Πτώση στο τζίρο των Βιολογικών τροφίμων

Η βιολογική παραγωγή και καλλιέργεια στην Ελλάδα, είναι «οικογενειακή υπόθεση», με την έννοια ότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει πάνω σε αυτό τον τομέα, είναι από μικρές οικογενειακές μονάδες κατά κύριο λόγο και όχι από τη μεγάλη βιομηχανία τροφίμου.

Το βιολογικό τρόφιμο, μπήκε αρκετά δυναμικά στην αγορά, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αγγίζοντας την ευαισθησία του καταναλωτή και το αίσθημα της ευθύνης για όσους εξαρτώνται από τις διατροφικές επιλογές του.

Τα καταστήματα τροφίμων, έκαναν τμήμα πώλησης βιολογικών προϊόντων, ενώ τα καταστήματα υγιεινών τροφών εμπλούτισαν κατά πολύ τη γκάμα προϊόντων τους και την επιλογή που μπορούν να προσφέρουν στον καταναλωτή.

Όπως είναι φυσικό, η παραγωγή τέτοιων προϊόντων, είναι λιγότερο αποδοτική σε ποσότητα, απαιτεί περισσότερο χρόνο και εργασία από τα «συμβατικώς καλλιεργήσιμα» προϊόντα, η μεταφορά και τυποποίηση λόγω μικρών ποσοτήτων είναι κοστοβόρες και ως εκ τούτου η τιμή τους είναι υψηλή. Παρόλα αυτά τόσο η παραγωγή όσο και η εισαγωγή των βιολογικών στην Ελλάδα μέχρι και το 2009 είχε ανοδική πορεία και είχε καταλάβει ένα αξιόλογο ποσοστό της συνολικής αγοράς. Δυστυχώς όμως παρατηρήθηκε πτώση στη διετία 2009-2011 (σύμφωνα με έρευνα της ICAP), η οποία τείνει να ξεπεράσει το 12%, ενώ οι απώλειες στις επιχειρήσεις σε κέρδη φτάνουν το 50%.

Η οικονομική ύφεση, λοιπόν δείχνει να επηρεάζει πολύ και κυρίως τα εισαγόμενα, τα οποία το 2010, κάλυπταν το 43% της αξίας της αγοράς αυτής.

Επιμέρους κλάδοι παραγωγής βιολογικών προϊόντων δείχνουν να έχουν πολύ μικρή αύξηση, κυρίως σε όσα προϊόντα εξάγονται (π.χ. εσπεριδοειδή και ελαιόλαδο). Αυτό όμως δεν αλλάζει τη γενική εικόνα.

© 2024 foodbites