tea drinking 73797856

Τσάι και Φλαβονοειδή

Οι βασικές διατροφικές πηγές φλαβονοειδών στις δυτικές χώρες είναι το τσάι, τα κρεμμύδια, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα και τα φρούτα. Το μαύρο τσάι συμβάλλει κατά 60-84% στην πρόσληψη φλαβονοειδών από διατροφικές πηγές για τους πληθυσμούς της Δύσης, παρόλο που το πράσινο και το λευκό τσάι είναι πηγές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
Η ποσότητα και ο τύπος των φλαβονοειδών στο τσάι ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το είδος του τσαγιού (πράσινο, λευκό ή μαύρο), την ποικιλία, τις συνθήκες καλλιέργειας, τη διαδικασία παραγωγής και τις συνήθειες παρασκευής του τσαγιού (πχ διάρκεια βρασμού), κλπ
Η ποσοτικοποίηση της πρόσληψης φλαβονοειδών είναι δύσκολη, λόγω των πολλών τύπων τους, καθώς επίσης και λόγω της έλλειψης δεδομένων για τις συνθέσεις των τροφών. Ωστόσο, σύμφωνα με γενικές εκτιμήσεις, η μέση καθημερινή πρόσληψη είναι 65-250mg, ενώ όσοι πίνουν τακτικά τσάι προσλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φλαβονοειδών σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τσάι.
Πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν 4 κούπες τσάι την ημέρα διατρέχουν 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Το τσάι επηρεάζει πιθανότατα την πρόσληψη και την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα προστατεύει τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος από τις ελεύθερες ρίζες, που προέρχονται από τη διατροφή, το κάπνισμα και το άγχος και προκαλούν βλάβες σε κύτταρα του οργανισμού.

Πηγή: Lipton Institute of Τea

© 2024 foodbites