Καλοκαίρι και ασφάλεια τροφίμων

 


Το καλοκαίρι με τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αλλοίωσης των τροφίμων αλλά και πρόκλησης τροφοδηλητηριάσεων.  Στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζουμε μερικές πρακτικές συμβουλές τόσο για την επιλογή των τροφίμων όσο και για το χειρισμό τους από εσάς.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
… Αλλοίωση τροφίμων και τροφοδηλητηρίαση… Είναι το ίδιο;
ΟΧΙ. Στα τρόφιμα μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν τόσο μικροοργανισμοί που προκαλούν αλλοιώσεις (spoilage microorganisms) όσο και μικροοργανισμοί που προκαλούν τροφοδηλητηριάσεις (pathogens).
Οι μικροοργανισμοί αλλοίωσης (ζύμες, μύκητες, γαλακτοβάκιλλοι) προκαλούν αλλοιώσεις στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ενός τροφίμου , κάνοντας έτσι «αισθητή» την παρουσία τους. Αντίθετα τα παθογόνα (πχ Σαλμονέλλα. Λιστέρια, Σταφυλόκοκκος) είναι οι «ύπουλοι εχθροί» μας για το λόγο ότι η παρουσία τους στο τρόφιμο δεν γίνεται αισθητή , παρόλα αυτά ευθύνονται για την εκδήλωση τροφιμομεταφερόμενων ασθενειών που οδηγούν σε δηλητηριάσεις.
Έτσι ευθύνη τόσο των επιχειρήσεων τροφίμων όσο και δική μας είναι η αντιμετώπιση τόσο των μικροοργανισμών αλλοίωσης όσο και των παθογόνων.

Κάντε σωστές επιλογές….
Όταν αγοράζετε τρόφιμα δώστε σημασία σε μερικές απλές συμβουλές:

  • Μην επιλέγετε και μην αφήνετε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
  • Ελέγξτε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση), καθώς και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας   και τις συνθήκες διατήρησής τους.
  • Στο σπίτι,  τοποθετήστε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (πχ γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια)  που απαιτούν συντήρηση στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους.

Επιλογή παγωτών
Δείτε το σχετικό άρθρο μας για τα παγωτά

juice2 80621137Επιλογή χυμών και εμφιαλωμένου νερού

  • Προτιμήστε να αγοράζετε εμφιαλωμένα νερά και χυμούς από ψυγεία ή από σημεία όπου διατηρούνται σε δροσερές συνθήκες υπό σκιά
  • Μόλις ανοίξετε ένα χυμό θα πρέπει να τον αποθηκεύσετε στο ψυγείο και να τον καταναλώσετε εντός 2-3 ημερών




Νικήστε τα μικρόβια της ψησταριάς…barbeque 73675828
Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο

  1. Αποψύξτε καλά τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα ψήσετε.
  2. Γυρίζετε το τρόφιμο συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  3. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του.

Καμένο δε σημαίνει καλοψημένο!!!!
Ακόμη και αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα. Για αυτό ψήνετέ το ομοιόμορφα σε σταθερή θερμοκρασία.

Προσοχή στο ωμό κρέας!!!

  •      Μην αφήνετε ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
  •      Χρησιμοποιείστε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για ωμά κρέατα και ψημένα τρόφιμα.
  •      Μην τοποθετείτε ψημένο φαγητό στο ίδιο πιάτο που είχατε χρησιμοποιήσει για το ωμό κρέας (εκτός αν το πλύνετε πρώτα πολύ καλά).
  •      Πλύντε σχολαστικά τα χέρια σας μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
  •      Μην προσθέτετε σάλτσα ή μαρινάδα σε ψημένο κρέας την οποία έχετε πρώτα χρησιμοποιήσει σε ωμό.

Ταξιδεύοντας….
Για να φτάσουμε στον προορισμό των διακοπών μας  αρκετά συχνά χρησιμοποιούμε πλοία, ή τρένα. Επίσης πολλές φορές τρώμε κάτι πρόχειρο από καντίνες, snack bars, και εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

  1. Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κ.λ.π.) πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
  2. Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λ.π.) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C, να δίνουν δηλαδή την εντύπωση στον καταναλωτή ότι είναι πολύ ζεστά.
  3. Σαλάτες που διατίθενται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.
  4. Οι προθήκες (βιτρίνες) με χύμα παγωτά πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα και να σερβίρονται με καθαρά σκεύη.
  5. Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κλπ) να είναι καλοψημένα.
  6. Τα ψυγεία με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7ο C).
  7. Τα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο πρέπει να απορρίπτονται.

Τέλος ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ….

Πολλά από τα εδέσματα που καταναλώνουμε το καλοκαίρι  είναι μεν δροσιστικά αλλά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.                    

Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε να πίνουμε άφθονο νερό και να βάλουμε στη διατροφή μας  φρούτα και λαχανικά.
Δείτε εδώ το αφιέρωμά  μας για την καλοκαιρινή διατροφή




ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Ετικέτες:

© 2025 foodbites