Συχνές οι διατροφικές διαταραχές και στις ηλικιωμένες γυναίκες
Οι διατροφικές διαταραχές είναι σύνηθες πρόβλημα ακόμα και μεταξύ των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της μελέτη, η οποία επιπλέον έδειξε ότι το βάρος και το σχήμα του σώματος έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή, όπως δήλωσε το 62% των ερωτηθέντων. Οι έρευνες για τις διατροφικές διαταραχές επικεντρώνονται στους εφήβους και στις νεαρές γυναίκες, αλλά όπως υποδεικνύει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Eating Disorders, το 13% των γυναικών ηλικίας 50 ετών και άνω παλεύουν με το πρόβλημα – κάποιες για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες και περιλαμβάνουν την νευρική βουλιμία, την υπερφαγία, την υπερβολική δίαιτα και την υπερβολική άσκηση. Οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν πώς οι ηλικιωμένες γυναίκες αισθάνονται για το σώμα τους και να εκτιμηθεί ο επιπολασμός των διαταραχών διατροφής διεξήγαγαν μια έρευνα σε 1.849 Αμερικανίδες. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος διατροφικών διαταραχών στις ώριμες ηλικιακά γυναίκες είναι χαμηλότερος.
“Οι διαταραχές έχουν σοβαρές σωματικές όσο και συναισθηματικές συνέπειες”, αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Cindy Bulik, Δ/ντρια του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, διευκρινίζοντας ότι μέρος του στόχου της είναι να επισημάνει το πρόβλημα στους γιατρούς, ανεξάρτητα από την ηλικία των γυναικών. “Πολλοί πιστεύουν ότι οι διατροφικές διαταραχές σταματούν στην ηλικία των 25 ετών. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σε κάθε ηλικία.”
Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχουσών στην τρέχουσα μελέτη ήταν τα 59 έτη. Η έρευνα αποτελούνταν από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης και ερωτήσεις για την εικόνα του σώματος, τη γήρανση, το φαγητό, και την απώλεια βάρους, τις στάσεις και τις συμπεριφορές. Τα ευρήματα δείχνουν πως τα προβλήματα βάρους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή: Το 79% δήλωσε ότι το βάρος ή το σχήμα τους επηρέασαν την αυτο-αντίληψή τους, το 41% ελέγχει καθημερινά το σώμα τους, και το 36% πέρασε τουλάχιστον το μισό του χρόνου τους τα τελευταία πέντε χρόνια ακολουθώντας κάποια δίαιτα. Αυτές οι συμπεριφορές και οι στάσεις δείχνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης. Επιπλέον, το 13,3% δήλωσε ότι έχουν συμπτώματα διατροφικών διαταραχών. Η έκθεση διαπιστώνει η νευρική βουλιμία και η υπερφαγία παρατηρήθηκαν σε όλες τις ηλικίες άνω των 50 ετών. Οι λόγοι για τις διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες, αναφέρει η Bulik, αλλά ένας εξ αυτών είναι ξεκάθαρος.
Όπως διευκρινίζει η Janice Bremis, εκτελεστική δ/ντρια του Eating Disorders Resource Center, στην τηλεόραση και στα περιοδικά «υπάρχει ένας συνεχής βομβαρδισμός μηνυμάτων, για να δείχνουμε τέλειες, να είμαστε λιπόσαρκες που οι γυναίκες αναρωτιούνται “Πώς θα μπορούσα να είμαι τέλεια σαν αυτή”».
Μια λανθασμένη “λύση” είναι η νευρική βουλιμία – η αποβολή των τροφίμων μέσω εμετού, καθαρκτικών ή άλλων μέσων. Μεταξύ των συμμετεχουσών, το 8% ανέφερε ότι είχε συμπτώματα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την Bulik “είναι μια ακραία συμπεριφορά. Ακόμη και μετά την ηλικία των 50 ετών, προσπαθούν απεγνωσμένα να ελέγξουν το βάρος τους”. Αυτό που εκπλήσσει περισσότερο είναι ότι η συμπεριφορά παρατηρήθηκε και σε γυναίκες ηλικίας 75-84 ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχουσες είχαν ακολουθήσει μια σειρά ανθυγιεινών μεθόδων για να χάσουν βάρος, μεταξύ των οποίων είναι τα χάπια απώλειας βάρους (7,5%), η υπερβολική άσκηση (7%), διουρητικά (2,5%), καθαρκτικά (2%) και η πρόκληση εμετού (1%).
Η Bulik τονίζει ότι οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι στους νέους, επειδή το σώμα με την πάροδο των ετών γίνεται λιγότερο ανθεκτικό. Οι διαταραχές προκαλούν καρδιαγγειακά, μυοσκελετικά και γαστρεντερικά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με άλλα, σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως π.χ. ένα διαζύγιο, θα μπορούσαν να ευθύνονται για την έναρξη των προβλημάτων αναφέρει η Bulik. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα ήταν η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση (3,5%), ποσοστό που είναι το ίδιο και στους νεότερους ανθρώπους. Η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση – που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα και το αίσθημα ότι το άτομο βρίσκεται εκτός ελέγχου – διαφέρει από την υπερκατανάλωση τροφής, διευκρινίζει. Προκαλεί διακυμάνσεις στο αίμα, στα επίπεδα πίεσης και γλυκόζης και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Στη μελέτη το 56% ήταν παχύσαρκες ή υπέρβαρες, το 42% είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και το 2% είχαν βάρος κάτω του φυσιολογικού.
Πηγή: usatoday