fitness-332278 1280

8 απλοί τρόποι για αναβάθμιση της διατροφής σας

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να έχουν υγεία και ευεξία στη ζωή τους. Ένας από τους τρόπους που μπορεί να συμβάλει στο να το αποκτήσουμε αυτό είναι η διατροφή μας. Κάποια στιγμή στη ζωή μας μπορεί να έχουμε επιλέξει να βελτιώσουμε την διατροφή μας και γιατί όχι και την σωματική μας κατάσταση. Στην σύγχρονη εποχή υπάρχει πληθώρα επιλογών λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, της εύκολης πρόσβασης σε αυτή και την ανάπτυξη της επιστήμης. Θα βρείτε διάφορα προγράμματα διατροφής τα οποία θα διαφέρουν στην διάρκεια, στις βάσεις που χρησιμοποιούνε (πρότυπα διατροφής) και στα αποτελέσματα που υπόσχονται. Μια απλή επίσκεψη σε έναν διατροφολόγο θεωρείται σωστή κίνηση, καθώς ο διατροφολόγος θα προσπαθήσει να ρυθμίσει την διατροφή μας με βάση τις απαιτήσεις μας, τις προτιμήσεις που έχουμε καθώς και τις ανάγκες μας. Προκειμένου όμως να χτίσουμε ένα δυνατό ‘’σπίτι’’, πρέπει να φτιάξουμε τα σωστά θεμέλια. Για να δούμε λοιπόν μερικές κινήσεις και συνήθειες που μπορούν μας βοηθήσουν να βάλουμε τις σωστές βάσεις:

1. Μια πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους μας είναι να διαβάζουμε πολύ καλά τις συσκευασίες και τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουμε. Πως άλλωστε θα ξέρουμε τι τρώμε αν δεν ξέρουμε τι περιέχει το φαγητό μας; Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συμπεράνουμε αν κάποιο τρόφιμο κινείται στα πλαίσια της διατροφής που στοχεύουμε και να επιλέξουμε σωστά.

2. Υπολογίζουμε μαζί με τις θερμίδες που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα και τις θερμίδες από τα ροφήματα που καταναλώνουμε. Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα ροφήματα και παίρνουν περισσότερες θερμίδες από ότι θα έπρεπε.

3. Μασάμε καλά την τροφή μας και δεν βιαζόμαστε, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας παραπάνω και να νιώθουμε εντονότερο αίσθημα κορεσμού. Εξάλλου αυτό συμβάλει σε καλύτερη πέψη και απορρόφηση των συστατικών.

4. Ενυδατωνόμαστε επαρκώς καθ` όλη την ημέρα και κυρίως τις εποχές με αυξημένη θερμοκρασία, όπως το καλοκαίρι γιατί οι ανάγκες μας αυξάνονται. Σε περίπτωση που το ξεχνάτε, να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό ή και πάνω στο γραφείο σας για να το θυμάστε.

5. Προετοιμάζουμε τα γεύματα μας πριν φύγουμε για τη δουλειά ή το πανεπιστήμιο και τα παίρνουμε μαζί. Πολλές φορές είναι καλύτερη η ετοιμασία από την προηγούμενη μέρα και η συσκευασία των γευμάτων. Έτσι αποφεύγουμε την κατανάλωση junk food όταν πεινάμε και είμαστε έξω από το σπίτι.

6. Περιορίζουμε όσο το δυνατόν γίνεται την κατανάλωση αλκοόλ, μεγάλες ποσότητες αλκοόλ δεν ωφελούν στη διατροφή μας και πρέπει να αποφεύγονται. Τα αλκοολικά ποτά έχουν συνήθως μεγάλη θερμιδική αξία καθώς οι αλκοόλες περιέχουν περίπου 7 θερμίδες η μία.

7. Ακόμα και τα καλύτερα προγράμματα διατροφής μερικές φορές ‘’κινδυνεύουν’’ από τους καθημερινούς πειρασμούς. Στην περίπτωση που νιώθετε οτί έχετε στερηθεί ένα τρόφιμο, συνενοηθείτε με τον διατροφολόγο σας, για να το εντάξει μία φορα την εβδομάδα σε ένα γεύμα. Προσοχή όμως, καθώς πρέπει να αποτελεί μόνο ένα γεύμα και όχι μια ολόκληρη μέρα! Έτσι είναι πιθανότερο να συνεχίσετε τη διατροφή σας με όρεξη.

8. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να ‘’ακούτε’’ το σώμα σας. Δε σημαίνει ότι επειδή πρέπει να ακολουθείτε στενά όρια, ότι θα αμελήσετε τα μηνύματα που σας στέλνει. Αν κάποιο τρόφιμο σας προκαλεί δυσφορία ή σας χαλάει τη διάθεση, συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας για να σας προτείνει κάποιο αντίστοιχο με τα ίδια οφέλη, για να νιώθετε ωραία όταν το καταναλώνετε. Το πρόγραμμα διατροφής του κάθε ενός μας πρέπει να είναι ρυθμισμένο στις δικές μας προτιμήσεις και όχι μόνο στις γενικές.
 
Extra tip για τους αθλούμενους:
Δοκιμάστε να γυμναστείτε ακούγοντας μουσική. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει την όρεξη σας για γυμναστική και εκ τούτου να ανεβάσει την απόδοση και την απόλαυση σας.

 

Στεργίου Μαργαρίτα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

 

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

 

© 2024 foodbites