arthritis02

Τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν θετικά στην νόσο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη συστηματική φλεγματώδης νόσος των αρθρώσεων. Είναι  αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία, απώλεια λειτουργικότητας στις αρθρώσεις και φλεγμονή σε όργανα του σώματος. H νόσος αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα από τον ειδικό γιατρό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημες  διαιτολογικές συστάσεις για  την πρόληψη ή την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο για την καλή πορεία της νόσου και ενδεχομένως για την μείωση των επώδυνων συμπτωμάτων.
To σωστό σωματικό βάρος, η καλή φυσική κατάσταση και η κατάλληλη άσκηση βοηθούν τους πάσχοντες και  πρέπει να συμβουλεύονται σχετικά τον γιατρό τους .
Οι διατροφικές συνήθειες, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Το άρθρο  που ακολουθεί, έχει στόχο, να ενημερώσει σχετικά με διατροφή που συμβάλλει στην μείωση των πόνων που προκαλεί η φλεγμονή των αρθρώσεων.
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά,   φαίνεται,  πως έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση  στον οργανισμό, ενώ άλλα – αντιθέτως- μπορεί να  ενισχύουν τις φλεγμονές.  Επίσης ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα συστατικά,  που μπορούν να βοηθήσουν στην βελτιστοποίηση των διατροφικών συνηθειών, και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ζωής όσων πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο

Ωμέγα – 3  πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , που προέρχονται από λιπαρά ψάρια και από ιχθυέλαια μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του πόνου, στην μείωση του αριθμού των αρθρώσεων που πονούν, στην μείωση της  διάρκειας της πρωινής δυσκαμψίας και πιθανόν  στη μείωση  λήψης φαρμάκων .[ Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει , ότι η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειωθεί ή να αλλάξει, χωρίς την συμβουλή του γιατρού]. Τρεις  μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έδειξαν,  ότι  η πρόσληψη συμπληρωμάτων με ιχθυέλαια  μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των επώδυνων   αρθρώσεων κατά τη φυσική εξέταση. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις  μετα-αναλύσεις,  συσχετίζει επίσης  την πρόσληψη συμπληρωμάτων ω-3 PUFA  με βελτιώσεις στην ένταση του πόνου και με την  διάρκεια της πρωινής ακαμψίας . Σε γενικές γραμμές,  παρατηρήθηκαν κλινικά οφέλη  με ελάχιστη δόση 2,7 g / ημέρα ΕΡΑ + DHA , τα οποία δεν ήταν εμφανή πριν από την πάροδο τουλάχιστον  12 εβδομάδων.
Σύμφωνα με μελέτες, η ημερήσια δόση των ω-3, που είναι  απαραίτητη για  μείωση της φλεγμονής είναι σχεδόν 3 g (ακριβέστερα 1,8 g ΕΡΑ και 0,9 g DHA, {δύο ω-3 λιπαρά, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια}). Η ποσότητα αυτή λαμβάνεται εύκολα μέσω της διατροφής. Μπορεί να επιτευχθεί με κατανάλωση  3 γεύματα των 150 g  λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, συν 1 g συμπληρώματος ω -3 /ημέρα ( με EPA και DHA συνδυασμένο).

