώρο στα κατσαρολικά. Πάνω από μακαρόνια που βράζουν μπορείς να μαγειρέψεις λαχανικά στον ατμό, μέσα στο νερό να βράσεις αβγό και μαζί με το ψάρι στο φούρνο να βάλεις πατάτες.
Σβήσε νωρίς: Σβήσε την εστία πριν ετοιμαστεί το φαγητό και άσε το μαγείρεμα να ολοκληρωθεί με την ζέστη που κρατάει η εστία και η κατσαρόλα. Όταν για παράδειγμα η σούπα σου είναι σχεδόν έτοιμη, καπάκωσε την, κλείσε την εστία και άσε την λίγη ακόμα ώρα για να γίνει.
Στην πίεση: Χρησιμοποίησε χύτρα ταχύτητας – μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις πολύ χρόνο όταν μαγειρεύεις φασόλια, όσπρια, γιαχνί, κλπ.
Σωστό ταίρι: Στις ηλεκτρικές εστίες, να ταιριάζεις πάντα το σκεύος με την εστία και να χρησιμοποιείς κατσαρολικά που να ταιριάζουν με τον τύπο της εστίας. Μη βάζεις το μικρό κατσαρολάκι στη μεγάλη εστία γιατί πολλή ενέργεια πάει χαμένη χωρίς να κάνει πιο γρήγορο το μαγείρεμα. Να θυμάσαι ότι το μικρό συμφέρει. Χρησιμοποίησε όσο μικρότερο σκεύος είναι εφικτό. Τα μικρά σκεύη είναι όπως τα μικρά αμάξια: θέλουν λιγότερη ενέργεια. Να χρησιμοποιείς σκεύος που εφάπτεται σωστά και είναι στο ίδιο μέγεθος με την εστία.
Οικονομία με το φούρνο: Μείωνε το χρόνο προθέρμανσης στο ελάχιστο ή μην προθερμαίνεις καθόλου. Αυτό σημαίνει, να βάζεις το φαγητό στον φούρνο ενώ αυτός προθερμαίνεται και ν’ αξιοποιείς όλη την θερμική του ενέργεια. Θα πρέπει να προσαρμόσεις και να αυξήσεις ελαφρά τον χρόνο μαγειρέματος αλλά με η ενέργεια που θα δαπανάς θα είναι λιγότερη. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς όλο το χώρο του φούρνου. Όταν για παράδειγμα μαγειρεύεις κρέας με πατάτες, μπορείς να φτιάξεις ψωμί, να ετοιμάσεις παράλληλα κάποιο φαγητό για την επόμενη μέρα ή να ψήσεις μία πίτα που θα κόψεις και θα βάλεις στο ψυγείο.
Χρησιμοποίησε τα μικροκύματα: Οι φούρνοι μικροκυμάτων καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και είναι ιδανικοί για το ζέσταμα φαγητών αλλά και το μαγείρεμα κάποιων συνταγών. Λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν είναι καθαροί. Γι’ αυτό, σκέπαζε τα σκεύη που βάζεις μέσα, ώστε ο φούρνος σου να λερώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο.
Περιβαλλοντική Οικονομία
Στις μέρες μας ο τρόπος παραγωγής, μεταφοράς, επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων έχει δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εκτός αυτού ο τρόπος που μαγειρεύουμε στο σπίτι επηρεάζει και αυτός την κατάσταση. Η μαγειρική οικονομία προάγει και την οικολογία γιατί το πραγματικό οικονομικό φαγητό σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον. Σκοπός μας είναι να κάνουμε οικονομία όχι μόνο σε χρήματα αλλά και σε ενέργεια, νερό και σκουπίδια. Οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον και όσο περισσότερο αντιληφθούμε τις επιπτώσεις, τόσο πιο έξυπνα και οικολογικά θα επιλέξουμε να τρώμε.
Συνταγή Μαγειρικής Οικονομίας
Δες εδώ
Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι παρουσιαστής εκπομπής μαγειρικής, συγγραφέας και υποστηρικτής του «έξυπνου φαγητού» και της υγιεινής Μεσογειακής Κουζίνας. Πραγματοποιεί σεμινάρια Μαγειρικής Οικονομίας και παρουσιάζει τα Μουσικομαγειρέματα, μία ζωντανή ψυχαγωγική παράσταση, που έχει σκοπό να μεταδώσει σε μικρούς και μεγάλους τις αρχές της υγιεινής διατροφής. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.bletsas.gr .