turmeric1

Η κουρκούμη ενισχύει το ανοσοποιητικό

Επιστήμονες από το Oregon State University εντοπίστηκαν έναν νέο λόγο που μερικά πιάτα με κάρυ, το οποίο φτιάχνεται με μπαχαρικά που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία μας.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η κουρκουμίνη, ένα από τα συστατικά που αποτελείται το κάρυ, μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αλλά μετρήσιμη αύξηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης -που είναι ήδη γνωστό στους επιστήμονες ότι είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα- συμβάλλοντας στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Η πρωτεΐνη, που ονομάζεται CAMP, βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμήσει διάφορα βακτήρια, ιούς ή μύκητες ακόμη και αν δεν τα έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν. Πριν από την ανακάλυψη αυτή, ήταν ήδη γνωστό στους επιστήμονες ότι τα επίπεδα της CAMP αυξάνονται από τη βιταμίνη D.

Η ανακάλυψη ενός εναλλακτικού μηχανισμού που να επηρεάζει ή να αυξάνει τα επίπεδα της CAMP θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους στην έρευνα της διατροφής και της φαρμακολογίας, λένε οι επιστήμονες.

Η κουρκούμη είναι ένα γευστικό, κίτρινο-πορτοκαλί μπαχαρικό και σημαντικό συστατικό σε πολλά φαγητά με κάρυ, που συναντάμε συνήθως στην κουζίνα της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί στα παραδοσιακά φάρμακα της Αγιουρβέδα για 2.500 χρόνια.  Στην Ινδία, η κουρκούμη αντιμετωπίζεται με σεβασμό.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Linus Pauling Institute στο Corvallis, του Όρεγκον σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία και δημοσιεύεται στην ’Journal of Nutritional Biochemistry’.

Η κουρκουμίνη έχει επίσης μελετηθεί για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της. Σύμφωνα με τον Adrian Gombart, του Linus Pauling Institute, η πρόσληψη της κουρκουμίνης, ως μέρος της κουρκούμης, μέσω της διατροφής είναι γενικά πολύ χαμηλή. Ωστόσο, είναι δυνατό η συνεχής κατανάλωση να βοηθήσει στην προστασία έναντι των λοιμώξεων, ειδικά στο στομάχι και το έντερο.

Η CAMP είναι το μόνο γνωστό αντιμικροβιακό πεπτίδιο στον άνθρωπο, λένε οι ερευνητές. Φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν τη φυματίωση και να προστατεύσει από την εμφάνιση σηψαιμίας.

Πηγή: sciencedaily

© 2024 foodbites