dinner2

Τα λιπαρά αλλάζουν τον εγκέφαλο

 

Η κατανάλωση λιπαρών και γλυκών τροφών προκαλεί χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity.

Η Δρ Stephanie Fulton του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και οι συνεργάτες επέβαλαν σε μία ομάδα ποντικών μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά (11% λίπος) και σε μία δεύτερη ομάδα μία υψηλή σε λιπαρά διατροφή ( 58% λίπος) για πάνω από 6 εβδομάδες και παρακολούθησαν πώς επηρεάσει η διαφορετική τροφή τον τρόπο συμπεριφοράς τους.

Η υψηλή σε λιπαρά διατροφή προκάλεσε αύξηση του μεγέθους της περιφέρειας της μέσης στη δεύτερη ομάδα κατά 11 %, αλλά τα ποντίκια δεν χαρακτηρίστηκαν ακόμη παχύσαρκα. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές για την αξιολόγηση της σχέσης επιβράβευσης των ποντικιών με τρόφιμα και αποτελέσματος στη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τους εγκεφάλους των ποντικιών και διαπίστωσαν τη μεταβολή τους.

Ένα από τα μόρια του εγκεφάλου που εξετάστηκαν ήταν η ντοπαμίνη, η οποία επιτρέπει στον εγκέφαλο να ανταμείψει με καλά συναισθήματα – ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μάθουν ορισμένα είδη συμπεριφοράς, δήλωσε η Fulton.

Αυτή η χημική ουσία είναι η ίδια στους ανθρώπους και στα ποντίκια, αλλά και σε άλλα ζώα.

Με τη σειρά του, το CREB είναι ένα μόριο που ελέγχει την ενεργοποίηση των γονιδίων που ενέχονται στη λειτουργία του εγκεφάλου μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν την παραγωγή της ντοπαμίνης και που συμβάλλει στο σχηματισμό της μνήμης.

«Το CREB ενεργοποιήθηκε πολύ περισσότερο στους εγκεφάλους των ποντικιών της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής, οι οποίοι είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα κορτικοστερόνης, μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες. Αυτό εξηγεί και την κατάθλιψη και το αρνητικό κύκλο συμπεριφοράς», εξήγησε η Fulton. «Μια αλλαγή διατροφής προκαλεί συμπτώματα στέρησης και μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο κακής διατροφής».

Πηγή:UPI

 

© 2024 foodbites