aim fdi

Εντυπωσιακά ευρήματα για τη στοματική υγιεινή των παιδιών από την FDI & την ΑΙΜ

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα ευρήματα μελετών για τη στοματική υγεία παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας FDI και του Τομέα Στοματικής Υγιεινής της Ελαΐς-Unilever Hellas, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο Διεθνούς Συμποσίου για τη Στοματική Υγεία.

Οι μελέτες αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία καθώς αποτελούν την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής της κατάστασης της στοματικής υγείας παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα για τα παιδιά 2-5 ετών. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα: την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών προγραμμάτων για παιδιά, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αφού τότε παρατηρείται χαλάρωση των καλών συνηθειών πρόληψης και πλήττεται σημαντικά η στοματική υγεία.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Dr. Orlando Monteiro da Silva: «Σε καιρό κρίσης, η καλύτερη επιλογή είναι η πρόληψη. Εδώ και 9 χρόνια συνεργαζόμαστε στενά με τον Τομέα Στοματικής Υγιεινής της Unilever και την ΑΙΜ με στόχο τη βελτίωση  της στοματικής υγείας των παιδιών μέσω της καθιέρωσης του καθημερινού βουρτσίσματος με φθοριούχο οδοντόκρεμα, 2 φορές την ημέρα».

Από το 2005 έως σήμερα, 4 προγράμματα πρόληψης και εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας, ως μέρος της παγκόσμιας συνεργασίας του Τομέα Στοματικής Υγιεινής της Unilever και της ΑΙΜ με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI). Οι οδοντίατροι κ.κ. Δημήτρης Δημητριάδης και Ανδρέας Αγουρόπουλος ήταν υπεύθυνοι υλοποίησης των δύο προγραμμάτων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και τη Στοματολογική Εταιρεία Ελλάδας (ΣΕΕ).

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα από τα προγράμματα ήταν:

  • 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο
  • 36% των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχει ήδη τερηδονικές βλάβες, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία
  • 72% των παιδιών ξεκινά καθυστερημένα το βούρτσισμα, δηλαδή μετά την ηλικία των 2 ετών, ενώ μόνο 27%  βουρτσίζει τα δόντια του 2 φορές την ημέρα
  • 30% των γονέων δεν γνωρίζουν εάν το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι χρήσιμο για την υγεία των δοντιών, ενώ 40% δεν γνωρίζουν εάν η οδοντόκρεμα  που χρησιμοποιούν έχει φθόριο.

Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων στην καλλιέργεια σωστών συνηθειών σχετικά με τη στοματική υγεία που πραγματοποίησαν από κοινού ΑΙΜ και FDI είναι ενθαρρυντικά, καθώς:

  • Το βούρτσισμα στους παιδικούς σταθμούς μείωσε περίπου στο μισό την οδοντική μικροβιακή πλάκα στα παιδιά και επιβράδυνε την εξέλιξη της τερηδόνας
  • Τα προληπτικά προγράμματα οδήγησαν σε αύξηση των επισκέψεων των παιδιών στον οδοντίατρο και βελτίωση της στοματικής τους υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Αγουρόπουλο, Παιδοδοντίατρο-Επιστημονικό Συνεργάτη του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Τα ευρήματα των μελετών ενισχύουν το δεδομένο ότι το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα, 2 φορές την ημέρα, συμβάλλει δραστικά στην μείωση της τερηδόνας. Επίσης, η σωστή ενημέρωση των ενηλίκων, γονέων και εκπαιδευτικών, για την τήρηση απλών κανόνων στοματικής υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της καλή στοματικής υγείας των παιδιών».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, οδοντίατρος, Μέλος Δ.Σ. Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, ανέφερε σχετικά: «Εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να πληρώσει την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά βουρτσίσματος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τη στοματική υγεία παιδιών και εφήβων. Σε αυτό το πλαίσιο η υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής οδοντιατρικής, μέσα από συνεργασίες επιστημονικών και άλλων φορέων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία και τη βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών».

Με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση του παιδικού πληθυσμού, μέχρι σήμερα, στα προγράμματα των ΑΙΜ – FDI έχουν συμμετάσχει περίπου 4.000 παιδιά προσχολικής και 3.800 παιδιά σχολικής ηλικίας, πάνω από  500 ενήλικες (διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς και τις κατασκηνώσεις) και 500 γονείς. Πέρα από την καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων, τα προγράμματα περιελάμβαναν διδασκαλία σωστής στοματικής υγιεινής, διατροφικές συμβουλές, οδοντιατρική εξέταση και φθορίωση. Οι εξετάσεις των παιδιών έγιναν από εθελοντές οδοντίατρους και βοήθησε σημαντικά η προσφορά της κινητής οδοντιατρικής μονάδας από την ΑΙΜ.

© 2024 foodbites