foodwaste

Στοιχεία για τη σπατάλη φαγητού στη χώρα μας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού και Διατροφής (16/10), που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους εμάς, για την πείνα που υπάρχει στον κόσμο, οι υπεύθυνοι του site: www.boroume.gr , μας παραχώρησαν το παρακάτω άρθρο , που περιέχει εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με την πείνα που υπάρχει και στην χώρα μας.

Η φτώχεια και η πείνα στην Ελλάδα:

 • 20% του πληθυσμού της Ελλάδας απειλείται με φτώχεια (23,7% των παιδιών έως 17 ετών)
 • Άνεργοι τον Ιανουάριο του 2012: 1.084.668 άτομα ή 21,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (αύξηση 14,8% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2010), εντός του 2011 χάθηκαν 363.360 θέσεις εργασίας. Σε σύγκριση με το 2008 το ποσοστό έχει τριπλασιαστεί από το 7,8%.
 • Μακροχρόνια άνεργοι: 37%, (υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24: 50,8%)
 • Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας για τον κίνδυνο φτώχειας της Ε.Ε. μετά τις Λετονία, Ρουμανία και Βουλγαρία, χώρες με αρκετά χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. (στοιχεία πριν το 2011)
 • Η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό υλικής αποστέρησης στην Ε.Ε, ενώ στο 11,2% βρίσκεται και το ποσοστό ακραίας υλικής αποστέρησης. Ο εναλλακτικός αυτός δείκτης, βασίζεται στη δυνατότητα κάλυψης των παρακάτω 9 αναγκών:
  1. γεύμα με ψάρι ή κρέας κάθε δεύτερη ημέρα
  2. μια εβδομάδα διακοπές το χρόνο
  3. αντιμετώπιση έκτακτων εξόδωνεπαρκή θέρμανση στο σπίτι
  4. αποπληρωμή χωρίς δυσκολίες των τοκοχρεολυσίων, των ενοικίων και των λογαριασμών
  5. πλυντήριο στην κατοικία διαμονής
  6. έγχρωμη τηλεόραση στην κατοικία διαμονής
  7. τηλέφωνο στην κατοικία διαμονής
  8. κατοχή αυτοκινήτου

Ένα νοικοκυριό χαρακτηρίζεται από υλική αποστέρηση, όταν αδυνατεί να καλύψει τουλάχιστον 3 από τις 9 αυτές ανάγκες. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ακραία υλική αποστέρηση όταν υπάρχει αδυναμία κάλυψης τουλάχιστον 4 από τις 9 ανάγκες. Καθημερινά διανέμονται 10.000 μερίδες φαγητού σε άστεγους και άπορους από τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Ελλάδας.

Η σπατάλη φαγητού στην Ε.Ε.:

 • Κάθε Ευρωπαίος πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 179 κιλά τρόφιμα, ενώ 79 εκατ. πολίτες της Ε.Ε. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 16 εκατ. πολίτες στρέφονται στα συσσίτια προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.
 • Σε ετήσια βάση, καταλήγουν στα σκουπίδια 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στην Ε.Ε. χωρίς σε αυτή την ποσότητα να συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα που απορρίπτονται στην αγροτική παραγωγή και διαλογή (π.χ. πατάτες με μικρότερο μέγεθος από εκείνο που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές νόρμες).
 • Τα νοικοκυριά της Ε.Ε. πετούν στα σκουπίδια τροφή αξίας 100 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο περίπου του τζίρου της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων του κόσμου
 • Το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια στην Ε.Ε. θα ήταν αρκετό να θρέψει δύο φορές όλους τους ανθρώπους του κόσμου που πεινούν. Τρία εκατομμύρια τόνοι ψωμιού καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο στην Ε.Ε, αρκετά για να ταΐσουν ολόκληρη την Ισπανία
 • Μέσω νέων τεχνολογιών το περισσευούμενο ψωμί των αρτοποιείων (ως και 20% της παραγωγής) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη (έχει την ίδια απόδοση σχεδόν με το ξύλο) και έχει υπολογιστεί πως αν όλα τα αρτοποιεία της Γερμανίας χρησιμοποιούσαν αυτή την μέθοδο η παραγόμενη ενέργεια θα ισούταν με αυτήν ενός πυρηνικού εργοστασίου.

Ευχαριστούμε το www.boroume.gr για την ευγενική παραχώρηση του άρθρου αυτού

Αναφορές:

 1. http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0101/PressReleases/A0101_SJO01_DT_QQ_03_2011_01_F_GR.pdf
 2. http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/ELLAS_IN_NUMBERS_GR.pdf (σελ. 31)
 3. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-09-046/EN/KS-SF-09-046-EN.PDF
 4. http://www.tastethewaste.com/info/film

Tags:

© 2024 foodbites