less salt 51531748

Απλές συμβουλές για λιγότερο αλάτι στο πιάτο σας

 

Η 17η Μαΐου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης. Είναι γνωστό ότι το αλάτι βοηθάει την ενίσχυση της γεύσης των πιάτων ή με πιο απλά λόγια νοστιμίζει τα φαγητά. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία.

Προκαλεί μείωση της ελαστικότητας των εσωτερικών ιστών, η οποία μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και η οποία με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Προκαλεί κατακράτηση νερού, η οποία επιδεινώνει την εμφάνιση κυτταρίτιδας και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος.
Θα βρούμε πιο κάτω απλές συμβουλές για λιγότερο αλάτι πιάτο μας, χωρίς να λέμε όχι στη νοστιμιά.

Διαβάζετε τις ετικέτες
Πριν από την αγορά ενός προϊόντος, θα πρέπει να διαβάζετε την ετικέτα. Εκεί βρίσκονται πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το τρόφιμο που πρόκειται να αγοράσουμε. Μάλιστα σήμερα , με το σύστημα της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης βλέπουμε με μια ματιά τι περιέχει μια μερίδα τροφίμου. Έτσι, μπορούμε να αποφύγουμε να αγοράσουμε κάποιο τρόφιμο που περιέχει ένα συστατικό μη ωφέλιμο για μας. Μπορούμε, για παράδειγμα να δούμε αμέσως πόσο Νάτριο (αλάτι) περιέχεται..
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως π.χ. τα κορεσμένα (κακά) λιπαρά Ας θυμόμαστε πάντα ότι αλάτι βρίσκεται και σε προϊόντα που πιθανόν δεν έχουμε υποψιαστεί καθόλου!

Μην ξεχνάτε τα σπιτικά φαγητά
Είναι γνωστό, ότι για τη συντήρηση ορισμένων τροφίμων χρησιμοποιείται το αλάτι. Αυτή η μέθοδος συντήρησης είναι γνωστή από πολύ παλιά και εφαρμοζόταν και σε πολλά οικιακά παρασκευάσματα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης πολύ σε αγαθά που έπρεπε να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Σήμερα, υπάρχουν ακόμα αρκετά τρόφιμα που παράγονται βιομηχανικά, τα οποία περιέχουν αλάτι τόσο για συντήρηση όσο και για τη γεύση. Συνεπώς, η πρώτη λύση στο θέμα αυτό είναι η ανάγνωση των ετικετών, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Η άλλη λύση είναι να παρασκευάζουμε στο σπίτι όσα φαγητά μπορούμε. Με τον τρόπο αυτό έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε εμείς το πρόσθετο αλάτι και οποιοδήποτε άλλο υλικό προστεθεί.

Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων
Εάν έχετε υπέρταση ή αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με υπέρταση, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων που περιέχουν αρκετό αλάτι. Όπως προαναφέρθηκε κάποια τα γνωρίζουμε όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη τυριών, ορισμένα αλλαντικά, τα παστά τρόφιμα κλπ. Υπάρχουν όμως και πολλές κρυφές πηγές αλατιού όπως είναι το ψωμί, ορισμένα αρτοσκευάσματα, κονσέρβες και έτοιμα πιάτα, κάποια dressings και σάλτσες κλπ. Για τα τελευταία διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα.
Τα παραπάνω τρόφιμα θα πρέπει να περιοριστούν στο διαιτολόγιό σας. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αντίστοιχα της ίδιας κατηγορίας που περιέχουν λιγότερο ή καθόλου αλάτι. Ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές επιλογές.

Αλλάξτε συνήθειες στο τραπέζι
Μην αφήνετε την αλατιέρα στο τραπέζι, όσο τρώτε. Προσθέστε το αλάτι που πρέπει από πριν, κατά το μαγείρεμα. (ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας και τη συμβουλή του γιατρού και του διαιτολόγου σας). Έτσι, καταναλώνετε την ποσότητα του αλατιού που πρέπει και δεν παρασύρεστε προσθέτοντας περισσότερο.
Θυμηθείτε, όμως, ότι με μια ισορροπημένη διατροφή προσλαμβάνουμε το νάτριο που χρειάζεται ο οργανισμός μας και γι’ αυτό θεωρητικά δεν είναι απαραίτητο να προσθέτουμε επιπλέον αλάτι στο φαγητό μας.
Στο εστιατόριο, όταν παραγγέλνετε φαγητά που ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή όπως σαλάτες ή ψάρι & κρέας στη σχάρα- μη διστάσετε να ζητήσετε να είναι ανάλατα και να προσθέσετε εσείς το αλάτι που πρέπει.

Μη ξεχνάτε τα αρωματικά χόρτα
Δώστε ξεχωριστή γεύση στα πιάτα σας με τη βοήθεια διαφόρων αρωματικών χορταρικών. Με τον τρόπο δεν επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με αλάτι και, παράλληλα, δίνετε στο πιάτο σας μια ξεχωριστή γεύση. Σκεφτείτε τη ρίγανη, το βασιλικό, τη μαντζουράνα, το δυόσμο, το θυμάρι και τόσα άλλα αρωματικά του τόπου μας…

Δώστε γεύση στο φαγητό με διάφορα μπαχαρικά
Εκτός από το αλάτι, τα φαγητά μας νοστιμίζουν με διάφορα άλλα μπαχαρικά. Μπορούμε να διαλέξουμε από μια μεγάλη ποικιλία και να δημιουργήσουμε ιδιαίτερα και πεντανόστιμα πιάτα. Θυμηθείτε το πιπέρι, την κανέλλα, το κύμινο… Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε χωριστά ή να φτιάξετε μοναδικά μίγματα μπαχαρικών ! Το αλάτι μετά από όλα αυτά….. ίσως σας φαίνεται περιττό!

Ξενάκη Δήμητρα, PhD in Molecular & Structural Chemistry of Foods
Στεργίου Μαργαρίτα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc

Tags:

© 2024 foodbites