alcoholsleep

Το αλκοόλ μειώνει το χρόνο του ύπνου REM

Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρήγορα, αλλά δεν επιτρέπει στον οργανισμό να κοιμηθεί βαθιά, προειδοποιούν επιστήμονες.

Όπως δήλωσαν, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την κόπωση, μειώνοντας το χρόνο σε βαθύ ύπνο(REM), ο οποίος είναι σημαντικός προκειμένου να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό.

Ο Δρ Irshaad Ebrahim του Κέντρου Ύπνου του Λονδίνου, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, βρήκε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση του αλκοόλ τόσο λιγότερο βαθύς είναι ο ύπνος.

Η έλλειψή του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη συγκέντρωση, τις κινητικές ικανότητες και τη μνήμη.

Ο Δρ Ebrahim δήλωσε ότι ελπίζει πως η ανασκόπηση θα βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση του αλκοόλ απλά δίνει την εντύπωση ότι βελτιώνει τον ύπνο και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως βοήθημα.

«Αυτή η ανασκόπηση έχει για πρώτη φορά ενοποιήσει όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με τις άμεσες επιπτώσεις του αλκοόλ στον ύπνο των υγιών ατόμων».

Ο συνάδελφος Chris Idzikowski, του Κέντρου Ύπνου του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Ο ύπνος μπορεί να είναι πιο βαθύς στην αρχή, αλλά στη συνέχεια διαταράσσεται. Επιπλέον, αυτός ο βαθύς ύπνος μάλλον θα ενθαρρύνει το ροχαλητό και τη φτωχότερη αναπνοή. Έτσι, δεν θα πρέπει να περιμένουμε καλύτερο ύπνο με το αλκοόλ».

Από την ανασκόπηση διαπιστώθηκε ότι ανεξάρτητα από την ποσότητα του αλκοόλ, οι άνθρωποι κοιμούνται γρηγορότερα, όμως αργότερα υπάρχει αύξηση της διαταραχής του ύπνου κατά το δεύτερο ήμισύ του.

Ο Δρ Ebrahim, ανέφερε επίσης: «Αυτή η αξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι η άμεση και βραχυπρόθεσμη επίδραση του αλκοόλ είναι να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί.

«Επιπλέον, όσο υψηλότερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση στον βαθύ ύπνο. Αυτή η επίδραση κατά το πρώτο μισό του ύπνου μπορεί να είναι εν μέρει ο λόγος που ορισμένα άτομα με αϋπνία κάνουν χρήση αλκοόλ ως ενισχυτικό ύπνου».

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον ύπνο REM κατά το πρώτο μισό του ύπνου φανερώνουν την ποσότητα του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί.

Ο Δρ Idzikowski είπε: «Φαίνεται ότι έχει αναπτυχθεί μια μυθολογία γύρω από τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον ύπνο».

Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν στο τεύχος Απριλίου του Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Πηγή:dailymail

© 2024 foodbites