Το ψάρι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου
Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από ανάλυση 41 ερευνών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1990 και 2011, οι άνθρωποι που καταναλώνουν ψάρια διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι έρευνες μελετούσαν ποια ήταν τα ποσοστά διαγνώσεων και θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ανθρώπους που είχαν εντάξει στη διατροφή τους το ψάρι.
Διαπιστώθηκε το όφελος από την αύξηση της κατανάλωσης ψαριού στην υγεία των ανθρώπων που σπανίως έτρωγαν ψάρι, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί το ίδιο, δηλ. ακόμα μεγαλύτερο όφελος, σε όσους ήδη κατανάλωναν άφθονες ποσότητες ψαριού.
Οι επιστήμονες εστίασαν την ανάλυσή τους στο φρέσκο ψάρι, όμως δεν εντόπισαν στις παλαιότερες έρευνες συγκεκριμένα είδη ψαριών, ή τρόπο μαγειρέματος που προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη.
Ένας εκ των ερευνητών, ο Dr. Liang από το Xijing Hospital of Digestiv Diseases της Κίνας, δήλωσε ότι σύμφωνα με ενδείξεις τόσο ο τρόπος μαγειρέματος όσο και η θερμοκρασία παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου είδους καρκίνου. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος και ψαριού σε μπάρμπεκιου και οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού -όπως π.χ. η ηλικία, η πρόσληψη αλκοόλ και κόκκινου κρέατος και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου- τα ευρήματα της ανάλυσης έδειξαν ότι :
1. η τακτική κατανάλωση ψαριού μείωσε κατά 12% τον κίνδυνο ανάπτυξης ή θνησιμότητας από καρκίνο του εντέρου.
2. η προστατευτική επίδραση του ψαριού ήταν πιο ισχυρή στον καρκίνο του ορθού έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.
3. οι άνθρωποι που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα ψαριού είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο ορθού σε σχέση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη. Αυτό σε σύγκριση με 4% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, που ήταν τόσο μικρό που θα μπορούσε να είναι τυχαίο γεγονός.
Επισημάνθηκε ωστόσο ότι ο καρκίνος του ορθού είναι σπανιότερος, άρα ενδεχομένως για το λόγο αυτό να παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σημειωτέον ότι από την ανάλυση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Medicine, δεν διαπιστώθηκε η αιτιατή σχέση, δηλαδή ο λόγος που η κατανάλωση ψαριού μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.