ecotrophelia logo

2ος Διαγωνισμός Ecotrophelia 2012 Ο ΣΕΒΤ βραβεύει νέα καινοτόμα προϊόντα διατροφής

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο 2ος Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA 2012”, που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Η εκδήλωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη βράβευση των νικητών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου και την παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Θανάση Σκορδά.
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο 2ος Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA 2012”, που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

ecotrophelia logoΤην εκδήλωση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ, κα Β. Παπαδημητρίου
Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε δύο φάσεις κατά τις οποίες έγινε αρχική τεχνική αξιολόγηση από Τεχνική Επιτροπή που αποτελούνταν από διακεκριμένους επιστήμονες και εξέχοντα στελέχη της Βιομηχανίας Τροφίμων (κα Ειρ. Πατέρα, κκ. Σπ. Γιάνπαπα,  Κων. Καραβασίλη, Aντ. Kαμπάνη και Θωμ. Στούπη).
Οι προκριθέντες ομάδες παρουσίασαν τα προϊόντα τους ακολουθούμενη και από οργανοληπτική δοκιμή, αξιολογήθηκαν και κατετάγησαν στη 2η φάση του διαγωνισμού από την  τετραμελή Εθνική Επιτροπή, που αποτελείτο από τους: κ. Ε. Καλούση, Πρόεδρο ΣΕΒΤ, Δρ. D. Rossi / Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «FOOD FOR LIFE» και Μέλος της Ευρωπαϊκής κριτικής Επιτροπής του “ECOTROPHELIA”, κ. Γ. Αντωνιάδη / Πρόεδρο ΣΔΕ και κ. Ρ. Γαμβρό/Πρόεδρο Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ.
Στις ομάδες που αναδείχθηκαν νικήτριες, απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

  • Στην ομάδα που κέρδισε την 1η θέση χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200€ και συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
  • Στις 2 ομάδες που κέρδισαν τη 2η θέση χρηματικό έπαθλο αξίας 800€ στην κάθε μία.
  • Στις 2 ομάδες που κέρδισαν την 3η θέση χρηματικό έπαθλο αξίας 500€ στην κάθε μία.

Συγκεκριμένα  η κατάταξη των βραβευθέντων προϊόντων είναι η εξής:

ecotrophelia 1st prize1ο Βραβείο
Προϊόν “CEREAL 4 ”  (από τους Β. Πολυχνιάτου, Σ. Χανιώτη, Χ. Χρανιώτη και Π. Σφακιανάκη, φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της καθ. κας Κ. Τζιά): μίγμα πολυδημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι, χαρουπάλευρο) σε μορφή σκόνης, φυσικά αρωματικά συστατικά και  γλυκοζίτες από το φυτό stevia. Παρουσιάστηκαν δύο γεύσεις: πορτοκάλι-μαστίχα και κανέλα-τζίντζερ.


2ο Βραβείο
ecotrophelia 2nd prizeΑπονεμήθηκε σε 2 προϊόντα:
“Reberyberry” (από τους:  Α.Τούλη, Δ. Σακκά, Α. Σαριδάκη και Μ. Γιαννόγλου, φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση του ερευνητή Δρ. Γ. Κατσαρού): φρουτοπαρασκεύασμα από βιολογικής προέλευσης φράουλα, από φρέσκα φρούτα, από Ερυθριτόλη (αλκοόλη) και από το γλυκοζίτες από  stevia.
“Probiotic Green whole table olives” (από τους: Α. Γρουντά, Ν. Πολυμενέα και Κ. Τσελεπατιώτη, φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του καθ. κ. Γ. Ι. Νυχά):  το προϊόν ανήκει στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συνδυάζει την παραδοσιακή ζύμωση του πράσινου ελαιοκάρπου με τη χρήση καλλιεργειών εκκίνησης οξυγαλακτικών βακτηρίων με προβιοτικό δυναμικό.

3ο Βραβείο
Απονεμήθηκε σε 2 προϊόντα:

ecotrophelia 3rd prize “ΕNDECA”, (από τους:  Δ. Σακκά, Θ. Τσιπολίτη και Ε. Τζαγκαράκη, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση των Καθ. κ. Δ. Μακρή):
οικολογικό ρόφημα με  βάση ελληνικό οργανικό νερό από σταφύλι και οργανικά εκχυλίσματα βοτάνων με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, Ελληνικό οργανικό μέλι, βανίλια ελάτης, ως φυσικό γλυκαντικό και εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε.

“Crispy Delight”, (από τους: Μ. Τσαγκρασούλη, Θ. Ντάμαρη, Α. Σαλιβέρου, Β. Προσίλη και Ε. Ψαρά, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση του καθ. κ. Κ. Αναστασίου): προϊόν της κατηγορίας των snack ελεύθερων γλουτένης με υψηλής περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά οξέα

Το προϊόν που αναδείχθηκε στην πρώτη θέση του Εθνικού Διαγωνισμού θα παρουσιαστεί από τη νικήτρια ομάδα, στο ευρωπαϊκό κοινό, παράλληλα με τους νικητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών “Sial”, που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
Αξίζει να υπενθυμιστεί  πως το προϊόν που αναδείχτηκε πρώτο στον περυσινό Εθνικό Διαγωνισμό, κατέκτησε την πρώτη θέση και στον Ευρωπαϊκό με το προϊόν “Da Vero – Eco Seafood Cold Cuts” (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων & Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), και το οποίο ένα χρόνο μετά έχει ήδη βρει το δρόμο του στη διεθνή αγορά.
Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2011 με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, καθιερώνεται ως θεσμός που τον υποδέχεται με υπερηφάνεια και υποστήριξη η Ελληνική κοινωνία αναδεικνύοντας έτσι τη δυναμική και την καινοτομία των νέων ελλήνων επιστημόνων τροφίμων που με τη δουλειά τους και το υψηλό τους επίπεδο δείχνουν την κατεύθυνση της διαδρομής ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Tags: , ,

© 2024 foodbites