people eating 114544576

Νιώστε καλά μέσα από… το πιάτο σας!

 

Μήπως οι αυξημένοι ρυθμοί ζωής και το ωράριο στη δουλειά, σας έχουν κουράσει και νιώθετε συχνά υποτονικοί; Μήπως, εσείς οι γυναίκες νιώθετε ότι απομακρύνεστε από το στόχο να περάσετε το φετινό σας καλοκαίρι γεμάτες λάμψη και ήδη έχετε αρχίσει να ψάχνετε την ιδανική κρέμα προσώπου; Και στις δύο περιπτώσεις η λύση είναι απλή και βρίσκεται… στο πιάτο μας!

Η διατροφή δεν μας προσφέρει μόνο θερμίδες, οι οποίες αντανακλώνται στο νούμερο της ζυγαριάς, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στο να νιώθουμε καλά εκ των έσω, ενώ παράλληλα μας βοηθούν να εξωτερικεύουμε τον πιο ζωντανό και όμορφο εαυτό μας!
«Τονωτικές»… βιταμίνες!
Γνωρίζατε ότι χωρίς τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β πολλές από τις αντιδράσεις του μεταβολισμού δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν; Με άλλα λόγια, κάθε μία βιταμίνη συμμετέχει σε διαφορετικές διεργασίες του μεταβολισμού στο σώμα μας, βοηθώντας τον οργανισμό να παράγει και να ελευθερώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε καθημερινές δραστηριότητες, από την αναπνοή και τη σκέψη, έως το περπάτημα και το τρέξιμο. Παράλληλα, ορισμένες από αυτές τις βιταμίνες όπως η Β6, η Β12 και το φυλλικό συνεργάζονται με το σίδηρο και τα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Γι’ αυτό το λόγο, η έλλειψη τους αρχικά συνδέεται με συμπτώματα αδυναμίας και κόπωσης και αν συνεχιστεί οδηγεί στην μακροπρόθεσμη εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

Σκεφτείτε… αντιοξειδωτικά για λαμπερό δέρμα!
Δεν φτάνουν μόνο οι ειδικές κρέμες για τη διατήρηση της υγείας και της ελαστικότητας του δέρματος αλλά και μία ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή! Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές βιταμίνες που «αγαπά το δέρμα» μας είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες, λάχανο, μπρόκολο) συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου και η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, μαλακές μαργαρίνες ) προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και την υπεριώδη ακτινοβολία. Τέλος, άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το δέρμα μας είναι η βιταμίνη Α (τη συναντάμε στα αυγά και στο γάλα, ενώ τα καροτενοειδή, την πρόδρομη, δηλαδή, μορφή της, τη συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά πορτοκαλί, κίτρινου, κόκκινου και πράσινου χρώματος) που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητάς του και ο ψευδάργυρος (οστρακοειδή, πουλερικά) που διατηρεί τη λάμψη του δέρματός μας.

Ελέγξτε την πληρότητα της διατροφής σας! Η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, όπως αυτή που βασίζεται στο Μεσογειακό πρότυπο είναι το κλειδί για την κάλυψη των αναγκών μας στις τόσο πολύτιμες βιταμίνες! Πιο συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και γαλακτοκομικών προϊόντων, η κατανάλωση ψαριών και οσπρίων 2 ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα και η κατανάλωση πουλερικών και κόκκινου κρέατος 1 φορά την εβδομάδα μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας! Αν τα συμπτώματα αδυναμίας και κόπωσης είναι παρατεταμένα, αν το δύσκολο ωράριο στη δουλειά δεν σας επιτρέπει να τρέφεστε σωστά, έχετε ξεκινήσει εξαντλητική δίαιτα ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών ή ανήκετε σε μία ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού για την εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων (π.χ. χορτοφάγοι, ηλικιωμένοι κλπ), είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό ή/και διαιτολόγο με τη βοήθεια του οποίου θα αξιολογήσετε την ποιότητα της διατροφής σας και την επαρκή κάλυψη των διατροφικών σας αναγκών, θα λάβετε τις κατάλληλες διατροφικές οδηγίες, ενώ παράλληλα θα εξετάσει το ενδεχόμενο διατροφικών ελλείψεων και την πιθανότητα ενίσχυσης της διατροφής σας με τη λήψη κάποιου πολυβιταμινούχου συμπληρώματος που εξασφαλίζει σε συμπυκνωμένη μορφή πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Κεχριμπάρη Ιωάννα, MsC – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή: www.nutrimed.gr

 

© 2023 foodbites