Οφέλη από τον χυμό του Βατόμουρου Άνδεων και του Κόκκινου Iβίσκου
Το Κέντρο Αγρονομικών Ερευνών για την Ανάπτυξη (CIRAD) του Μονπελιέ δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία ο χυμός του Βατόμουρου Άνδεων και του Ιβίσκου έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας και φαίνεται ότι μπορεί να είναι ευεργετικοί, για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο επικεφαλής της μελέτης και συντονιστής του έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Fabrice Laurent, δήλωσε : «το Βατόμουρο των Άνδεων είναι πιο όξινο και πιο στυφό από τα βατόμουρα της ευρωπαϊκής υπαίθρου. Περιέχει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ανθοκυάνες και τανίνες (που δίνουν και το σχετικό χρώμα στο χυμό) και μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην υγεία»
«Στο έργο μελετήθηκαν καταρχήν τα συστατικά των Βατόμουρων των Άνδεων ανάλογα με την προέλευσή τους (Ισημερινός, Κολομβία και Κόστα Ρίκα).
Εφαρμόσθηκαν , διαφορετικές μέθοδοι επεξεργασίας (εκχύλιση, διήθηση, διαύγαση, παστερίωση και συσκευασία χυμών) σε συνεργασία με το CITA (Εθνικό Κέντρο για την Επιστήμη και την Τεχνολογία των Τροφίμων), της Κόστα Ρίκα και με την Ερευνητική Μονάδα του Qualisud, Montpellier.»
Στη συνέχεια, έγιναν κλινικές μελέτες σε υγιείς εθελοντές, οι οποίες έδειξαν οφέλη για την υγεία, όταν το προϊόν καταναλώνεται , στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, και σε ότι αφορά στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακών νόσων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα «οφέλη των Βατόμουρων των Άνδεων θα πρέπει να αποδοθούν στην παρουσία ελλαγιταννινών. (που βρίσκονται και σε κρασιά που ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια). Οι ουσίες αυτές μεταβολίζονται από την εντερική χλωρίδα και απορροφώνται ως πιο δραστικά μόρια (ως ουρολιθίνες) που μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για αρκετές ημέρες μετά την κατανάλωση ” συμπληρώνουν οι ερευνητές του CIRAD.
Το ερευνητικό κέντρο CIRAD, ανέφερε επίσης , ότι καταδείχτηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα του χυμού του κάλυκα του κόκκινου Ιβίσκου. (Το φυτό έχει διάφορα ονόματα σε πολλές αφρικανικές χώρες , π.χ bissap στη Σενεγάλη, karkade’ στην Αίγυπτο ή ροζ τσάι στην Αβησσυνία.)
Ο χυμός αυτός είναι παραδοσιακό ρόφημα στην Αφρική. Παρασκευάζεται από τον αποξηραμένο κάλυκα των ανθέων του κόκκινου ιβίσκου και μπορεί να αναμιχθεί με μέντα και τζίντζερ.
ΠΗΓΗ : www.passeportsante.net
Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα