honey-823614 1280

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι μια γλυκιά φυσική ουσία που παράγουν οι  μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών. Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ, κι ένζυμα στο σάλιο τους διασπούν τη σακχαρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη, οι οποίες αποθηκεύονται στις κερήθρες, για να θρέψουν την κυψέλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στην κερήθρα η περίσσεια νερού εξατμίζεται μέσω του σταθερού αερισμού από τα φτερά των μελισσών. Το προκύπτον παχύ, κολλώδες υγρό είναι αυτό που ξέρουμε ως μέλι.
Η εποχή, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, οι τεχνικές κατεργασίας και οι ποικιλίες του νέκταρ των λουλουδιών μπορούν όλα να επηρεάσουν τη σύσταση του μελιού. Συνήθως, περιέχει πάνω από 80% υδατάνθρακες, και είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε ενέργεια και σχετικά αγνό. Περιέχει  δύο κυρίως σάκχαρα: τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη. Πρόκειται για δύο απλά σάκχαρα που μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα και άμεσα από τον οργανισμό.
Το μέλι περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα καλίου, καθώς και ίχνη κάποιων άλλων θρεπτικών συστατικών.
Ενεργά συστατικά και  ιδιότητες

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Τα πρεβιοτικά  του μελιού, είναι υδατάνθρακες, που δεν απορροφούνται από το σώμα, αλλά  παίζουν ρόλο  στην ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας.
Θεωρείται, ότι το μέλι έχει πρεβιοτική δράση στο ανθρώπινο σώμα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, της δραστικότητας και της βιωσιμότητας των bifido – βακτηρίων και των γαλακτοβακίλλων στην εντερική μικροχλωρίδα. Πρόκειται για βακτήρια σημαντικά για την υγεία.
Η δράση τους, έχει παρατηρηθεί in vitro και αποδίδεται σε  ολιγοσακχαρίτες(σάκχαρα με ελαφρύ μοριακό βάρος).

ΤΟ ΜΕΛΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ   

Η πλειοψηφία των αντιοξειδωτικών του μελιού, ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών.
Είναι γνωστό, ότι τα αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, που εισβάλλουν στο σώμα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνου και διαφόρων νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Η ποσότητα και ο τύπος των φλαβονοειδών που βρίσκονται στο μέλι ποικίλουν ανάλογα με τα άνθη από τα οποία προέρχεται .
Σε γενικές γραμμές, οι πιο σκούρες ποικιλίες μελιών, περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονοειδών  συγκριτικά με αυτές, που έχουν ανοιχτό χρώμα.
Επιπλέον, για το ίδιο ποσό, το μέλι έχει αντιοξειδωτική ικανότητα ισοδύναμη με εκείνη των περισσότερων φρούτων και λαχανικών.
Ωστόσο, η αφομοίωση των φλαβονοειδών του μελιού από το ανθρώπινο σώμα έχει μελετηθεί πολύ λίγο και είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα.

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Το μέλι έχει γλυκαιμικό δείκτη (GI) γύρω στο 55, οπότε κατηγοριοποιείται μεταξύ των τροφίμων με χαμηλό και μέτριο GI, τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα υψηλού GI. Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να είναι ωφέλιμη για διάφορες μεταβολικές καταστάσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Η απόκριση της γλυκόζης του αίματος επηρεάζεται από τις διαιτητικές ίνες, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες (που μειώνουν το GI), τις μεθόδους μαγειρέματος και επεξεργασίας και την συνολική ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνονται.

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο έντερο και να προάγει τον κορεσμό θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, αλλά υποδεικνύουν ίσως κάποιο ρόλο για το μέλι στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Επίσης, από ερευνητικά στοιχεία φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με ισοδύναμες ποσότητες σακχαρόζης. Ωστόσο, η μελέτη αυτή εξέτασε μόνο 70 g μελιού την ημέρα, ποσότητα ισοδύναμη με 3,5 μερίδες (~200 kcal). Πολλές άλλες μελέτες για τις ιδιότητες του μελιού στην υγεία, βασίζονται επίσης σε σχετικά υψηλές προσλήψεις. Η αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης από οποιαδήποτε πηγή ενέργειας πάνω από τις ενεργειακές ανάγκες θα οδηγήσει τελικά σε αύξηση βάρους, εκτός αν εξισορροπείται από αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ   

Έχουν γίνει κάποιες αναφορές σχετικά με το μέλι και τον καρκίνο.
Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση της κατανάλωσης του μελιού σε σχέση με τον καρκίνο είναι λίγες και δεν επαρκούν για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Επιπλέον, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των ερευνητών επικεντρώνεται στα φλαβονοειδή, που περιέχει το μέλι.

ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Ορισμένες ιδιότητες του μελιού όπως
-το χαμηλό pΗ του,
– το υψηλό ιξώδες, που περιορίζει την διάλυση του οξυγόνου και
– η χαμηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών
του προσδίδουν αντιβακτηριδιακή δράση
Επιπλέον, εξετάζεται , η ικανότητα πρόληψης και η συμβολή στη θεραπεία κάποιων  μικρών γαστρεντερικών διαταραχών, όπως είναι φλεγμονές ή το γαστρικό έλκος.
Πρέπει να γίνουν μελέτες, αξιολόγησης του θεραπευτικής ικανότητας  του μελιού ως αντιβακτηριακό.

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ

Όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα που περιέχουν υδατάνθρακες, το μέλι μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.
Έχει δηλαδή την ίδια επίδραση στα δόντια με διάφορα αναψυκτικά με ζάχαρη και την απλή γνωστή μας ζάχαρη. Μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου, αυξάνοντας έτσι την ευαισθησία των δοντιών και του κινδύνου τερηδόνας. Επομένως, είναι απαραίτητο να έχουμε καλή οδοντική υγιεινή μετά την κατανάλωση μελιού

ΜΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ανα 100g

Νερό : 17,10g
Ενέργεια : 304kcal
Πρωτεΐνες : 0,30g
Ολικά λιπίδια : 0,00g
Yδατάνθρακες: 82,40g
Διαιτητικές ίνες : 0,2g
Ασβέστιο (Ca) : 6mg
Σίδηρος (Fe) : 0,42mg
Μαγνήσιο (Mg) : 2mg
Φωσφόρος (P) : 4mg
Κάλιο (Κ) : 52mg
Νάτριο (Na) : 4 mg
Ψευδάργυρος (Zn) : 0,22mg
Βιταμίνη C : 0,5mg
Ριβοφλαβίνη : 0,038 mg
Νιασίνη : 0,121mg
Βιταμίνη Β-6 : 0,024mg
Φυλλικό οξύ : 2μg

ΜΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ανα κουταλάκι του Τσαγιου (21g)

Νερό : 3,59 g
Ενέργεια : 64 kcal
Πρωτεΐνες : 0,06 g
Ολικά λιπίδια : 0,00g
Yδατάνθρακες: 17,30 g
Διαιτητικές ίνες : 0,0g
Ασβέστιο (Ca) : 1 mg
Σίδηρος (Fe) : 0,09 mg
Μαγνήσιο (Mg) : 0 mg
Φωσφόρος (P) : 1 mg
Κάλιο (Κ) : 11 mg
Νάτριο (Na) : 1 mg
Ψευδαργυρος (Zn) : 0,05 mg
Βιταμίνη C : 0,1 mg
Ριβοφλαβίνη : 0,008 mg
Νιασίνη : 0,025 mg
Βιταμίνη Β-6 : 0,005 mg
Φυλλικό οξύ : 0 μg

Προφυλάξεις

Το μέλι είναι μια τροφή, που θα μπορούσε να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση. Είναι μια ασθένεια σπάνια στην Ελλάδα, αλλά για λόγους πρόληψης το μέλι δεν συστήνεται σε μωρά κάτω των 18 μηνών.
(Για λόγους πληροφόρησης, αναφέρουμε ότι η βρεφική αλλαντίαση, προκαλείται, από σπόρια προερχόμενα από το βακτήριο Clostridium botulinum)

Πώς να επιλέξω καλό μέλι?

Σε πολλές χώρες, ο όρος “μέλι” ορίζεται νομικά : είναι μια φυσική τροφή, στην οποία δεν θα πρέπει  να προστεθούν συντηρητικά, σιρόπι , χρωστικές ή οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα συστατικά. Στην συσκευασία πρέπει επίσης να αναφέρεται και η πηγή προέλευσης π.χ.(μέλι από θυμάρι, μέλι ανθέων  κ.λπ. )
Η κρυστάλλωση του μελιού δεν είναι δείκτης αλλοίωσης του τροφίμου. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο.
Για να αποκατασταθεί η ρευστότητα, απλώς αφήνουμε το μέλι να θερμανθεί σιγά – σιγά.
Συντήρηση
Το μέλι συντηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος: ( περίπου από 18 ° C έως 25 ° C), για ένα ή δύο χρόνια.Το μέλι μπορεί να διατηρηθεί και σε υψηλότερες θερμοκρασίες για μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά σε περίπτωση παρατεταμένης υψηλής εξωτερικής θερμοκρασίας, το καλύτερο είναι να το τοποθετείται στο ψυγείο.
Δεν πρέπει να συντηρείται, κοντά σε πηγή θερμότητας. Επίσης πρέπει να διασφαλίζουμε, ότι το δοχείο είναι πάντα κλειστό και τα σκεύη, τα οποία χρησιμοποιούμε είναι πάντα στεγνά και καθαρά.

ΠΗΓΕΣ

1. Sanz ML, Polemis N, Morales V et al. In vitro investigation into the potential prebiotic activity of honey oligosaccharides. J Agric Food Chem 2005 April 20;53(8):2914-21.
2. L. Schwingshackl, G. Hoffmann. Long-term effects of low glycemic index/load vs. high glycemic index/load diets on parameters of obesity and obesity-associated risks: A systematic review and meta-analysis. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Health 23(8):699-706.
3. Frankel S, Robinson GE, Berenbaum MR. Antioxidant capacity and correlated characteristics of 14 unifloral honeys. Journal of Apicultural Research 1998;37(1):27-31.
4. Gheldof N, Engeseth NJ. Antioxidant capacity of honeys from various floral sources based on the determination of oxygen radical absorbance capacity and inhibition of in vitro lipoprotein oxidation in human serum samples. J Agric Food Chem 2002 May 8;50(10):3050-5.
5. Yao L, Jiang Y, D’Arcy B et al. Quantitative high-performance liquid chromatography analyses of flavonoids in Australian Eucalyptus honeys. J Agric Food Chem 2004 January 28;52(2):210-4.

6. Fahey JW, Stephenson KK. Pinostrobin from honey and Thai ginger (Boesenbergia pandurata): a potent flavonoid inducer of mammalian phase 2 chemoprotective and antioxidant enzymes. J Agric Food Chem 2002 December 4;50(25):7472-6.
7. Bogdanov S, Jurendic T, Sieber R, Gallmann P. Honey for nutrition and health: a review. J Am Coll Nutr. 2008 Dec;27(6):677-89.
8. Le ML. Cancer preventive effects of flavonoids-a review. Biomed Pharmacother 2002 August;56(6):296-301.
9. Arvanitoyannis IS, Chalhoub C, et al. Novel quality control methods in conjunction with chemometrics (multivariate analysis) for detecting honey authenticity. Crit Rev Food Sci Nutr 2005;45(3):193-203.
10. Alvarez-Suarez JM, Giampieri F, Battino M. Honey as a source of dietary antioxidants: structures, bioavailability and evidence of protective effects against human chronic diseases. Curr Med Chem. 2013;20(5):621-38.
11. Nevas M, Lindstrom M, et al. Prevalence and diversity of Clostridium botulinum types A, B, E and F in honey produced in the Nordic countries. Int J Food Microbiol 2005 November 25;105(2):145-51.
12. Bowen WH, Lawrence RA. Comparison of the cariogenicity of cola, honey, cow milk, human milk, and sucrose. Pediatrics 2005 October;116(4):921- 6.
13. Onyesom I. Honey-induced stimulation of blood ethanol elimination and its influence on serum triacylglycerol and blood pressure in man. Ann Nutr Metab 2005 September;49(5):319-24.
14. Gheldof N, Wang XH, Engeseth NJ. Buckwheat honey increases serum antioxidant capacity in humans. J Agric Food Chem 2003 February 26;51(5):1500-5.
15. Tavani A, Giordano L, Gallus S et al. Consumption of sweet foods and breast cancer risk in Italy. Ann Oncol 2005 October 25.
16. Alnaqdy A, Al-Jabri A, et al. Inhibition effect of honey on the adherence of Salmonella to intestinal epithelial cells in vitro. Int J Food Microbiol 2005 September 15;103(3):347-51.
17.http://www.eufic.org/article/el/page/FTARCHIVE/artid/Honey/
18.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941901/
19. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22716101
20. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19222654
21.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3188068/
22. http://www.benefits-of-honey.com/honey-nutrition.html
23.http://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=miel_nu

 

lemon-91537 1280 2

Μια δροσιστική καλοκαιρινή συνταγή με τσαι, μέλι και μέντα.

Υλικά για 6 ποτήρια:

6 φακελάκια πράσινο τσάι
1 λίτρο νερό
1 κουτ. Σούπας μέλι
Χυμό από 2 λεμόνια
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
10 φύλλα φρέσκιας μέντας
6 φέτες λεμονιού
6 φυλλαράκια μέντας

Οδηγίες:
Βράστε το νερό. Κατεβάστε από τη φωτιά. Προσθέστε το τσάι και το μέλι. Μετά από 5 λεπτά αφαιρέστε το τσάι. Βάλτε τα φύλλα μέντας σε μία κανάτα με τη ζάχαρη. Με την πίσω μεριά ενός κουταλιού, λιώστε την ζάχαρη και τη μέντα. Περιχύστε με το χλιαρό τσάι, προσθέστε το χυμό λεμονιού, ανακατέψτε καλά και παγώστε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Σουρώστε και σερβίρετε. Γαρνίρετε κάθε ποτήρι με μία φέτα λεμονιού και ένα φύλλο μέντας.

Πηγή:
 Μάθε να ζεις καλύτερα, Tea can do that, Σχεδιασμός παραγωγή: ΜΟΤΙΒΟ Α.Ε

Δήμητρα Ξενάκη, Msc & PhD Δομικής Χημείας Τροφίμων

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

© 2022 foodbites