Ω-3 & καρδιά: Στοιχεία από ελληνική μελέτη
Η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο από όλες τις αιτίες θανάτου, καρδιακό θάνατο, αιφνίδιο θάνατο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε Ελληνική μελέτη που διεξήχθη από τον Δρ. Ευάγγελο Γ. Ρίζο, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τους συνεργάτες του.
Οι ερευνητές διενήργησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να καθορίσουν κατά πόσον τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Στις είκοσι μελέτες που εξετάστηκαν συμμετείχαν 68.680 τυχαιοποιημένοι ασθενείς, σημειώθηκαν 7.044 θάνατοι, 3.993 καρδιακοί θάνατοι, 1.150 αιφνίδιοι θάνατοι, 1.837 καρδιακές προσβολές, και 1.490 εγκεφαλικά επεισόδια. Η ανάλυση έδειξε ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση θνησιμότητας από κάθε αιτία, καρδιακό θάνατο, αιφνίδιο θάνατο, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και συμπληρωμάτων, αναφέρει η μελέτη.
Σύμφωνα με τον Δρ. Ρίζο, η θεραπεία με ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών εκβάσεων έχει υποστηριχθεί από μια σειρά τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών ενώ έχει διαψευστεί από άλλες. “Αν και ο μηχανισμός δράσης τους δεν είναι σαφής, η πιθανολογούμενη επίδρασή τους στις καρδιαγγειακές εκβάσεις μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, να εμποδίζουν σοβαρές αρρυθμίες, ή ακόμη και να μειώνουν συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αρτηριακή πίεση”.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική συσχέτιση των ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με τα μείζονα καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε διάφορους πληθυσμούς ασθενών.
Πηγή: UPI