Trikalinos Αυγοτάραχο: Έρευνες και αποτελέσματα για την ευεργετική του επίδραση στην υγεία
Αυγοτάραχο: Παραδοσιακό Ελληνικό προϊόν μεν – Ξεχασμένο δε. Λέξη η οποία σε πολλούς από εμάς είναι δυστυχώς άγνωστη αλλά σε ξένες χώρες, ιδίως της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα γνωστή. Συνεπώς τι είναι, για όσους δεν το γνωρίζουν, το αυγοτάραχο;
Είναι ένα προϊόν το οποίο παράγεται από την επεξεργασία των ωοθηκών του θηλυκού ψαριού του γκρίζου κέφαλου, της γνωστής μπάφας. Όπως γίνεται αντιληπτό, η λέξη αυγοτάραχο είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις αυγό και τάριχος. Το δεύτερο μάλιστα συνθετικό υποδηλώνει και τη προέλευσή του. Είναι γνωστό από την εποχή των Φαραώ. Υπάρχουν τοιχογραφίες στην Αίγυπτο όπου εικονίζονται αρχαίοι Αιγύπτιοι να επεξεργάζονται τα αυγά του ψαριού για τη παραγωγή του προϊόντος. Συνοπτικά, τα κύρια στάδια επεξεργασίας του είναι το πλύσιμο των αυγών του ψαριού, το αλάτισμά τους, η ξήρανση και το κέρωμα. Η επικάλυψη του προϊόντος γίνεται με αγνό μελισσοκέρι και έχει ως κύριο στόχο τη προστασία του από το οξυγόνο και τη διατήρησή του κατ΄αυτό το τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα προϊόν το οποίο δίνονταν, αλλά και εξακολουθεί να δίνεται και ως πεσκέσι! Μάλιστα ο Παπαδιαμάντης, αναφέρει στη Φόνισσα πως η Φραγκογιαννού προσπάθησε να δωροδοκήσει τους ενόρκους, στη δίκη του γιου της, με διάφορα εκλεκτά είδη, μεταξύ των οποίων και το αυγοτάραχο.
Θα πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως σύμφωνα με δεκάδες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες το ψάρι αποτελεί ένα τρόφιμο το οποίο θα πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Με αυτό τρόπο προσλαμβάνονται τα αναγκαία λιπαρά οξέα που δε μπορεί εύκολα να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, τα ω3 δηλαδή, και τα οποία δρουν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία και στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων από διάφορες παθήσεις. Το ψάρι επίσης, ως γνωστόν, αποτελεί ένα από τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Για το αυγοτάραχο όμως δεν ισχύει το ίδιο, τουλάχιστον ως προς τις προτροπές για την κατανάλωσή του. Επικρατούν πολλές γνώμες και απόψεις οι οποίες αναφέρουν πως άτομα τα οποία παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, δε θα πρέπει να καταναλώνουν αυγοτάραχο.
Ακόμα και φυλλάδια έχουν εκδοθεί με οδηγίες προς άτομα τα οποία πάσχουν από υπεροχολιστερολαιμία, για τα τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να καταναλώνουν αλλά και εκείνα τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουν, μέσα στα οποία αναφέρεται και το αυγοτάραχο.
Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν τον Πρόεδρο της εταιρείας Αυγοτάραχο Trikalinos, να αναρωτηθεί, πως είναι δυνατόν το ψάρι να κάνει καλό στην υγεία και το αυγοτάραχο, το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι του ψαριού, να φημολογείται ότι βλάπτει. Όλα αυτά που έως τώρα έχουν κυκλοφορήσει είναι πραγματικότητα ή μήπως μύθος; Ειδικά όταν είναι πλέον γνωστό πως ότι είναι λιπαρό δεν είναι κατ΄ ανάγκη και κακό. Μήπως ισχύει το ίδιο και για το αυγοτάραχο;
Έτσι η εταιρεία ξεκίνησε μία σειρά ερευνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως το αυγοτάραχο είναι ένα προϊόν το οποίο δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 2006 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επισταμένη έρευνα, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με στόχο τον προσδιορισμό της βασικής σύστασης των λιπαρών οξέων του αυγοτάραχου αλλά και της βιολογικής του δραστικότητας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry. Στα αποτελέσματά του αναφέρεται πως το Trikalinos Αυγοτάραχο είναι ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε πρωτείνες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες, ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε σκουαλένιο και φυτοστερόλες. Διαθέτει ένα υγιές προφίλ λιπαρών οξέων, περιέχοντας υψηλή συγκέντρωση σε ω3 λιπαρά οξέα, κυρίως του εικοσοπεντανοϊκού (EPA) και του δοκοσοεξανοϊκού οξέος (DHA), αλλά και έναν πολύ καλό λόγο ω3 προς ω6 λιπαρά οξέα. Τέλος, η δραστικότητα των λιπαρών του έναντι της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων υποδεικνύει μία πιθανή αντιθρομβωτική δράση, ενώ το άρθρο κλείνει προτρέποντας το επόμενο βήμα της έρευνας να είναι ο έλεγχος αυτού in vivo.
Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής έρευνας πάνω στο Trikalinos Αυγοτάραχο αλλά και της τεράστιας εμπειρίας της οικογένειας, η οποία από το 1856 δραστηριοποιείται στην παραγωγή του αυγοτάραχου και έχοντας φτάσει ήδη στη 4η γενιά, γίνανε προσπάθειες βελτίωσης του προϊόντος.
Κύριος στόχος: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Παράμετροι που ελήφθησαν υπ’ όψη:
1) Η μείωση της αλατοπεριεκτικότητας του προϊόντος
2) Η διατήρηση της υψηλής διατροφικής του αξίας και
3) Η διατήρηση των πλούσιων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που διαθέτει και τα οποία το κατατάσουν, όχι άδικα, στα gourmet προϊόντα.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν να παράγεται πλέον από την εταιρεία ένα αυγοτάραχο διαφορετικό από εκείνα που εξακολουθούν να παράγονται έως σήμερα. Ένα προϊόν με ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα αλλά ταυτόχρονα και πολύ πιο πλούσιο σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Ακολουθώντας τη προτροπή των επιστημόνων του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ήδη το επόμενο βήμα της έρευνας. Να πραγματοποιηθούν πειράματα in vivo (σε ζωντανό οργανισμό) σε πειραματόζωα για να επιβεβαιωθεί ο πιθανός προστατευτικός ρόλος του Trikalinos Αυγοτάραχου έναντι καρδιαγγειακών νόσων, όπως τουλάχιστον υπέδειξε η συγκεκριμένη έρευνα.
Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε ποντίκια, στη διατροφή των οποίων προστέθηκε Trikalinos Αυγοτάραχο, τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων τους μειώθηκαν σημαντικά, σε σύγκριση με εκείνα που δεν ετράφησαν με αυτό. Η τελική έκθεση καταλήγει αναφέροντας πως τα προκαταρτικά αυτά αποτελέσματα δείχνουν πως το Trikalinos Αυγοτάραχο, ως συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να έχει μία δυναμική έναντι της αθηρωμάτωσης. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας παρουσιάστηκαν στο «15ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου» που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 25 Νοεμβρίου 2011 και διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.
Παρακολουθήστε εδώ αποσπάσματα της παρουσίασης
Τα δεδομένα αυτά αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις των πιθανών προστατευτικών ιδιοτήτων του Trikalinos Αυγοτάραχου στην υπερχοληστερολαιμία και εν γένει στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδιότητες οι οποίες θα διερευνηθούν με κλινικές πλέον μελέτες. Όλες αυτές βέβαια οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν αφού πρώτα διασφαλίστηκαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την παραγωγή των προϊόντων κάτω από απολύτως ελεγχόμενες και σταθερές συνθήκες. Τήρηση όλων των νόμων που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων. Απόκτηση όλων των αδειών που σχετίζονται με την παραγωγή αυγοτάραχου. Δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, σε απόλυτη συμφωνία με την ελληνική, ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή νομοθεσία. Απόκτηση σχετικών πιστοποιητικών διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων (ISO 9001:2008 και ISO 22000:2005, το γνωστό HACCP).
Η πορεία των ερευνών όμως δε θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχιστούν μέχρι να μπορέσει να διαπιστωθεί αν όλα όσα λέγονται για το αυγοτάραχο και την αρνητική του επίδραση στα άτομα που πάσχουν από υψηλη χοληστερόλη στο αίμα τους είναι απλά ένας ακόμη μύθος!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες της εταιρείας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.trikalinos.gr