Επικίνδυνη η αυξομείωση του βάρους για την καρδιά
Οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που χάνουν βάρος και το επαναπροσλαμβάνουν, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αναφέρουν ερευνητές του Wake Forest University.
Αν και η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο βελτιώθηκαν με την απώλεια βάρους, με την επαναπρόσληψή του όλα επέστρεψαν σε επίπεδα πριν από τη δίαιτα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
«Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που σκέφτονται την απώλεια βάρους, η διατήρηση της απώλειας βάρους είναι το ίδιο σημαντική με την απώλεια κιλών», δήλωσε ο ερευνητής Daniel Beavers, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοστατιστικής και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Wake Forest University. Πρόσθεσε ότι ακόμα και μερική επαναπρόσληψη του βάρους σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για διαβήτη, αλλά και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Σε προηγούμενη μελέτη στις ίδιες γυναίκες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσες επαναπροσέλαβαν βάρος κατά το χρόνο μετά την απώλεια βάρους επαναπροσέλαβαν λιπώδη μάζα σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την άλιπη μάζα, δήλωσε ο Beavers.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Journal of Gerontology: Medical Sciences.’
Για τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 100 παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς ακολουθούσαν πρόγραμμα απώλειας βάρους 5 μηνών. Συνέχισαν να παρακολουθούν τις γυναίκες για ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος απώλειας βάρους οι γυναίκες έχασαν κατά μέσο όρο 11,3 κιλά.
Ένα χρόνο μετά, τα δυο τρίτα των γυναικών είχαν ξαναβάλει τουλάχιστον 2 κιλά κατά μέσον όρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 70% του βάρους που είχαν χάσει, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Όπως δήλωσε ο Beavers, παρατηρήθηκε επιδείνωση των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη και των καρδιαγγειακών κινδύνων στις γυναίκες που επαναπροσέλαβαν 2 κιλά ή περισσότερα τον επόμενο χρόνο από την απώλεια βάρους.
Αυτό που έκανε εντύπωση στις γυναίκες που επαναπροσέλαβαν βάρος ήταν ότι, αν και δεν επέστρεψαν στο πλήρες αρχικό τους βάρος κατά μέσον όρο (οι γυναίκες ξαναέβαλαν μόνο το 70% περίπου του βάρους που είχαν χάσει), αρκετοί χρόνιοι παράγοντες κινδύνου επέστρεψαν στα αρχικά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα για τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, ελαφρώς χειρότερα από τις αρχικές τιμές.
Οι γυναίκες που διατήρησαν την απώλεια βάρους ένα χρόνο μετά, κατάφεραν να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα οφέλη.
Ο Dr. Gregg Fonarow, του University of California, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία όχι μόνο της απώλειας βάρους, αλλά και την ανάγκη να αναπτυχθούν αποτελεσματικές στρατηγικές για την επιτυχή διατήρηση της απώλειας του βάρους σε βάθος χρόνου.
Άλλος ειδικός συμβουλεύει την υιοθέτηση σωστής διατροφής εφ’ όρου ζωής.
Η Samantha Heller, του Griffin Hospital στο Derby, δήλωσε ότι αυτή η μικρή έρευνα αποτελεί καλό παράδειγμα του γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τις δίαιτες fad (δημοφιλείς και αντιεπιστημονικές δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους) και τα προγράμματα διαίτης και χάπια που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι ξανακερδίζουν το βάρος εντός 5 ετών. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η επαναπρόσληψη ακόμα και 2,2 κιλών μπορεί να οδηγήσει σε καρδιομεταβολικό πρόβλημα, ιδιαίτερα για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να εστιάσουν στο να είναι υγιείς, όχι πολύ αδύνατοι και θα πρέπει να δημιουργήσουν στρατηγική για την προσέγγιση και διατήρηση υγιούς βάρους σε όλη τη ζωή τους.
Η Heller δήλωσε ότι το χάσιμο βάρους και η επαναπρόσληψη είναι δηλητηριώδεις σωματικά και ψυχολογικά.
Μπορεί μια πιο αργή πορεία προς την απώλεια βάρους να είναι απογοητευτική, όμως τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι τελικά πιο ικανοποιητικά και υγιεινά, δήλωσε. Συνέστησε δε απλές αλλαγές κατά την έναρξη της δίαιτας, την καθημερινή καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνονται, την προσθήκη σαλάτας στο μεσημεριανό γεύμα και την αντικατάσταση της μισής ποσότητας αμύλου με μια δεύτερη μερίδα λαχανικών στο δείπνο.
Πηγή:Healthday