dietmyths

5 μύθοι για το αδυνάτισμα

Πρέπει να θέτετε συντηρητικούς στόχους απώλειας βάρους, δηλαδή από 5-10 κιλά ή πρέπει να στοχεύετε στα 50 κιλά; Πράγματι η ένταξη της τακτικής άσκησης στη ζωή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα συμβάλει στη σημαντική απώλεια βάρους;

Μια πρόσφατη ανάλυση για την απώλεια βάρους επιχείρησε να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ορισμένες διαπιστώσεις προκαλούν έκπληξη, κάποιες άλλες όχι, και μερικές κοινές πεποιθήσεις για την απώλεια βάρους απομένουν να αποδειχθούν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί. Αυτό που αποδίδει σε κάποιους, δεν ταιριάζει σε κάποιους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες έχουν στραφεί στην εξατομικευμένη ιατρική, που δίνει τη δυνατότητα να ανακαλυφθούν οι βαθύτερες αιτίες των ανισορροπιών στο σώμα που οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε ασθένειες.

Ποια είναι λοιπόν οι κορυφαίοι μύθοι σχετικά με την παχυσαρκία και την απώλεια βάρους;

 

Μύθος # 1: Αν κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα χάσετε βάρος.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει ότι αν κόψουμε 100 θερμίδες την ημέρα, ή αν αυξήσουμε λίγο την άσκηση μας για μεγάλη χρονική περίοδο, θα χάσουμε βάρος.

Δυστυχώς, η βιολογία και ο μεταβολισμός είναι πιο περίπλοκα. Αν κάψουμε επιπλέον 100 θερμίδες την ημέρα περπατώντας ένα μίλι ή προσλαμβάνουμε 100 θερμίδες λιγότερες επί 35 ημέρες, θα χάσουμε περίπου μισό κιλό (3.500 θερμίδες = 0.5 kg).

Και σε διάστημα πέντε ετών θα έχουμε χάσει 23 κιλά. Ωστόσο, μελέτες βρίσκουν ότι θα χάσουμε μόνο 10 κιλά στην 5ετία, λόγω των αλλαγών στο μεταβολισμό μας και τις ανάγκες σε θερμίδες, καθώς χάνουμε βάρος.

Συμπέρασμα: Απαιτούνται μεγάλες αλλαγές για μεγάλη απώλεια βάρους.

 

Μύθος # 2: Μην ορίζετε μεγάλους στόχους απώλειας βάρους, επειδή θα απογοητευτείτε.

Η αλήθεια είναι ότι αν θέσετε ως στόχο μεγάλη απώλεια βάρους, έχετε περισσότερες πιθανότητες να χάσετε ένα σημαντικό ποσοστό του βάρους σας από ό,τι αν οι στόχοι σας είναι πιο “ρεαλιστικοί”. Αν θέλετε να χάσετε 50 κιλά, τότε αυτός πρέπει να είναι ο στόχος σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αν δεν προσμένουμε να χάσουμε πολλά κιλά, τότε δεν θα χάσουμε! Επικρατεί η πεποίθηση ότι πρέπει οι προσδοκίες να είναι χαμηλές επειδή η απώλεια βάρους είναι δύσκολη και οι άνθρωποι απογοητεύονται όταν αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια θα είναι μεγάλη όταν ο στόχος είναι υψηλός.

Συμπέρασμα: Θέστε υψηλούς στόχους απώλειας βάρους.

 

Μύθος # 3: Μην χάσετε πολύ γρήγορα βάρος, γιατί θα τα ξαναβάλετε όλα τα κιλά που χάσατε.

Έχουμε διδαχθεί ότι αν ακολουθήσουμε τη γρήγορη λύση, σε βάθος χρόνου δεν θα χάσουμε τόσα κιλά όσα αν προτιμούσαμε μια πιο αργή, σταδιακή προσέγγιση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι, αν χάσουμε το βάρος γρήγορα, θα καταλήξουμε με μεγαλύτερη απώλεια βάρους στο τέλος.

Όταν τα άτομα που επιθυμούν απώλεια βάρους “πέφτουν στα βαθιά” από την αρχή τόσο περισσότερα κιλά χάνουν σε βάθος χρόνου. Μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους και να αισθάνονται εξουσία. Οι μελέτες υποστηρίζουν την άποψη αυτή.

Συμπέρασμα: Ξεκινήστε με σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας. Δοκιμάστε να κόψετε τη ζάχαρη, το αλεύρι, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

Μύθος # 4: Για να πετύχετε θα πρέπει να είστε έτοιμοι και να περάσετε από το «στάδιο αλλαγής της συμπεριφοράς».

Η επιστήμη λέει ότι όσοι επιχειρούν απώλεια βάρους ακόμα κι αν δεν αισθάνονται έτοιμοι πετυχαίνουν.

Συμπέρασμα: Δράστε και μην περιμένετε.

 

Μύθος # 5: Το σεξ είναι καλή άσκηση.

Κάπου όλοι πιστεύουμε ότι το σεξ είναι καλή άσκηση. Η αλήθεια είναι ότι μια έντονη συνεύρεση συνήθως διαρκεί περίπου έξι λεπτά και καίει περίπου 21 θερμίδες. Αν απλά παρακολουθείτε τηλεόραση, θα κάψετε 14 θερμίδες. Έτσι, ή βρείτε κάποιον άλλο τρόπο να ασκήστε, ή σπουδάστε ταντρικό σεξ και κάντε έρωτα για μία ώρα.

Συμπέρασμα: Σηκωθείτε από το κρεβάτι και αρχίστε να γυμνάζεστε.

Πηγή:huffingtonpost

© 2024 foodbites