Σούπα: ένας απολαυστικός σύμμαχος για την υγεία!
Οι σούπες μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένα γεύματα, καθώς συχνά περιέχουν πάνω από 15 συστατικά, συνδυάζοντας πολλαπλές πηγές θρεπτικών ουσιών.Ας δούμε ορισμένα από τα συστατικά που περιέχονται σε μερικές από τις αγαπημένες μας σούπες και ποια οφέλη μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό:
Λυκοπένιο: Η κόκκινη χρωστική της τομάτας, με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Έρευνες υποστηρίζουν πως μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο του προστάτη. Επίσης, έχει συσχετιστεί με την προστασία του δέρματος από τις αρνητικές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Θα το βρείτε σε αφθονία στην τοματόσουπα.
Θειικές ενώσεις, όπως σαπωνίνες της αλλισίνης: Περιέχονται σε συστατικά, που προστίθενται συχνά στις σούπες όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι και σχετίζονται, όπως φαίνεται από έρευνες με ευεργετικές λειτουργίες κατά των μολύνσεων, τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία του οργανισμού από την εμφάνιση όγκων.
Κερσετίνη: Αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των φλαβονοειδών. Περιέχεται σε σημαντική ποσότητα στην κρεμμυδόσουπα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργεί σαν αντισταμινικό και αντιφλεγμονώδες. Επίσης έχει θεωρηθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην προάσπιση του οργανισμού από καρδιακή νόσο και από κάποιες μορφές καρκίνου.
Β-καροτένιο: Πορτοκαλί χρωστική με αντιοξειδωτική δράση, που περιέχεται σε αφθονία στα καρότα, αλλά εντοπίζεται και σε άλλα τρόφιμα όπως οι τομάτες , η κολοκύθα, το σπανάκι και οι γλυκοπατάτες (καθώς και σε ορισμένα εποχιακά φρούτα όπως βερίκοκα, καρπούζι, πεπόνι κλπ). Θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ότι μπορεί να συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο οργανισμός μας μπορεί να το μετατρέψει σε βιταμίνη Α, γι’ αυτό ονομάζεται και προ-βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για την ευεργετική της δράση στη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας και της καλής όρασης.
Ισοθειοκυανικά: Περιέχονται στο λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τη μουστάρδα και συσχετίζονται μέσα από έρευνες με αντικαρκινική δράση ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου, με κυριότερο τον καρκίνο των πνευμόνων.
Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα