Το λεμόνι στην κουζίνα
Το λεμόνι ταιριάζει γευστικά κυρίως με το με το κρέας, και το ψάρι, αλλά και με τα όσπρια και όλα τα λαχανικά.
Στις σάλτσες, όμως όταν το χρησιμοποιούμε, καλό είναι να προσθέτουμε κάποιο υλικό που θα τις δένει (κορν φλάουρ, ζάχαρη, πούλπα λαχανικών κλπ) γιατί το λεμόνι τις αραιώνει.
Αν, προσθέσει κανείς λίγο λεμόνι στο νερό, όταν φτιάχνει αυγά ποσέ, καταφέρνει να κρατιέται ενωμένο το αυγό και να μην διαλύεται στο τηγάνι.
Στα βραστά λαχανικά προσθέτουμε το λεμόνι όταν τα σερβίρουμε και ποτέ στην κατσαρόλα ή κατά τη διάρκεια του βρασμού, γιατί τα οξέα του επηρεάζουν το χρώμα τους και κάποια είδη μπορεί να πικρίσουν.
Κάποια όστρακα, όπως οι γυαλιστερές, ή τα κυδώνια κλπ. πρέπει να τρώγονται φρέσκα. Τα αγοράζουμε ζωντανά. Ανοίγοντας το κέλυφος, στύβουμε άφθονο λεμόνι. Τα σκοτώνει και τα νοστιμίζει.
Λίγος χυμός λεμονιού στο ρύζι, το κάνει σπυρωτό και δεν λασπώνει.
Αν το μαρούλι, έχει επηρεαστεί από την ψύξη και έχει μαλακώσει λίγο (προσοχή, να μην έχει μαραθεί ή σαπίσει), στύβουμε ένα λεμόνι σε ένα βαθύ λεκανάκι νερό, και αφού πλύνουμε και ξεφυλλίσουμε το μαρούλι, το βάζουμε στο νερό αυτό και το αφήνουμε στην ψύξη για μία ώρα. Το μαρούλι γίνεται πάλι τραγανό σαν φρέσκο.
Το λεμόνι “κόβει” τις μυρωδιές του αυγού, του λίπους, του ψαριού αλλά και άλλες βαριές οσμές, για αυτό και μπορούμε να καθαρίσουμε το νεροχύτη μας ή να προσθέσουμε στο απορρυπαντικό πιάτων λεμόνι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: μην βάλετε λεμόνι σε μάρμαρο. Προκαλεί οξείδωση και κάνει άσπρες κηλίδες.
Λόγω της οξύτητάς του έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Πολλές φορές καλό είναι να καθαρίζουμε τις επιφάνειες κοπής και τα μαχαίρια (αφού φυσικά τα έχουμε πλύνει σχολαστικά με σαπούνι και άφθονο νερό) και κυρίως ανάμεσα στις χρήσεις.
Εννοείται ότι είναι καταπληκτικό καλλυντικό. Με μέλι, κάνει πολύ καλή μάσκα για το πρόσωπο, ο χυμός του βοηθάει στην αφαίρεση νεκρών κυττάρων, στο λούσιμο βοηθάει για την εξάλειψη της πιτυρίδας.