deka-symvoules

Διατροφή για να χαθούν τα κιλά του χειμώνα

Η χειμερινή περίοδος συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα πολλά άτομα να παίρνουν κάποια κιλά. Το κρύο είναι βασικός παράγοντας που αποφεύγεται η φυσική δραστηριότητα και σε συνδυασμό με την αύξηση πρόσληψης τροφής, τα κιλά εγκαθίστανται. Ας δούμε ποια είναι τα συστατικά εκείνα της διατροφής που μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση:

Τί πρέπει να κάνετε:

1. Καθημερινό τρέξιμο: Το τρέξιμο είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να κάψετε λίπος εύκολα, αφού όχι μόνο βοηθά στην καύση του, αλλά επιπλέον ενισχύει τον μεταβολισμό και αυξάνει την προσκόλληση σας στο πρόγραμμα διατροφής. 

2. Κοιμηθείτε καλά: Η έλλειψη ύπνου είναι ικανή να γκρεμίσει τις προσπάθειές σας να χάσετε κιλά, δεδομένου ότι η έκκριση γκρελίνης (αυξάνεται με την αϋπνία) προκαλεί έντονη επιθυμία για ζάχαρη και άλλα λιπαρά τρόφιμα. Επίσης η κόπωση την επόμενη μέρα θα σας κάνει πιο υποτονικούς και λιγότερο δραστήριους με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας. Μη ξεχνάτε τέλος, ότι όσο πιο αργά κοιμηθείτε, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για μια βραδινή επιδρομή στο ψυγείο.

3. Πείτε το νερό νεράκι: Το νερό είναι φυσικός καταστολέας της όρεξης. Ο εγκέφαλος πολύ συχνά δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ των αισθημάτων της πείνας και της δίψας ή η διάκριση αυτή είναι θολή και συγκεχυμένη. Έτσι έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστη πρόσληψη τροφής.

4. Αυξήστε τις πρωτεΐνες: Για να προστατέψετε τον μυϊκό σας ιστό, συμπληρώστε τη διατροφή σας με άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Θα σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να περιορίσετε τις “junk” επιλογές σας.

5. Αποφύγετε το αλκοόλ: Μείνετε μακριά από το αλκοόλ, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προσθέσετε 100-150 θερμίδες ανά ποτό, οι οποίες και μετατρέπονται απ’ ευθείας σε σπλαχνικό λίπος. Ιδιαίτερη προσοχή με τα κοκτέιλ, τα οποία προσδίδουν 300-400 θερμίδες ανά ποτήρι!

6. Αποφύγετε το φαγητό εκτός σπιτιού: Όσο πιο πολύ προτιμάτε το σπιτικό φαγητό, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η προσπάθεια απώλειας βάρους. Οι μερίδες στα εστιατόρια μπορεί να είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από αυτές που χρειάζεται το δικό σας σώμα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μια μακαρονάδα σε εστιατόριο μπορεί να ξεπερνά τις 1.200 θερμίδες, χωρίς τα παρελκόμενα.

7. Να τρώτε λιγότερο, αλλά όχι υπερβολές: Καταναλώνοντας λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα προκαλείτε το σώμα σας να ξεκινήσει την αποθήκευση λίπους και την επιβράδυνση του μεταβολισμού με σκοπό την επιβίωση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κάποιο αρχικό βάρος, αλλά μόλις αρχίσετε να τρέφεστε κανονικά, θα το κερδίσει όλο πίσω και με το παραπάνω. Σίγουρα το έχετε ξανακούσει.

8. Δείπνο, το μικρότερο γεύμα της ημέρας: Βασική και εύκολη συμβουλή. Αν το καταφέρετε, δύσκολα θα ξεπερνάτε τα ενεργειακά όρια σας και το πιο πιθανό είναι τελικά να αποφεύγετε την καθημερινή μικρή εναπόθεση λίπους, η οποία όσο περνάει ο καιρός γίνεται κάτι περισσότερο εμφανής. Βραδινό κανονικό με ασφάλεια μπορούν να καταναλώνουν μόνο αθλητές.

 9. Επιλέξτε φρούτα: Τα φρούτα αποτελούν ιδανικά σνακ, καθώς θα σας γεμίσουν με βιταμίνες και ενέργεια. Αν θέλετε να κάψετε λίπος, επιλέξτε τα έναντι των χυμών φρούτων με πρόσθετη ζάχαρη, οι οποίοι προσδίδουν περισσότερες θερμίδες, λιγότερες φυτικές ίνες και μικρότερο κορεσμό. Εννοείται ότι αποφεύγετε και άλλα συνηθισμένα σνακ, όπως διάφορα αρτοσκευάσματα με ζάχαρη, παγωμένα ροφήματα με ζάχαρη κλπ. Το καρπούζι δεν παχαίνει, γι’ αυτό καταναλώστε το χωρίς τύψεις!

10. Γευματίστε πριν πεινάσετε και σταματήστε πριν χορτάσετε: Καταναλώστε 3 κυρίως γεύματα και 1-2 σνακ την ημέρα έτσι ώστε να φτάνετε στο τραπέζι με ελεγχόμενη όρεξη. Ξεκινήστε πάντα με την σαλάτα, τρώτε με αργό ρυθμό για να αντιληφθείτε εγκαίρως το κορεσμό και σηκωθείτε αμέσως από το τραπέζι.

 

Νίκος Καφετζόπουλος – Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Πηγή: eumedline.eu

 

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

 

 

 

 

© 2024 foodbites