Ψάρια πλούσια σε  ω-3  EPA & DHA είναι το σκουμπρί, ο σολωμός, η πέστροφα, η ρέγγα, η σαρδέλα ο μπακαλιάρος κ.α. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αναφερθεί πως ή μείωση πρόσληψης των ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών προς όφελος των ελάιων που είναι πλούσια σε ω-3 πολυακόρεστα είναι σημαντική για την νοσο της ρευματικής αρθρίτιδας    Ελαιολάδο
Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και έχει αντί – φλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το απλό  ελαιόλαδο (κουπε),  ναι μεν περιέχει αντιοξειδωτικά, αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Επίσης είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό και πριν να θερμανθεί. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ωμό σε σαλάτες και να το προσθέτουμε στα μαγειρεμένα φαγητά , στο τέλος της  ετοιμασίας τους.  
Μείωση της  κατανάλωσης κόκκινου κρέατος
Τα κόκκινα κρέατα περιλαμβάνουν το βόειο κρέας,  το χοιρινό, το κρέας από  μοσχάρι και από αρνί, καθώς και τα επεξεργασμένα κρέατα. Αυτά τα κρέατα περιέχουν αραχιδονικό οξύ, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει τις φλεγμονές (16). Είναι επίσης πιθανό ότι η περιεκτικότητα σε σίδηρο συμβάλλει στην οξείδωση και κατά συνέπεια να βλάψει τις αρθρώσεις. Επιπλέον, στα κρέατα και κυρίως  στα επεξεργασμένα κρέατα προστίθενται συχνά νιτρώδη άλατα, που σχετίζονται αρνητικά  με την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Αύξηση της πρόσληψη φρούτων και λαχανικών
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να συμβάλλουν στην μείωση των προβλημάτων στις αρθρώσεις. Τα αντιοξειδωτικά αντιτίθενται   στις ελεύθερες ρίζες, τις δεσμεύουν  και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συστήνεται η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών ώστε να επωφελούμεθα από τα διαφορετικά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά,  που περιέχει το κάθε ένα από αυτά . Η επιλογή φρούτων και λαχανικών από όλα τα χρώματα βοηθάει πολύ Για παράδειγμα προτιμείστε μωβ δαμάσκηνα ή μελιτζάνες, πορτοκαλί καρότα, κολοκύθες, πιπεριές και πορτοκάλια, πράσινα μπρόκολα, σπανάκι,  αγκινάρα και ακτινίδιο, κόκκινες φράουλές, μήλα, τομάτες, πιπεριές και  κεράσια, λευκά πράσα, κρεμμύδια, σκόρδα και κουνουπίδι ή κίτρινες μπανάνες, γκρέιπ φρουτ και  πιπεριές κ.α.
Βιταμίνη D
Πέρα από τα ευεργετικά αποτελέσματα της επί της οστικής μάζας, η βιταμίνη D έχει επίσης μια ρυθμιστική επίδραση επί του ανοσοποιητικού συστήματος. Αναφέρεται ότι η πρόσληψη της ενδεδειγμένης ποσότητας   βιταμίνης D  σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο  εμφάνισης  ρευματοειδούς αρθρίτιδας .
Βιταμίνη D περιέχεται στο μουρουνέλαιο, στις σαρδέλες, στον κρόκο του αυγού, στις  μαργαρίνες (που είναι εμπλουτισμένες σε βιτ D) , σε εμπλουτισμένο γάλα κ.α.
Αντιοξειδωτικά
Τα  πιο γνωστά αντιοξειδωτικά είναι οι βιταμίνες C, Ε και Α, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως π.χ. τα καροτενοειδή β-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη  και λυκοπένιο, και ίσως πολλά άλλα που δεν έχουν ακόμα μελετηθεί. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στο  αμυντικό μας σύστημα, μας προστατεύουν από επιβλαβείς οργανισμούς, και από τα ιδιαίτερα επιζήμια μόρια  των «ελεύθερων ριζών». Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλει στην να μείωση του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας  και ενδεχομένως μπορεί να  καταστέλλει τη φλεγμονώδη αντίδραση σε εγκατεστημένη νόσο. Ωστόσο, η θεωρία αυτή βασίζεται σε στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες διατροφής και  αρθρίτιδας και δεν υποστηρίζεται από επιστημονικές μελέτες για τη χρήση μεμονωμένων αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε απο τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

ΠΗΓΕΣ
1.    Cleland LG, James MJ, Proudman SM. The role of fish oils in the treatment of rheumatoid arthritis. Drugs. 2003;63(9):845-53.
2.    Ruggiero C, Lattanzio F, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and immune-mediated diseases: inflammatory bowel disease and rheumatoid arthritis. Curr Pharm Des. 2009;15(36):4135-48.
3.    Berbert AA, Kondo CR, Almendra CL, et al. Supplementation of fish oil and olive oil in patients with rheumatoid arthritis. Nutrition. 2005 Feb;21(2):131-6.
4.    Goldberg R J & Katz J.  A meta-analysis of the analgesic effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for inflammatory joint pain. Pain 2007; 129: 210-23
5.    Grant W.B. The role of meat in the expression of rheumatoid arthritis. British Journal of Nutrition, November 2000, vol. 84, no. 5, pp. 589-595(1)
6.    Merlino LA, Curtis J, et al. Vitamin D intake is inversely associated with rheumatoid arthritis: results from the Iowa Women’s Health Study. Arthritis Rheum. 2004 Jan;50(1):72-7
7.    Guillot X, Semerano L, et al. Vitamin D and inflammation. Joint Bone Spine.2010 Nov 8.Br J Nutr. 2001 Mar;85(3):251-69.
8.    Darlington LG, Stone TW; Antioxidants and fatty acids in the amelioration of rheumatoid arthritis and related disorders; British Journal of Nutrition / Volume 85 / Issue 03 / March 2001, pp 251 – 269
9.    http://www.nras.org.uk/about_rheumatoid_arthritis/

Ετικέτες:

© 2024 foodbites